Zeci de primari din Timiș nemulțumiți de întârzierea cu care vor adopta...

Zeci de primari din Timiș nemulțumiți de întârzierea cu care vor adopta bugetele locale. Ce îi solicită șefului consiliului județean

0
DISTRIBUIȚI

În jur de 30 de primari din județ, de la toate partidele, care fac parte din Grupul de Reformă și Administrație Locală – GRAL Timiș, s-au întâlnit, recent, pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină legate de construcția bugetelor pe acest an. Astfel, edilii se plâng de faptul că vor fi nevoiți să adopte bugetele locale cu întârziere și că guvernul a transferat mai multe cheltuieli către administrațiile locale.

„Principala nemulțumire a primarilor este legată de întârzierea cu care sunt nevoiți să adopte bugetele locale care frânează investițiile publice locale, dar și de cheltuielile suplimentare induse de ultimele modificări legislative. O problemă la fel de mare este și modul în care guvernul a transferat o serie de cheltuieli către administrațiile locale fără să asigure și surse de finanțare pentru acestea. Salariile asistenților sociali au fost trecute în sarcina primăriilor din județ, iar în multe cazuri același lucru s-a întâmplat și cu cheltuielile salariale pentru birourile de evidență a persoanelor.


Primăriile vor fi acum nevoite să găsească fonduri de la alte capitole bugetare pentru a asigura plata acestor salarii. Un alt punct care a stârnit nemulțumirea primarilor este OUG 114 care prevede creșterea salariilor în construcții. Practic toate firmele de construcții care au contracte cu primăriile vor cere creșteri ale sumelor din contracte pentru a acoperi creșterile salariale dictate de guvern”, a arătat GRAL Timiș, prin intermediul unui comunicat de presă.

Primarii din județul Timiș nemulțumiți au și un mesaj pentru conducerea consiliului județean, căreia îi transmit să organizeze „consultări reale” în momentul în care este alcătuit bugetul.

„În fiecare an ne lovim de aceleași probleme în alcătuirea bugetelor, dar și mai grav este că de fiecare data apar probleme noi și parcă tot mai mari. Toate acestea sunt posibile deoarece la nivel național și județean, bugetele se fac fără a se ține cont de câteva criterii obiective. Practic, totul este la mâna câtorva oameni care taie și spânzură în administrație. Primarii din GRAL cer conducerii CJT în prima fază să organizeze consultări reale la alcătuirea bugetului. Este foarte important ca la nivel de județ să existe o serie de criterii clare și transparente după care să se construiască bugetul județean ca să nu mai fim în situația de a depinde de preferințele sau simpatiile unui președinte de Consiliu Județean, indiferent din ce partid face parte acesta”, spun primarii din Comitetul de reprezentare și coordonare.

Duminică, primarii din GRAL se vor întâlni cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care este așteptat la Timișoara, pentru a-i transmite problemele pe care le-au întâlnit în alcătuirea bugetelor, dar și cele generate de adoptarea Codului Administrativ și al celui al Finanțelor Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.