Provocare – alergi și cunoști istoria Timișului. Ce program inedit...

Provocare – alergi și cunoști istoria Timișului. Ce program inedit a fost început și care sunt primele trasee

0
DISTRIBUIȚI

Multă mişcare, asezonată cu puţină cultură şi istorie, din care nu vor lipsi numeroase informaţii inedite, sunt ingredientele unui proiect special iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, în colaborare cu asociaţia Alergotura, care doreşte să ofere în fiecare lună amatorilor de mişcare ocazia de a face o plimbare în timp, prin diferite epoci istorice.

„Tura prin cultură” propune mai multe trasee de-a lungul cărora se găsesc importante obiective arheologice sau arhitecturale. Dr. Victor Bunoiu, consilier la direcţia de cultură Timiş, care e iniţiatorul proiectului, dă asigurări celor interesaţi că „judeţul Timiş are multe locuri interesante de descoperit. Locuri cu poveşti şi peisaje de ţinut minte. Ne-am gândit că e mult mai tentant să le descoperim altfel. Să le descoperim îmbinând istoriile lor cu mişcarea. Astfel, le-am propus celor de la Asociaţia Alergotura trasee pentru turele organizate de ei, trasee de-a lungul cărora să punctăm astfel de locuri. Trebuie spus că fiecare astfel de tură va beneficia de un ghid care le va spune participanţilor poveştile locurilor vizitate. Am probat până la acest moment două astfel de trasee – la Corneşti şi la Jdioara – care s-au bucurat de un mare succes”.

Proiectul urmează să se desfăşoare lunar, în lunile în care condiţiile meteorologice sunt favorabile, iar traseele propuse sunt: „Traseul districtelor româneşti”, de aproximativ 4,5 kilometri, de-a lungul căruia se află cetatea Gladna Română şi biserica de lemn din Zolt, traseul „Dumnezeu iubeşte lemnul”, de aproximativ 7 kilometri, cu bisericile de lemn din Crivina de Sus şi Poeni, „Traseul formei perfecte”, unde, pe distanţa de aproximativ 6 kilometri se află cetatea de pământ de la Maşloc şi satul circular Charlottenburg, traseul „Pavel Chinezul”, de 7,5 kilometri, cu cetatea de pământ Satchinez şi conacul de la Hodoni, sau „Traseul Kurganelor”, cu cei 7 kilometri marcaţi de movilele de pământ de la Sânpetru Mare.

Data la care se vor desfăşura aceste evenimente vor fi annţate pe site-ul şi pagina de Facebook a Asociaţiei Alergotura şi tot acolo doritorii se vor putea şi înscrie.


Participarea se face conform regulamentului de funcţionare a asociaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.