Rechizitoriul din dosarul Revoluției, făcut public peste câteva zile. Ce pași mai...

Rechizitoriul din dosarul Revoluției, făcut public peste câteva zile. Ce pași mai sunt de parcurs

0
DISTRIBUIȚI

Anunț important făcut de Augustin Lazăr, procurorul general al României, cu privire la dosarul Revoluției, astăzi, la Timișoara. În cel mult câteva zile, rechizitoriul în acest dosar va fi făcut public.

„În câteva zile sperăm că rechizitoriul va putea fi anonimizat conform standardelor directivei europene în materie de date personale. Sunt niște interdicții, nu putem da date personale ale unor persoane și niște detalii care intră sub regimul acestei directive. Dar de îndată ce vor fi anonimizate datele și se va clarifica acest aspect, rechizitoriul fiind de foarte mare interes public, va fi prezentat public pentru a se vedea cum au decurs evenimentele de la declanșarea lor și până la consumarea lor. Cert este că au fost multe sute de victime, dacă rețin 862 de morți după 22 decembrie, circa 2.000 de răniți, ceea ce este absolut impresionant și impunea un efort major pentru a da explicații acestor evenimente tragice în care au murit foarte mulți oameni și au fost răniți foarte mulți.


Personal m-au impresionat cei care veneau, victimele, aparținătorii lor care veneau în audiență la Parchetul General să ne arate lucruri care au rămas de la copiii lor sau cei care veneau răniți și arătau în ce situație au ajuns”, a precizat Augustin Lazăr.

Procurorul general al României a ținut să-i felicite pe procurorii care au lucrat la dosarul Revoluției și l-au finalizat, în condițiile în care acesta „trena” de 30 de ani.

„Felicitări colegilor care au reușit (…) și nu într-un context reușit, ci într-un context care a dat de lucru și această echipă a trebuit să se regenereze pe parcurs pentru că mereu ieșea câte un act normativ că un procuror nu mai poate lucra în secția parchetelor militare pentru că nu are gradul sau vechime. Mereu apărea un act normativ prin care erau încurajați unii să meargă la pensie, pentru că au anumită vârstă și au praful vechi pe ei, să rămână cei care nu știau despre dosar, era un alt efort de actualizare. Și așa, într-un context foarte animat, foarte dificil și emoțional cum s-a creat în România este cu atât mai remarcabil că au avut puterea de a se concentra și de a soluționa un dosar care trena de 30 de ani cu o soluție temeinică și legală”, a adăugat Augustin Lazăr.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, a anunţat procurorul general Augustin Lazăr, în urmă cu o săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.