BEC a anunțat ce obligație au operatorii de tabletă față de cetățenii...

BEC a anunțat ce obligație au operatorii de tabletă față de cetățenii care vin să voteze

0
DISTRIBUIȚI

Marian Muhuleț, purtătorul de cuvânt al BEC, a declarat că operatorii de tabletă din secțiile de votare din țară au obligația de a informa cetățenii că pot vota pentru europarlamentare și pentru referendum sau doar pentru unul dintre scrutine.

„Modul în care reprezentații din secțiile de votare, operatorul de tabletă și președintele secției de votare informează alegătorii legat de posibilitatea de a vota pentru ambele tipuri de scrutin.


Reamintesc decizia 72 a BEC care precizează faptul că operatorul de calculator va scana buletinul de identiate sau va introduce în sistem datele personale ale alegătorului pentru a verifica daca cetățeanul își poate exercita dreptul de vot”, a declarat Marian Muhuleț, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central.

Potrivit acestuia, după verificarea cărții de identitate, dacă aplicația nu semnalează niciun impediment, operatorul va aduce la cunoștință faptul că sistemul înrgistrează prezența la vot separat pentru fiecare scrutin în parte și că acesta poate opta pentru a-și exercita votul atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum, sau doar pentru unul dintre scrutine.

„BEC, în cursul dimineții, a transmis prin intermediul sistemului informativ de monitorizare a prezenței la vot un mesaj înregistrat pe toate tabletelor din secțiile de votare, cât și pe telefoanele mobile ale președinților secțiilor de votare, faptul că operatorul are obligația de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național, sau doar pentru unul dintre scrutine. Obligația operatorului e aceea de a informa (…) și să bifeze in aplicație opțiunea corespunzătoare”, a mai spus Muhuleț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.