Proiectul “Mic dejun la Margina” a devenit brand turistic. Vizitatorii, așteptați cu...

Proiectul “Mic dejun la Margina” a devenit brand turistic. Vizitatorii, așteptați cu plimbări cu căruța și preparate tradiționale Foto

0
DISTRIBUIȚI

Comuna Margina, aflată în estul județului Timiș, atrage numeroși turiști, români și străini, curioși să descopere frumusețile locului. Mai ales de când, în urmă cu trei ani, a fost lansat proiectul “Mic dejun la Margina”, prin intermediul căruia vizitatorii au parte de plimbări cu căruța trasă de cai, pot admira biserici de lemn și pot degusta și chiar cumpăra produse tradiționale, precum pâine de casă, țuică, brânză sau miere.

Astăzi, datorită succesul mare de care se bucură acest proiect, a fost lansat și brandul turistic “Mic dejun la Margina”, care a devenit un simbol al turismului rural din estul județului Timiș. În acest mod, produsele care provin din zona Margina, realizate de gospodarii din comună, vor putea fi identificate mai ușor.

“Imaginea simbol pentru brandul turistic Mic dejun la Margina a fost aleasă folosind, pe de o parte, elemente imagistice deja consacrate de promovare a gastronomiei locale, iar pe de altă parte, elemente din portul popular al locului, preluate de pe costume populare vechi de peste 100 de ani, dar și elemente de etnografie din gospodăriile locale. Simbolul va putea fi folosit pe toate produsele pe care producătorii locali din zonă le oferă turiștilor atunci când ajung la Margina și în prezent putem aminti de miere, produse lactate, brânză și cașcaval, magiun, răchie, legume și fructe specifice zonei, lavandă, săpun de casă și altele”, a informat Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

Primarul comunei Margina, Ionel Costa, a declarat, astăzi, că numărul turiștilor a crescut foarte mult în ultima perioadă. Din păcate, vizitatorii nu au unde să fie cazați în comună, în condițiile în care nu există nicio pensiune.

“De la 25 de turiști am ajuns la peste 2.000 de turiști care ne-au vizitat comuna. Credem că este o mare reușită și consider că experiența de la Margina poate fi extinsă și la alte comune. Din păcate, nu avem o pensiune în comună, iar turiștii sunt nevoiți să meargă să se cazeze la Făget sau Tomești. Este bine să ai o pensiune în zonă, unde să poți să primești pe cineva, turiștii să și rămână o noapte sau două la noi”, a afirmat Ionel Costa.

Damaris Sivu, responsabil Infocentru Turistic Margina, a explicat că turiștii care aleg să viziteze zona au parte de o experiență unică. Astfel, vizitatorii sunt primiți la centru, unde după ce primesc câteva detalii, pornesc la plimbare în zonă, cu căruța trasă de cai, pe jos sau pe biciclete, după preferințe.

“Majoritatea vin pentru plimbarea cu căruța.


Noi le propunem două trase. Unul care pleacă din Margina spre Sintești, avem două opriri la o gospodărie și la Muzeul Satului din Sintești. Apoi, pe un drum de țară mergem la Zorani, ne întoarcem la Margina, vizităm biserica de lemn și finalizăm cu prânzul la stână. Celălalt traseu este din Margina spre Coșteiu de Sus, cu căruța călătoria este de vreo oră și ceva. După ce ajung la Coșteiu de Sus, turiștii se pot bucura de natură, pot să petreacă mai mult timp în aer liber”, a detaliat Damaris Sivu. Pe trasee, turiștii se opresc pentru a bea apă de la un izvor.

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a precizat că proiectul “Mic dejun la Margina” a luat ființă în urmă cu aproximativ trei ani. “În primele patru luni din acest an, la Margina au ajuns aproximativ 500 de turiști. Cred că aceste cifre vorbesc clar despre succesul acestui proiect. Vreau să le mulțumesc producătorilor locali că au înțeles care este ideea acestui proiect și s-au implicat în el. În timpul vizitei pe care am efectuat-o la Praga, am mers cu produse de la Margina. Săptămâna viitoare, după ce va fi aprobat bugetul pe acest an, vrem să facem banere cu brandul Mic dejun la Margina, pe care să le oferim producătorilor locali, să le afișeze pe gard, într-o locație vizibilă”, a declarat Călin Dobra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.