Povești de groază pentru liceeni, cu ministrul Românilor de Pretutindeni. Educație cu...

Povești de groază pentru liceeni, cu ministrul Românilor de Pretutindeni. Educație cu pilda tânărului găsit mort în Mare Britanie, după ce n-a spus nimănui unde pleacă

0
DISTRIBUIȚI

Zeci de liceeni înscriși la Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara au aflat, astăzi, detalii cutremurătoare despre doi tineri români, o fată care a fost exploatată sexual și un tânăr găsit mort în Marea Britanie. Totul cu scopul de a-i face să conștientizeze că este nevoie de o informare temeinică înainte de a avea încredere în cineva, mai ales atunci când pleacă în străinătate pentru a călători, a studia sau a munci.

La acțiunea care a avut loc la liceul timișorean a participat și Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, care a dorit să promoveze cea de-a doua ediție a campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume”.

„Vreau să vă vorbesc despre un caz real întâmplat anul trecut, după ce am făcut această campanie de informare. La începutul lunii septembrie, am primit un telefon la minister din partea dirigintei unui fost elev, care era disperată disperată. Elevul a finalizat clasa a XII-a în anul 2018, în cei patru ani de studiu a avut doar cinci absențe nemotivate. De data asta, băiatul s-a îndrăgostit de o fată pe o rețea de socializare și a ales să plece în strinătate fără să vorbească cu părinții, era singur la părinți. După ce a reușit să fie admis la o universitat, la sfârșitul lunii august a sunat-o pe mama sa, a fost ultima dată când a vorbit cu ea. La începutul lunii septembrie, băiatul a fost găsit mort pe o plajă. Colegii de clasă erau disperați, încercau să strângă bani să-l aducă acasă, drama părinților era uriașă, era singurul lor copil. Aveau nevoie de 6.000 lire pentru a-l repatria acasă din Marea Britanie. S-au gândit și la varianta incinerării, costa 2000 de lire repatrierea cenușii. Nu mi-aș dori să mai întâlnesc astfel de drame. Doar uniți putem contribui la o lume mai bună. Încercați să îi priviți pe părinți ca fiind prietenii voștri, ei vă înțeleg cel mai bine”, le-a spus elevilor Natalia Intotero.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a mai precizat, astăzi, la Timișoara, că prin intermediul acestei campanii, care se desfășoară pentru al doilea an consecutiv, se dorește ca tot mai puține persoane să cadă pradă fenomenelor de trafic de oameni și sclavie modernă.

„Încercăm prin efortul întregului guvern în a face această prevenție pentru cei care își doresc să călătorească, să studieze sau să-și găsească un loc de muncă în afara graniței. Considerăm că un cetățean informat este un cetățean câștigat. Prin intermediul acestei campanii nu ne propunem să-i încurajăm pe cetățenii români, pe tineri, să plece în afara graniței, în vederea căutării unui loc de muncă sau a unui loc într-un centru universitar, este alegerea fiecăruia ceea ce dorește să facă în viață, noi ne dorim să avem cât mai puține cazuri de români, de tineri care cad pradă celor două fenomene: traficul de persoane și sclavia modernă”, a detaliat Natalia Intotero.

Potrivit ministrului pentru Românii de Pretutindeni, conform datelor din partea țărilor de rezidență, numărul estimativ al cetățenilor români din afara granițelor este în jur de zece milioane.


Aproximativ patru milioane sunt cetățeni români care se află în comunitățile istorice, iar diferența sunt românii din diaspora.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.