Se caută voluntari care să salveze una dintre cele mai vechi biserici...

Se caută voluntari care să salveze una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Timiș. Cum poți ajuta

0
DISTRIBUIȚI

biserica dragomiresti

„Ambulanța pentru Monumente Banat” continuă să salveze unele dintre cele mai frumoase atracții turistice din vestul țării, dar care se află într-o stare avansată de degradare. Astfel, în perioada 5 – 16 aprilie, voluntari din județul Timiș, și nu numai, sunt încurajați să dea o mână de ajutor pentru a interveni la biserica de lemn „Nașterea Domnului” de la Dragomirești, comuna Știuca, aflată la 20 de kilometri de Lugoj.

Potrivit inițiatorilor proiectului, se crede că lăcașul de cult datează din 1754, deşi există posibilitatea să fie chiar mai vechi. „Începuturile acestei biserici, potrivit tradiției locale, trebuie căutate în localitatea Zorlențul Mare, județul Caraș-Severin, aflată în vecinătatea Dragomireștiului, spre sud.


Aici a fost biserica construită, iar ulterior, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea a fost vândută satului Dragomirești, unde, așezată pe o mică colină poate fi găsită și în prezent”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

În prezent, învelitoarea de şindrilă a bisericii, cât şi a micului turn de deasupra pronaosului, se găsesc într-un avansat stadiu de degradare, periclitând starea de conservare a monumentului și a decorului său pictat.

„Ambulanţa pentru Monumente Banat face apel la neobosiţii săi voluntari pentru a salva această frumoasă bisericuţă care aparţine astăzi comunităţii ucrainene. Parohia ortodoxă ucraineană din Dragomireşti împreună cu Primăria Ştiuca, vor asigura cazarea, masa şi materialele necesare intervenţiei. Intervenţia va avea loc între 05-16 aprilie, iar duminica nu vom lucra. Cei interesaţi să participe, să-şi aducă încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren. Acceptăm şi voluntari pentru o perioadă mai limitată de timp”, au informat organizatorii.

Ambulanţa pentru Monumente Banat, în cadrul căreia se va interveni pentru salvarea lăcașului de cult, este un proiect cultural coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.

Mai multe informații despre cum puteți să vă implicați în proiect sunt disponibile AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.