„Băieţii în ghete” sunt cei mai iubiţi. ASU Politehnica are cea mai...

„Băieţii în ghete” sunt cei mai iubiţi. ASU Politehnica are cea mai mare audienţă între echipele sportive din vestul ţării

1
DISTRIBUIȚI
Suporterii şi jucătorii timişoreni la Arad

Numărul de suporteri e departe de a mai fi impresionant în general la cluburile de fotbal din ţară, dărămite în Banat, unde încă se resimt efectele picajului „fostei” Poli. În mod inedit însă, deşi între formaţiile vestice ale Ligii a II-a ASU Politehnica e momentan a treia la capitolul performanţă în acest sezon, gruparea susţinută de suporterii timişoreni e prima la numărul de fani strânşi la partidele de pe teren propriu.

Nu că ar fi un motiv de mare mândrie prin număr, dar totuşi cei 1.219 de spectatori contabilizaţi de ASU Poli, ca medie pentru cele 18 partide disputate pe teren propriu, plasează „echipa suporterilor” pe locul 5 la nivelul audienţelor în actualul sezon al Ligii a II-a. O mică realizare în sine, dacă ţinem cont că „Băieţii în ghete” sunt pe teren doar în a doua jumătate a clasamentului. În vestul ţării alb-violeţii care au evoluat în această ediţie atât pe „Dan Păltinişanu”, cât şi pe mai micuţa „Ştiinţa”, sunt urmaţi la capitolul public de marea rivală din Arad. UTA are cu o sută de fani mai puţini pe arena „Motorul”, în condiţiile în care alb-roşii stăteau ceva mai bine la capitolul puncte, dar mai degrabă au înşelat aşteptările care o dădeau ca şi o candidată la locurile fruntaşe.

Galeria arădeană s-a mobilizat în meciul cu ASU Poli

Celelalte grupări pe care le putem considera „vecine” se află la o distanţă considerabilă de cele două. Ripensia Timişoara a adunat în medie doar 385 spectatori, evoluând de asemenea pe „Dan Păltinişanu”, dar şi pe arena din cartierul Ciarda Roşie. Renăscuţi sub comanda lui Alexandru Pelici, roş-galbenii sunt pe locul 11 şi erau salvaţi de la retrogradare înaintea rundei din weekend. Ca public „Ripi” e doar a 12-a. În fine, codaşa acestei ierarhii între vestice, pe măsura punctelor adunate, e ACS Poli, cu 318 privitori, la fel de puţini ca „lanterna” Brăila. Retrogradată deja în C, fosta divizionară A începuse sezonul cu trei partide acasă pe „Dan Păltinişanu”, restul disputându-le însă pe stadionul „Electrica” din cartierul Fabric. Echipa pregătită de Valeriu Răchită e ultima şi dacă o luăm în calcul şi pe ACS Energeticianul, grupare pentru care arena „Jiul”, din Petroşani, e acasă şi care are înregistrată o medie cu 18 suporteri mai mulţi. Doar dacă am include-o în top şi pe Luceafărul Oradea, care îşi dispută jocurile de pe teren propriu la Sânmartin, timişorenii de pe locul 18 (prin realizările din teren) nu ar fi ultimii între grupările vestice la capitolul public. În rest, doar Metaloglobus, Snagov şi Baloteşti au mai puţini spectatori.

Cum în elită nu a mai rămas nicio grupare din zona de vest a ţării iar la celelalte discipline se adună rareori mai mult de câteva sute de spectatori, se poate spune că ASU Politehnica e în 2019 cea mai iubită grupare a zonei.

De remarcat ar fi că totodată, în ordinea ierarhiei fanilor, ASU Poli, UTA şi Ripensia au avut şi cele mai multe iniţiative de atragere a publicului la stadion. Cele trei îşi întâmpină de obicei susţinătorii cu standuri la care se vând diverse obiecte cu însemnele clubului, redactează programe de meci şi au diverse campanii. Programul de meci e făcut şi la ACS Poli de către voluntari.

Conform cifrelor contabilizate de site-ul lpf2.ro, cea mai mare audienţă din B o are Petrolul Ploieşti, care are o medie de 4.156 spectatori pe atractivul „OZN Arena”.


„Lupii”, în schimb, sunt foarte aproape să rateze promovarea pe gazon. Factorul performanţă şi infrastructură o plasează pe loc direct de Liga I la capitolul public şi pe „U” Cluj, cu 3.292 spectatori, în teren ardelenii mai au de tras, fiind pe poziţie de baraj. În faţa lui ASU Poli în B se mai află doar Chindia Târgovişte şi FC Argeş, cu 2.332, respectiv 1.417 spectatori la jocurile de pe teren propriu.

Interesant e că Petrolul s-ar fi plasat pe următoarea treaptă a podiumului şi în elită la capitolul fani, imediat după campioana CFR Cluj, care a reuşit să adune în medie 4.384 spectatori la jocurile de pe arena „Dr. Constantin Rădulescu”. „U” Cluj ar sta şi ea bine, cu audienţă de Top 5 la nivelul Ligii I ediţia 2018-19. Lideră detaşată la capitolul public în ţară e Craiova, cu peste 15.000 de privitori pe noul „Ion Oblemenco”, dovadă clară că, pe lângă performanţe, e nevoie şi de condiţii pentru atragerea plătitorilor de bilete.

Cele mai atractive meciuri

Aceeaşi sursă contabilizează şi cele mai vizionate meciuri din acest sezon în România. Dacă în elită un CSU Craiova – FCSB (2-1) a atras 30.000 de spectatori, în eşalonul secund meciul cu cea mai mare audienţă a fost chiar cel dintre primele două clasate la capitolul public. Duelul Petrolul – „U” Cluj (1-0) a fost văzut de 10.000 de oameni de la faţa locului.

În ierarhia B-ului UTA bifează ca oaspete al patrulea meci ca număr de privitori, cel disputat în weekendul trecut pe Cluj Arena, unde s-ar fi aflat 6.500 de spectatori. Tot ca vizitatoare ASU Politehnica apare în al nouălea meci ca afluenţă a fanilor, cel disputat în toamnă pe terenul Petrolului.

Sunt însă şi aspecte subiective în stabilirea acestor ierarhii, asta deoarece organizatorii nu sunt obligaţi să contabilizeze spectatorii prin intermediul unor turnicheţi sau alte sisteme moderne. UTA şi ASU Poli nu apar ca gazde în primele 20 de meciuri cu cele mai mari audienţe contabilizate de pagina lpf2.ro, ultimele jocuri ale acestei ierarhii având câte 4.000 de spectatori înregistraţi. Cele două au avut însă dispute în care presa de specialitate le-a considerat ca fiind disputate în faţa unui număr de fani sensibil egal. Aşa a fost cazul întâlnirilor directe, în toamnă pe „Dan Păltinişanu”, respectiv la jocul disputat în urmă cu două săptămâni în Aradul Nou, unde au fost circa 3.500 de spectatori, în timp ce sursa de mai sus a stabilit un 3.000 „rotund” ca număr al celor care au văzut pe viu ultimul „Derby al Vestului”. De asemenea ASU Poli a mai disputat un joc cu Petrolul (3-0) acasă pe 24 martie, în care mai multe surse au indicat aproape cinci mii de timişoreni în tribună. De precizat ar fi şi că elevii lui Cosmin Petruescu au beneficiat mereu şi de o galerie numeroasă pentru acest nivel în fiecare deplasare, indiferent de distanţa parcursă.

Incomparabilul trecut

Bineînţeles, aceste „jocuri” cu numere mici par puerile în comparaţie cu situaţia fotbalului timişorean şi nu numai din urmă cu circa zece ani. În ediţia 2003-04, în plin avânt al vechiei formaţii adoptate de Timişoara şi care purta încă particula „AEK” în denumire, Politehnica a avut o medie de 23.267 de spectatori la jocurile din Divizia A. Cifră impresionantă care-i plasau pe bănăţeni pe un respectabil loc 78 la nivel european la capitolul audienţe, peste cluburi puternice din „fotbalul bogat”, precum Wolfsburg, Udinese şi Zenit St. Petersburg.

Media spectatorilor la vesticele din „B” (ediţia 2018-19)

ASU Politehnica                                1.219

UTA                                                   1.125

Ripensia                                             385

Energeticianul (Petroşani)               336

ACS Poli                                            318

sursa datelor: lpf2.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.