Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, din Himalaya: „Este cea mai grea expediție”

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, din Himalaya: „Este cea mai grea expediție”

0
DISTRIBUIȚI

Horia Colibășanu a plecat, în această primăvară, din nou în Munții Himalaya, cu scopul de a deschide o rută nouă spre Vârful Dhaulagiri (8.167 metri). Alpinistul timișorean a transmis, astăzi, că această expediție este cea mai grea de până acum, chiar și decât cea din anul 2004, spre vârful K2 (8.611 metri).

Concret, Horia Colibășanu și ceilalți doi alpiniști cu care a plecat în Himalaya și-a propus o ascensiune pe creasta nord-vestică, accesibilă după depășirea unui horn care are un perete de gheață foarte tehnic, pe care este nevoie să fie instalat echipament de asigurare. Din tabăra de bază japoneză, Horia și colegii săi de expediție au făcut mai multe ascensiuni pentru echiparea acestei porțiuni de traseu.

„Avem în față un traseu foarte tehnic, un perete de gheață, de aproximativ 600 de metri. A fost nevoie să echipăm această porțiune ca să putem urca la peste 5.400 m altitudine cu echipament pentru taberele de bază intermediare. Am avut un program extrem de solicitant: o zi am echipat traseu, o zi am rămas în tabăra de bază ca să ne odihnim. Efortul să montăm atâtea sute de metri de coardă a fost foarte mare.


Ne-au mai dat bătăi de cap și ninsorile care ne-au pus să facem muncă de deszăpezire. Și abia acum începe cu adevărat greul, pentru că urcăm pe o rută necunoscută, încărcați cu echipament pentru mare altitudine. Este de departe cea mai grea expediție a mea de până acum, mai grea și decât expediția pe K2 care a fost foarte tehnică și imprevizibilă. Cred că șansa noastră a tuturor, pentru expediția aceasta, este faptul că suntem împreună”, a afirmat Horia Colibășanu.

Timișoreanul face echipă anul acesta cu Marius Gane, 51 de ani, sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine, și de Peter Hámor, 53 de ani, alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Conform planului de expediție, în a doua parte a lunii mai, când vremea este favorabilă pentru urcarea la mare altitudine, Horia și colegii săi vor porni spre vârful Dhaulagiri. Întoarcerea în țară este planificată la începutul lunii iunie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.