Tornadă fără precendent în România. Un autocar s-a răsturnat în zonă VIDEO

Tornadă fără precendent în România. Un autocar s-a răsturnat în zonă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Un fenomen meteo cu o amploare rar înregistrată în România s-a produs astăzi în zona localităţii Drajna din judeţul Călăraşi, zonă aflată sub cod portocaliu de vijelie.

Tornada de dimensiuni impresionante a fost filmată de mai mulţi şoferi în sudul țării.

Un autocar cu 39 de pasageri s-a răsturnat pe raza localității Drajna au anunțat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Digi24 relatând că autocarul ar fi fost răsturnat de tornadă. Șapte persoane au fost rănite, una dintre ele grav.

Meteorologii spuns că astfel de evenimente nu reprezintă motiv de panică. „În zona Bărăganului, Drajna, a fost un mediu instabil care a permis dezvoltarea unei supercelule, a unui nor cu dezvoltare foarte mare pe verticală, iar în astfel de situații, de supercelulă, uneori la baza norului se generează și mișcare circulară care poate să ajungă și la nivelul solului și, prin urmare, să se transforme într-o tornadă. Așadar, au fost condiții în această zonă să se producă așa ceva. Filmările coincid cu zona în care noi am observat pe radarul meteorologic că ar fi sputut să se întâmple așa ceva sau nu”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul de serviciu din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Meteorologul susține că parametrii unui astfel de fenomen pot fi detectați cu radarul, însă confirmarea unei tornade și ce categorie este se determină doar din din momentul în care aceștia merg la fața locului pentru a face constatări.

„Nu avem o valoare clară pe radar, aceasta a fost exact între cele două radare de la București și de la Medgidia, putem spune că a avut viteză undeva mai sus nu jos, nu la nivelul nostru.


S-au mai întîmplat, nu este o noutate și se întâmplă în zona României. Se întâmplă doar că norocul nostru că în general nu s-au produs în zone populate și să producă foarte mari pagube decât Făcăieni, asta a fost după părerea mea cu traiectoria cea mai lungă și a durat cel mai mult. Nu trebuie să ne panicăm pentru că sunt fenomene care se întâmplă, e ca și când ne-am panica de o grindină, de o aversă de ploaie mai puternică, sunt fenomene care se întâmplă în perioadă cu vreme instabilă, dar tornada nu este un fenomen care să se producă frecvent. Asta nu înseamnă că nu este periculoasă”, a mai spus meteorologul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.