Expoziții de neratat la Timișoara. Viața satelor românești, imortalizată în imagini

Expoziții de neratat la Timișoara. Viața satelor românești, imortalizată în imagini

0
DISTRIBUIȚI

Expoziţia itinerantă „Fotografia – document etnografic”, cea mai recentă ediţie a acestui proiect clujean, va fi vernisată marţi, 14 mai, de la ora 14.00, la Muzeul Satului Bănăţean. Aceasta cuprinde 40 de fotografii etnografice selectate în cadrul celei de-a XV-a ediţii a concursului naţional F-DE, din cele realizate de fotografi din ţară şi din străinătate, care ilustrează momente semnificative şi detalii din viaţa comunităţilor săteşti din România şi oferă o perspectivă proprie asupra satului românesc contemporan.

Invitatul „Secţiunii Internaţionale” din acest an este Manolis Metzakis din Grecia, ale cărui lucrări „exotice” intră în dialog cu restul expoziţiei. În cadrul acesteia, va fi prezentat şi albumul „Fotografia – document etnografic la 15 ani”, editat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, care promovează acest proiect în parteneriat cu asociaţia ArtImage. Proiectul are mai multe componente: concurs naţional de fotografie de autor, expoziţii itinerante în ţară şi străinătate, şi editarea de albume şi monografii foto, în vedera constituirii unei arhive de etnografie fotografică.


Din zona de vest, au fost selectate fotografii realizate de Daniel I. Iancu şi Raul Poenar din Orăştie, Elena Isfan şi Marius Romulus Isfan din Hunedoara, şi Alexandru Nicolae Popa şi Grigore Roibu din Deva.

În sala expoziţiei de bază a Muzeului Satului Bănăţean va avea loc miercuri, 15 mai, la ora 12.00, vernisajul expoziţiei „Patrimoniu etnografic”, cea de-a cincea din cadrul proiectului „Colecţii şi colecţionari din România”, şi prezintă publicului ansambluri vestimentare tradiţionale ale huţulilor din Bucovina, un grup etnic care trăieşte în câteva comune din nordul ţării. Exponatele fac parte din colecţia Elenei Torac, deopotrivă colecţionar dar şi autentic meşter popular, care păstrează şi promovează valorile străbunilor huţuli şi participă, alături de familia sa, la cele mai prestigioase târguri ale meşterilor populari din ţară dar şi la manifestări din străinătate, precum cele din Republica Moldova, Ucraina, Belgia, Austria, Germania, Italia sau Canada. Expoziţia, coordonată de muzeograful Marius Matei, aduce în faţa publicului, obiecte valoroase şi autentice care au aparţinut huţulilor de odinioară şi va fi deschisă până în 7 iunie, de marţi până sâmbătă între orele 10.00 şi 18.00, iar duminica între orele 12.00 şi 20.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.