Pregătiri de Paști în străvechi lăcașuri de cult din vestul țării. Zone...

Pregătiri de Paști în străvechi lăcașuri de cult din vestul țării. Zone mirifice în care puteți merge pentru slujba de Înviere FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-514275219">

Aradul şi împrejurimile sale reprezintă o zonă în care Sfintele Paşti, cu tradiţiile sale, continuă să fie respectate potrivit tradiţiei, iar cei care doresc să sărbătorească Învierea pe aceste meleaguri, o pot face în numeroase locuri cu un anume specific cultural sau gastronomic, datorat în bună parte şi particularităţilor etniilor care locuiesc în zonă, care dau acestor zile un farmec aparte.

Mănăstiri şi schituri vestite pentru slujba de Înviere

În judeţul Arad există mai multe biserici şi mănăstiri cunoscute de multă lume, atât pentru frumuseţea lor, cât şi pentru cea a slujbelor care se ţin aici, mai ales în zilele de mare sărbătoare.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog, unul din cele mai vechi aşezăminte monastice din ţară şi cel mai vechi din eparhia arădeană, care a împlinit mai bine de opt secole de la prima atestare documentară şi a avut o viaţă monahală neîntreruptă, cu urme de arhitectură din secolul al XIV-lea şi pictură murală de la începutul secolului al XVII-lea. Unul dintre cele mai reprezentative monumente arhitectonice religioase din secolul al XVIII-lea este şi mănăstirea de măicuţe  „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din vecinătatea cartierului Gai, unde vin numeroşi credincioşi din Arad dar şi din alte părţi la slujba de Înviere, deoarece este socotită un loc binecuvântat de Dumnezeu, Basilica Minor Maria-Radna, construită în stil baroc este, de asemenea, un adevărat loc de pelerinaj iar mănăstirea Bezdin, una din puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România, cu vechea sa biserică, este un loc căutat de credincioşi.

În nordul judeţului, la poalele munţilor Codru Moma, chiar în mijlocul staţiunii turistice Moneasa, supranumită „perla Munţilor Apuseni”, aşezat pe un deal, se află un schit ortodox care a fost sfinţit în 2011, pentru toţi cei care vin aici „pentru tratament trupesc dar şi pentru tratament sufletesc”, iar în Ţara Zarandului, nu departe de Căsoaia, poate fi vizitat schitul de călugări Feredeu, construit într-o pădure. Existenţa sa e atestată de la începutul secolului al XVIII-lea, şi  după ce a fost părăsit de mai multe ori, şi-a reluat activitatea la sfârşitul secolului trecut. Cum drumul până la schit e greu de străbătut pe vreme rea, s-a construit în vale o nouă biserică, iar în anul 2000 schitul a fost ridicat la rang de mănăstire.

Bucătărie tradiţională şi circuite turistice gratuite

După slujba de Înviere, bucătăriile tradiţionale ale românilor, maghiarilor, sârbilor, bulgarilor, slovacilor sau germanilor, fiecare unică în felul ei, pot oferi turiştilor ospăţuri de neuitat, şi deja mai multe pensiuni din judeţ, aflate în zona de şes, de munte sau în cea colinară din podgoria Miniş-Măderat, au început pregătirile pentru primirea oaspeţilor români sau străini.

Turiştii pot profita de zilele libere pentru a beneficia şi de circuitele turistice gratuite care îi ajută să cunoască istoria Aradului şi să descopere clădirile-monument istoric de o frumuseţe unică din centrul vechi al oraşului, ori să ia parte la evenimentele culturale care vor fi organizate cu prilejul Sfintelor Paşti. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la Centrul naţional de informare şi promovare turistică Arad.

Surse foto: adevarul.ro, crestinortodox.ro, mariaradna.com, agerpres.ro, aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.