Nicolae Robu s-a lăudat, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Primăria Timișoara, că municipalitatea a pregătit proiecte europene în valoare de sute de milioane de euro. Doar Direcția Edilitară a Primăriei Timișoara ar avea mai multe proiecte care se ridică la aproape 300 de milioane de euro. În ceea ce privește axa de mobilitate, suma proiectelor depuse ar fi de aproximativ 150 de milioane de euro, în condițiile în care Timișoara are la dispoziție doar 54 de milioane de euro.
„Vineri vă voi prezenta tabloul complet. În orice caz, Direcția Generală de Drumuri, Poduri, Pasaje, Parcaje, Transporturi și Rețele de Utilități are pe zona aceasta edilitară proiecte în valoare undeva între 250 și 300 de milioane de euro, doar pe acest segment edilitar. Evident că nu toate proiectele pe care noi le avem depuse vor fi finanțate, pentru că noi am depășit cu mult sumele care sunt la dispoziția noastră. Mă refer la axa de mobilitate, unde aveam la dispoziție 54 de milioane de euro. Valoarea totală a proiectelor depuse doar pe această axă este probabil la 150 de milioane de euro și oricât de optimiști am fi noi că vor mai fi suplimentate fondurile, întrucât presupunem că nu pe toate programele vor fi cheltuite alocările inițiale, că nu în toate regiunile din țară vor fi cheltuiți banii așa cum au fost ei alocați, deci orice distribuire s-ar face, evident că n-o să se ajungă la triplarea sumei inițiale pusă la dispoziție pentru municipiul Timișoara. Dar noi ne-am făcut datoria și am aplicat, să arătăm și capacitatea de a genera proiecte, de a depune cereri de finanțare și evident urmează să arătăm încă o dată capacitatea de implementare. Va trebui să mai avem săptămâna viitoare o ședință de consiliu local, pentru că iarăși pentru o mulțime de proiecte se impun decizii ale CLT”, a declarat Nicolae Robu.
Potrivit primarului Timișoarei, chiar dacă unele proiecte nu vor primi finanțare europeană, ele tot vor fi realizate din venituri proprii.
„Sunt proiecte de 250 – 300 de milioane de euro doar pe zona edilitară, inclusiv rețele de alimentare cu apă și de termoficare.
Spuneam că doar pe axa de mobilitate presupun că sunt valori de vreo 150 de milioane de euro, pentru că avem trei proiecte de achiziție de tramvaie mari, care fiecare în parte valorează vreo 20-21 de milioane de euro. Asta înseamnă 63 de milioane de euro, se depășește suma pe care o avem numai cu cele trei proiecte. După aceea sunt alte lucrări, Calea Bogdăneștilor, B-dul Cetății, Stan Vidrighin, care fiecare în parte înseamnă tot în jur de 20 de milioane de euro. Dar vineri voi prezenta tot tablul, așa e normal, când prezint bilanțul, el să fie complet”, a detaliat Nicolae Robu.
Între timp, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a prezentat, astăzi, o listă a proiectelor depuse în această zonă, inclusiv de către Primăria Timișoara. Astfel, aflăm că municipalitatea cere bani pentru 14 proiecte, doar pe axa 4. Și anume, este vorba despre trei proiecte pentru cumpărarea de tramvaie noi, așa cum a anunțat Nicolae Robu, care se află în etapa de evaluare. De asemenea, au fost depuse trei proiecte pentru reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Calea Bogdăneștilor, B-dul Cetății și Calea Stan Vidrighin, care la fel se află în evaluare.
Totodată, Primăriei Timișoara i-a fost respins proiectul prin care intenționa să primească bani europeni pentru o parte din tramvaiele Armonia și a depus încă două proiecte, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială, pentru construirea a două centre multifuncționale în cartierul Ronaț și pe str. Polonă, din cartierul Freidorf, care sunt în evaluare.
Primăria Timișoara mai vrea să extindă Grădinița cu Program Prelungit Nr. 33, să construiască două creșe pe str. Cocea și în zona de nord, care sunt în etapa de precontractare, iar alte două proiecte sunt depuse pentru „Construcția și echiparea infrastructurii pentru educație timpurie antepreșcolară – Calea Bogdăneștilor” și pentru reabilitarea Colegiului Tehnic “E. Ungureanu”, fiind în evaluare.