Un parlamentar PNL cere desființarea inspectoratelor școlare și o atacă pe șefa...

Un parlamentar PNL cere desființarea inspectoratelor școlare și o atacă pe șefa ISJ Timiș: „Sunt instrumente ale politizării”

0
DISTRIBUIȚI

Inspectoratele școlare județene ar trebui desființate. Solicitarea este făcută de Marilen Pirtea, deputat de Timiș, care este și coordonator al Comisiei de educație a PNL. Parlamentarul consideră că aceste instituții sunt „instrumente ale politizării” și cere depolitizarea sistemului educațional.

„Prima treaptă pentru reconstruirea încrederii în sistemul de educație din România nu poate să fie alta în afară de cea a profesionalizării managementului școlar. Simpla reintroducere a temei profesionalizării în actul de conducere a unităților din rețelele școlare poate să producă o schimbare semnificativă în bine, pentru că depolitizarea va da încredere unei largi majorități a profesorilor din sistem și va garanta pentru neutralitatea managementului carierei lor profesionale, principiul obedienței politice urmând să fie înlăturat, cu avantajarea principiului profesionalizării. Dacă principalul obstacol al depolitizării sistemului educațional este reprezentat de inspectoratele școlare județene, cele în care se concentrează instrumentele controlului politic, atunci, cu siguranță, e absolut necesar să desființăm aceste instrumente ale politizării, inspectoratele școlare de la nivel de județe”, a afirmat Marilen Pirtea.

Parlamentarul de Timiș atrage atenția asupra faptului că, în această perioadă, șefii inspectoratelor școlare ajung la final de mandat, urmând ca Ministerul Educației să organizeze concursuri sau să numească interimari, ceea ce provoacă o stare de „tensiune și incertitudine”.


De asemenea, Marilen Pirtea semnalează faptul că ministerul nu explică public criteriile pe baza cărora unii dinspre inspectorii școlari rămân pe funcții sau care sunt criteriile pentru numirea altora noi.

„Se pare că devine chiar o politică oficială maniera total netransparentă de angajare a acestor funcționari publici, transformați astfel în instrumente utile pentru deplina subordonare politică a conducerilor de instituții școlare”, a precizat deputatul.

Marilen Pirtea mai vorbește, într-un comunicat de presă, despre faptul că în mai multe județe ale țării sunt confirmate în funcțiile de conducere din inspectoratele școlare echipe de management care nu se pot baza pe rezultate școlare de top, la nivel național. „Așa se întâmplă la IȘJ Timiș, unde MEN a decis prelungirea mandatului conducerii (n.r. Aura Danielescu), desi Timișul nu este pe primele locuri în țară la rezultatele generale de la BAC și Evaluarea Națională. (…) Într-o situație aparte se află Inspectorul Școlar General de la IȘJ Caraș-Severin, cel care s-a remarcat prin ieșiri publice indezirabile, cu totul politice și nepermise pentru un cadru didactic. Este un exemplu tipic de neglijență a ministerului, care-l menține în funcție pe Inspectorul Școlar General al IȘJ Caraș-Severin, în pofida criticilor întemeiate care l-au vizat”, precizează deputatul Marilen Pirtea.

În final, deputatul liberal solicită Ministerului Educației Naționale să publice pe site-ul instituției lista nominală cu toți inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți, cu perioada mandatelor acestora, procedura prin care au ajuns să ocupe posturile de conducere din ISJ-uri, dar și termenele la care este obligatoriu să fie organizate concursuri pentru aceste posturi, în fiecare județ, ca și metodologiile de concurs pe care MEN le va aplica înaceste concursuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.