Regal cinematografic la Timișoara. Vezi programul complet al Festivalului de Film Francez

Regal cinematografic la Timișoara. Vezi programul complet al Festivalului de Film Francez

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul Filmului Francez, ajuns la cea de-a XXIII-a ediţie, va fi prezent, în acest an, în 13 oraşe din România – printre care Timişoara şi Arad – cu nu mai puţin de 146 de proiecţii. La Timişoara, acesta se va desfăşura între 9 şi 13 mai, marcând un moment special al Sezonului România-Franţa. Festivalul propune o temă dincolo de timp, „Paris toujours…”, purtând spectatorii într-un periplu cinematografic al cărui reper este capitala Franţei, de la revoluţia din 1789 până în prezentul în care tânăra generaţie oscilează între deziluzii şi căutări.

Festivalul reuneşte o selecţie de filme inedite, structurate în jurul a patru secţiuni consacrate deja în ediţiile precedente: „Competiţia” tinerilor regizori, „Panorama” filmelor franceze ale anului, „Săptămâna Cahiers du Cinéma” şi „Retrospectiva”. „Competiţia”, care reuneşte şase regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, propune tot atâtea filme de diferite genuri, de la dramă şi comedie la animaţie şi documentar iar doi dintre tinerii regizori vor fi prezenţi şi în România. Marie Monge, regizorul filmului „Joueurs”, va deschide festivalul la Timişoara, în 9 mai, în Aula Magna a Universităţii de Vest. Cea de-a doua secţiune, „Panorama”, aduce pe ecrane opt filme din ultimul an ale unor regizori deja consacraţi, care s-au impus atât la festivaluri precum şi în sălile de cinema, fiind apreciaţi deopotrivă de critici şi de public. Printre cele mai aşteptate filme din această categorie se numără „Le Grand Bain” regizat dE Gilles Lelouche, o comedie inteligentă şi originală despre fragilitate în lumea bărbaţilor şi curajul de a descoperi un nou sens vieţii, care va închide festivalul la Timişoara, în 13 mai. Cu acest prilej va fi prezentat şi proiectul de reabilitare a cinematografului de artă „Studio”, în prezenţa Excelenţei Sale doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România.

„Săptămâna Cahiers du Cinéma” aduce în prim-plan „la muse roumaine” precum Genica Athanasiou, Aurora Cornu şi Elvire Popesco, muze româneşti care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului. Ele revin acum pe marele ecran, într-o selecţie alcătuită de criticul Joachim Lepastier, colaborator permanent al Festivalului Filmului Francez. „Retrospectiva” este dedicagtă lui Claire Simon, o prolifică realizatoare atipică şi neconvenţională, în a cărei filmografie se îmbină documentarul şi ficţiunea. Protagoniştii filmelor sale sunt cu precădere femei, adolescenţi şi imigranţi, cu poveşti minuţios analizate şi realizate frecvent în tradiţia „cinéma vérité”. Filmele sale se remarcă prin transformarea prezentului în prezenţă, a acţiunii în istorie, a omului în erou şi a locului în spaţiu, fiind emblematice pentru diversitatea cinematografiei franceze contemporane.


Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în 9 mai, ora 18.30, în Aula Magna a Universităţii de Vest iar la Arad, festivalul se va desfăşura între 9 şi 11 mai.

Programul filmelor prezentate la Timişoara este următorul:

Joi, 9 mai

16.00 Funan | Competiție

Regizor: Denis Do/Animație 14+

Dramă – Cambodgia, Franța, Luxemburg, Belgia (2017) – 82’

DESCHIDEREA OFICIALĂ

18.30 Joacă-te cu focul (Joueurs) | Competiție

Regizor: Marie Monge

Thriller – Franța (2018) – 105’ / În prezența regizoarei

Vineri, 10 mai

16.00 Vremurile noastre (L’Époque) | Competiție

Regizor: Matthieu Bareyre

Documentar– Franța (2019) – 94’

18.00 Primul an la medicină (Première Année) | Panorama

Regizor:  Thomas Lilti

Dramă – Franța (2018) – 92’

20.00 Edmond | Cyrano, mon amour | Competiție

Regizor: Alexis Michalik

Comedie istorică – Franța, Belgia (2019) – 109’

Cyrano, mon amour

Sâmbătă, 11 mai

16.00 Gara de Nord (Gare du Nord)  (Retrospectivă )

Regizor: Claire Simon

Dramă – Franța (2013) – 119’

18.30 Așa arată dragostea (C’est ça l’amour) | Competiție

Regizor: Claire Burger

Dramă – Franța (2019) – 98’

20.30 Amanda | Panorama

Regizor: Mikhaël Hers

Dramă – Franța (2018) – 107’

Duminică, 12 mai

16.00 Cei nouă burlaci (Ils étaient neuf célibataires) | Cahiers du cinéma

Regizor: Sascha Guitry

Ficțiune, clasic – Franța (2003) – 125’

18.30 Steaguri de hârtie (Les drapeaux de papier) | Competiție

Dramă – Franța  (2018) – 102’

20.30 Greva (En guerre) | Panorama

Regizor: Stéphane Brizé

Dramă – Franța (2018) – 113’

Luni, 13 mai

18.00 ÎNCHIDEREA OFICIALĂ

Proiecție  Înoată sau te scufunzi (Le grand bain) | Panorama

Regizor: Gilles Lelouche

Comedie –  Franța (2018) – 123’

Prezentarea proiectului de reamenjare a cinematografului de artă „Studio”.

În prezența Excelenței Sale, dna Michèle RAMIS, Ambasadoarea Franței în România.

La Arad, festivalul se va desfăşura între 9 şi 11 mai şi va fi deschis în 9 mai, ora 20.00, de filmul „Cyrano mon amour”, la cinema Arta. Festivalul de la Arad mai cuprinde peliculele „Le genou de Claire, „Amanda, „Funan” şi „Joueurs”. Toate filmele sunt subtitrate în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.