Războiul părinților pentru clasa zero a copiilor. La ce trucuri au apelat...

Războiul părinților pentru clasa zero a copiilor. La ce trucuri au apelat și ce măsuri extreme au luat autoritățile

0
DISTRIBUIȚI

Goana părinților micuților care vor merge în clasa pregătitoare din toamnă spre școlile de prestigiu din Timișoara a dat peste cap activitatea unor unități de învățământ. Unii elevi vor învăța la demisol, iar alții în containere din cauza lipsei de spațiu. 5.537 de copii din întreg județul Timiș au fost înscriși în clasa pregătitoare, în luna martie. În total, Inspectoratul Școlar Timiș a informat că a pus la dispoziție 6.150 de astfel de locuri în unitățile de învățământ, majoritatea urmând să fie ocupate în perioada următoare, în cadrul altei etape de înscrieri.

Însă, la fel ca în anii precedenți, părinții au profitat de șmecheria vizei de flotant, astfel că și-au înscris micuții la școlile preferate, iar alte untități nu au putut să formeze clasele la care s-au așteptat. Prin urmare, potrivit legii, toți copiii care au domiciliul în zona de circumscripție a unității de învățământ trebuie să fie admiși în clasa pregătitoare. Astfel, activitatea unor școli considerate de elită din Timișoara, o parte chiar de cartier, va fi dată peste cap din cauza numărului prea mare de copii înscriși în clasa pregătitoare. Iar principalul motiv este lipsa de spațiu.

„Ajustarea planului de școlarizare a generat o majorare cu 13 a numărului de clase pregătitoare și o diminuare, după caz, acolo unde nu s-a înscris numărul minim de copii prevăzut de lege, cu 4,5 clase. Pe total județ, creșterea este reflectată prin majorarea cu 8,5 clase. În același timp, pe situații de excepție, au fost majorate și unele efective de elevi, la unele clase, acolo unde numărul copiilor ce fac parte din circumscripție nu au putut conduce la constituirea unei clase, dar, pentru care, ISJ Timiș a fost obligat să asigure loc, în vederea înmatriculării, în școlile de circumscripție. Ca și număr total de clase pregătitoare, aprobate pentru anul școlar 2019-2020, avem 285,55 (față de 279,05 câte au fost inițial aprobate)”, a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.

Printre unitățile de învățământ „vânate” în fiecare an de părinții micuților de clasa pregătitoare se numără Colegiul Național Bănățean. În acest an, numărul cererilor a fost mai mare decât cel preconizat, însă conducerea școlii și Inspectoratul Școlar Timiș au găsit o soluție astfel încât clasele să nu fie suplimentate. Astfel, a fost majorat numărul de locuri din clase.

„În acest an, după finalizarea primei etape de înscrieri, la clasa pregătitoare avem cinci clase la Secția Română și o clasă la Secția Germană. Faptul îmbucurător este că resursa noastră umană va fi susținută de cadre didactice titulare. Deci avem cinci cadre la Secția Română titulare, plus un cadru titular la Secția Germană și spațiul pe care-l avem ne va permite desfășurarea activității în condiții optime în învățământ de dimineață, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani. Este posibil să fie și o generație mai mică din punct de vedere numeric, pe de altă parte, cererile care au fost în plus față de cele cinci clase, cu ajutorul inspectoratului școlar, s-a convenit ca acești copii să intre peste cifra de 25. Ni s-a aprobat o suplimentare de locuri în clasă, și nu o suplimentare de clase, lucru care ne bucură. Vor fi 26,27 maxim de copii în clase. Este totul în regulă, ne bucură faptul că acum, în luna martie, putem spune că în septembrie începem cu învățământul de dimineață și nu mai avem acele emoții pe care le-am avut în anii trecuți. Din păcate, din cauza acestei metodologii care este destul de permisivă în special cu partea de flotante, nu poți crea o predicție corectă în lunile ianuarie, februarie, atunci când faci planul de școlarizare. Vă spun sincer că ne bucurăm în acest moment că avem doar cinci clase de Română și una de Germană”, ne-a declarat Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean.

Săli de clasă în container

Aceeași metodă nu s-a putut aplica și în cazul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, aflat în Piața Bălcescu, relativ aproape de centrul orașului. În acest an, conducerea unității de învățământ a solicitat Inspectoratului Școlar Timiș aprobarea a patru clase pregătitoare.


Însă, Liceul „Grigore Moisil” s-a ales cu cinci astfel de clase, la finalul primei etape de înscrieri. În total, au fost depuse 131 de cereri, iar toate au fost aprobate pentru că părinții micuților au domiciliul în zona de circumscripție. Conducerea unității de învățământ se plânge că nu are spațiu suficient pentru a primi toți prichindeii. În acest moment, se încearcă cumpărarea unor containere care vor fi transformate în săli de clasă.

„Deocamdată, nu avem spațiu. Încercăm până la toamnă să pregătim cele șase clase pe care le avem pentru curtea de la clădirea de pe str. Gheorghe Doja. Acolo vor fi amenajate șase săli de clasă, în containere. Deocamdată sunt trei ridicate, dar nu au mobilier și nu sunt dotate cu absolut nimic, și mai avem nevoie de încă trei. Marea noastră problemă este spațiul de școlarizare. Neavând spațiu, noi în acest moment ne desfășurăm activitatea în patru clădiri, nu ne este ușor. Mai ales că una dintre cele patru este situată pe str. Aluniș, acolo avem spațiu destinat claselor pregătitoare, acolo am gândit spațiu pentru cele patru clase pregătitoare. Acum, venind încă una în plus, trebuie să o aducem fie în corpul din Piața Bălcescu, fie în cel de pe str. Gheorghe Doja. Nu se poate să o punem după-amiaza, pentru că este clasă pregătitoare, copiii sunt prea mici. Noi am vrut ca din toamnă, în anul școlar următor, să rezolvăm astfel încât toate cele 69 de clase să funcționeze în program de dimineață, pentru că anul acesta încă mai avem cinci clase a IV-a care au program de după-amiaza. Trebuia să menținem numărul de clase și trebuie să finalizăm construcția celor șase clase modulare în curtea de pe str. Gheorghe Doja”, a detaliat Cerasela Bociu, directorul Liceului Teoretic „Grigore          Moisil” din Timișoara.

Nici în ceea ce privește personalul calificat nu există o certitudine. În acest moment, unitatea de învățământ are trei învățători titulari, iar ceilalți doi urmează să fie angajați în perioada următoare, posturile fiind vacante.

„Eu cred că suntem apreciați de părinți datorită rezultatelor pe care elevii noștri le au an de an, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat. Poate și rezultatele pe care elevii le obțin la concursuri și olimpiade școlare. Cu siguranță, părinții sunt interesați și de calitatea procesului educativ care se desfășoară la noi în școală și de profesionalismul cadrelor didactice. Eu cred că rezultatele aduc copii înspre școala noastră, în primul rând. Și poate și poziția centrală, mulți părinți lucrează în zonă și atunci probabil că le e mult mai bine să-și lase copiii la școală undeva lângă locul de muncă”, a afirmat Cerasela Bociu.

Cursuri la demisol

Cu o situație la fel de incertă se confruntă și Școala Gimnazială Nr. 30, aflată în zona Soarelui din Timișoara, unde numărul claselor pregătitoare aproape s-a dublat la finalul primei etape de înscrieri. Astfel, unitatea de învățământ a solicitat aprobarea a șase clase pregătitoare, dar în final au fost formate zece, după ce numărul cererilor de înscriere a ajuns la 250, fiind mai mare cu 100 decât cel preconizat. Toți copiii din cele zece clase pregătitoare vor învăța la demisolul unității de învățământ.

„În această situație, avem unde să-i primim. Avem spațiu pentru zece clase zero la demisol, spații care sunt special pregătite pentru copiii de clasa pregătitoare. De asemenea, în clasa întâi avem tot zece clase, la fel și în a II-a, care fac cursuri de dimineață. În acest moment, spațiul pe care-l avem este undeva la limită. Noi deja am făcut primul pas către Primăria Timișoara, am cerut bani pentru achiziționarea a șase clase modulare, care vor fi amenajate în containere. Domnul primar a văzut locația, urmează să discutăm vizavi de amplasament, să vedem dacă le vom pune peste ceel șase deja existente sau lângă ele. La această achiziție venim și noi cu o contribuție financiară, dorin prin ONG-ul nostru, cu sprijinul părinților, a mai multor sponsori, să acordăm măcar o treime din suma necesară pentru a putea achiziționa cele șase clase modulare. Acest lucru ne va liniști, pentru că nu vom mai avea grija unde vom pune clasele”, a declarat Mihaela Șora, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 30.

În acest moment, sute de elevi din opt clase de a IV-a și zece de a III-a sunt nevoiți să vină la cursuri după-amiaza din cauza lipsei de spațiu. Toate clasele ar urma să fie mutate de dimineața doar în momentul în care se va reuși extinderea unității de învățământ.

„Cred că numărul acesta mare de solicitări vine datorită renumelui dobândit de școala noastră în ultimii ani, avem un corp profesoral de excepție, iar elevii sunt foarte bine pregătiți la toate materiile. De asemenea, noi oferim un spațiu generos, dotat cu mijloace moderne de învățare, precum tablă interactivă, avem calculator în fiecare clasă, mobilier nou. Este clar o mândrie pentru noi că suntem aleși de părinți, dar problema este spațiul”, a adăugat Mihaela Șora.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.