Angajații din Asia, soluția ideală pentru firmele din Timiş care au nevoie...

Angajații din Asia, soluția ideală pentru firmele din Timiş care au nevoie de forță de muncă

0
DISTRIBUIȚI

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a organizat o nouă întâlnire menită să ajute firmele din judeţ în găsirea unor soluţii la problema lipsei de personal. De această dată vizaţi au fost lucrători din Asia, mai precis din Vietnam şi Sri Lanka, iar noutatea este prezentarea posibilităţii de realizare a interviorilor online, prin Skype, ceea ce duce la scăderea semnificativă a timpului necesar aducerii angajatului în cadrul firmei.

„De un an și jumătate firmele din Timiș se confruntă cu această problemă, cu nevoia forței de muncă. Preocupările Camerei de Comerț, încă de doi ani de zile, sunt în această direcție. Am organizat evenimente să atragem forță de muncă din alte județe din tară, am organizat evenimente să sprijinim învățământul profesional dual, și acum, dacă tot mai există această nevoie am apelat și la atragerea forței de muncă și din alte țări din afară UE. Iată-ne astăzi, pentru a treia oară când organizăm un eveniment cu firme din Asia. Astăzi organizăm în colaborare cu Centrul Bilateral de Afaceri româno-vietnamez, sigur, se prezintă o firmă, dar în parteneriat cu dumnealor pentru diversificarea persoanalului. Și spun diversificarea personalului pentru că această firmă care se prezintă astăzi, veți vedea, vor fi persoane din multe domenii de activitate și bine pregătite, de la muncitori până la it-ști, din toate domeniile. Ce vreau să spun despre  firmă de astăzi este că spre deosebire de ce am făcut până acum, că firmele românești care vor să își aducă persoane de acolo au beneficiul de a putea să îi selecteze prin video, prin Skype, pe cei care vor lucra pentru ele.


Angajatorul poate să discute cu el, poate să îl pună să facă o pâine, o prăjitură. Pe mine m-a impresionat acest lucru pentru că nu știi cu cine vei lucra, acolo unde nevoile sunt mari și vin 200 de persoane nu se va putea întâmpla, dar unde ai nevoie de un patiser, acolo situaţia e diferită”, a declarat Florica Chirita, presedinte executiv CCIA Timis.

Cel mai bine se ocupă de aducerea angajaţilor asiatici la firmele româneşti firmele de specialitate, acestea se descurcă mai uşor în labirintul birocratic şi de autorizări legate solicitate în România. Una dintre acestea a prezentat modalitatea de lucru pentru aducerea de lucrători.

„Sunt două tări, Vietnamul este o țară cu o populație de 100 de milioane, dintre care 54 de milioane forță de muncă activă, Sri Lanka are o populație tânără de 23 de milioane, cu 9 milioane forță de muncă activă. Sunt două țări care au istorie. Vietnamul este o fostă țară comunistă, cum eram și noi înainte de 89, cu școli tehnologice și școli de meserii. Sri Lanka este o fostă colonie britanică, unde oamenii știu foarte bine engleză, au fost educați în stilul britanic, și sunt două țări cu care România poate coopera pe această zonă a forței de muncă și unde poate plăți salarii pentru că România nu e în situația țărilor din vest să poată plăți salarii mari pentru că altfel am fi necompetitivi pe piață europeana…Angajatorii români nu dispun de timpul necesar pentru a merge în țara de origine de a selectă, de a testa angajații și avem și acea variantă de interviuri pe Skype. Am organizat multe astfel de interviuri, chiar și pe zona de construcții sau depozitare astfel încât să aibă contactul direct cu candidatul care aspiră la un loc de muncă în România. Astfel totul se poate realiza într-un timp mult mai scurt. Angajatorul nu vine în țara de origine și astfel venim în întâmpinarea angajatorilor astfel încât într-o zi sau două interviul pe Skype și să procedăm la demararea procedurii de avizare muncă cu Oficiul pentru Imigrări și toată procedura pentru că acei cetățeni străini să poată munci în România”, a declarat  Mihai Tararache, reprezentantul unei firme specializate în domeniul aducerii de forţă de muncă din Asia pe piaţa românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.