Președintele asociației care cere Societății Timișoara să-i retragă premiul acordat lui Augustin...

Președintele asociației care cere Societății Timișoara să-i retragă premiul acordat lui Augustin Lazăr: ”Dacă n-o va face, își va pierde din credibilitate”

0
DISTRIBUIȚI

Președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, care astăzi i-a solicitat Societății Timișoara să-i retragă premiul acordat recent lui Augustin Lazăr, după ce s-a aflat că procurorul general a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip în anul 1986, când acesta era președintele comisiei de eliberări, a făcut noi declarații pe marginea acestui subiect.

Astfel, Marius Boeriu a precizat că Societatea Timișoara își va pierde din credibilitate dacă nu-i va retrage premiul acordat lui Augustin Lazăr, care a făcut parte din vechiul sistem.

“Noi, cei de la Asociația 15 Noiembrie 1987, îl cunoaștem personal pe Iulius Fillip și având în vedere relația foarte bună din cursul anilor, a fost deținut politic, este amicul Asociației 15 Noiembrie 1987, noi suntem solidari cu dânsul. Dacă dânsul a pățit ceea ce a pățit, noi ne solidarizăm cu Iulius Filip. Societatea Timișoara se remarcă cu celebrul «Punct 8 de la Timișoara», iar ei au acordat premii unor personalități importante ale societății civile, printre care trebuie să-l reamintim pe Regele Mihai. Nu cred că este îndreptățit Augustin Lazăr să stea alături de Regele Mihai, plus că a făcut parte din vechiul sistem”, a afirmat Marius Boeriu.

De asemenea, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987 a declarat că procurorul general Augustin Lazăr “nu avea cum să nu-l cunoască” pe Iulius Filip, în condițiile în care persoanele care se revoltau împotriva regimului comunist puteau fi numărate pe degetele de la o mână.

“Domnul Augustin Lazăr declară că nu-l cunoaște pe domnul Iulius Filip. Credeți-mă că nu avea cum, mai ales în funcția dânsului, nu avea cum să nu-l cunoască, să nu uităm că totuși Iulius Filip a primit medalie de la președintele polonez, nu avea cum să nu-l cunoască.


În perioada când era arestat, deținuții politici se puteau număra pe degete, deci nu erau pușcăriași de drept comun. Cei care se revoltau împotriva comunisului, credeți-mă că nu au fost așa mulți. Deci, în perioada aceea era Iulius Filip, era Radu Filipescu, deci chiar pe o mână puteam să-i numărăm pe cei care au fost. Acolo nu pot să comentez că are vreo vină Augustin Lazăr, că Securitatea stabilea, nu-i acord nicio vină, dar putea să spună adevărul: «da, știam cine este, dar dicta Securitatea» și era foarte ușor, foarte simplu. Și noi am fost condamnați în 1987, ca urmare a evenimentelor de la Brașov, a fost un proces care nu avea nicio treabă cu procurorii sau judecătorii care au participat atunci la proces, pentru că procesul a fost comandat politic, ei doar au citit niște foi care le-au fost puse în față”, a detaliat Marius Boeriu.

Totodată, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987 a adăugat că nu crede că Societatea Timișoara îi va retrage premiul “Speranța”, acordat lui Augustin Lazăr recent și astfel își va pierde din “credibilitate”.

“Nu cred că Societatea Timișoara îi va retrage acest premiu, deși ar trebui, sigur. Este o treabă destul de delicată la ora actuală. Augustin Lazăr a fost cine a fost, dar noi ca organizație susținem demersurile din justiție, și noi cerem libertatea justiției. Este delicată, foarte delicată problema. Acest scandal îi pică bine lui Tăriceanu și lui Dragnea, cred că dau din coadă, pe mine nu mă bucură. Eu sunt pentru justiție și pentru fără penali în sistemele de conducere ale țării. Cred că va fi afectată imaginea Societății Timișoara dacă nu retrage premiul, societatea civilă o să intre sub un semn de îndoială, credibilitatea Societății Timișoara și este păcat, pentru că mai aveam un reprezentant al societății civile, dar se pare că societatea civilă din România a cam murit”, a precizat Marius Boeriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.