Când ai cenzura în cap, nu-ţi mai rămâne loc pentru creier

Când ai cenzura în cap, nu-ţi mai rămâne loc pentru creier

0
DISTRIBUIȚI

Prin mormanul de știri care se rostologolesc cât se poate de strașnic prin preajma noastră, zilele trecute ne-am readus aminte de ceva… care credeam că a dispărut definitiv de ceva vreme în societatea noastră. Cenzura. Concret, organizatorii evenimentului Embargo Fest au semnat un contract de colaborare cu Radio Timișoara, pentru al doilea an consecutiv, pentru mediatizarea ineditului festival care se desfășoară în comuna cu cei mai mulți bulgari din România, chiar în cursul acestui weekend.

Toate bune și frumoase, doar că serviciul juridic al Radio România s-a trezit tam-nesam să dea un „raport neavizare“. În care se specifică printre altele faptul că niște reglementări dintr-o anumită lege îi obligă pe furnizorii de servicii media să respecte anumite reguli.


Hilarul situației vine din faptul că explicația pentru neacordarea acestui „aviz“ s-a făcut pe baza unor elemente din biografia luată de pe internet a celor de la Implant pentru Refuz. Care mai demult au scos un album cu un anumit titlu. Partea bună este că șefii Radio Timișoara au trecut peste această hârtie și au decis să difuzeze spotul audio cu pricina. Indiferent de asta, multă lume a rămas „mască“. E bine că s-a terminat cu bine, dar nu e normal ca în anul 2019 minți luminate să cenzureze apariția unei trupe de rock din țară pe motive puerile.

Desigur, radiourile comerciale au tot dreptul din lume să-și asocieze sau nu imaginea cu anumiți muzicieni în funcție de factori care țin de legile comerțului. Dar atunci când vorbim de radioul de stat, ar trebui să primeze criterii clare, în niciun caz din vremurile pe care le credeam apuse odată cu Revoluția din 1989. „Prima dată am crezut că e o glumă. Primul impuls a fost să-mi iau carnetul de utecist și să-l ard. Sau să fug din țară. La aproape 30 de ani de la Revoluție să primești așa o veste nu e deloc un lucru plăcut. Bănuiesc că e un exces de zel, probabil se apropie alegerile și fiecare încearcă să-și facă lucrul cel mai bine. Nu pot să cred că se reintroduce cenzura. Sper să nu se repete situația. Să nu ajungem să dicteze un radio unui festival ce trupe să cheme la eveniment”, spunea, pe bună dreptate, solistul formației care nu e pe placul anumitor eminențe cenușii din radioul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.