Fotbalul de stradă duce fetele la Mondial. La Timişoara se formează echipa...

Fotbalul de stradă duce fetele la Mondial. La Timişoara se formează echipa care va reprezenta România la Homeless World Cup

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Facebook

Timp de mai bine de un deceniu, proiectul „Fotbal de Stradă” a oferit mai multor tineri cu probleme sociale posibilitatea de a se afirma în faţa unei lumi întregi. Mihai Rosuş, creatorul naţionalei homeless, a decis că în 2019 e rândul fetelor să meargă la Mondiale! În luna iulie opt tinere care nu au avut parte de cea mai fericită copilărie vor lua calea Ţării Galilor cu gândul la o medalie în culorile României.

Naţionala masculină a câştigat trei campionate europene destinate persoanelor fără adăpost. Iar în ultima decadă nu a ratat participarea la Mondiale graţie eforturilor lui Mihai Rosuş de la Fundaţia Metanoia. Aici cea mai bună clasare a fost locul 6 la Amsterdam, în 2015. La toate aceste turnee „tricolorii” au fost tineri cu diverse probleme sociale, unii cuprinşi într-un program de reabilitare, alţii deja pe drumul cel bun după o viaţă tumultoasă, cu încarcerări sau probleme cu drogurile. Într-un sondaj legat de modul în care Homeless World Cup le afectează viaţa ulterior, 94% dintre cei intervievaţi au răspuns că situaţia lor s-a îmbunătăţit după participarea la evenimentul organizat după modelul marilor competiţii sportive.

Mihai Rosuş (stânga sus), alături de elevii săi campioni europeni

Dacă în anii trecuţi doar băieţii au călătorit în locaţii care mai de care mai exotice pentru un est-european, precum Santiago (Chile), Rio de Janeiro (Brazilia) sau Mexico City, în 2019 „Mişu” a cedat insistenţelor fetelor care veneau la antrenamentele organizate pe terenul amenajat chiar în incinta Bisericii Metanoia de pe Calea Torontalului. Astfel, în premieră, din 27 iulie până în 3 august, la Cardiff vor evolua îmbrăcate în galben mai multe timişorence, dar şi jucătoare din Braşov şi alte părţi ale ţării. „De vreo cinci ani de zile alături de echipa asta de băieţi, cu care tot facem antrenamente, vin şi câteva fete şi le-am promis că într-o zi le iau şi pe ele. Le-am tot zis anul viitor, anul viitor… Sunt fete care au ieşit din casele de copii, altele au 23-24 ani”, şi-a explicat Mihai Rosuş opţiunea.

Un sprijin important în conturarea lotului feminin îl are cărăşeanca Adelina Ion, fostă jucătoare la CFR Timişoara. „Ea se ocupă de nişte fete care, tot aşa, au fost ajutat prin fotbal căci părinţii lor sunt plecaţi în străinătate şi stau doar în grija bunicilor, singure. Am zis că numai bine aveam şi eu câteva fete de la orfelinat şi putem face o echipă împreună. Eu le aduc pe ale mele, ea pe ale ei şi vedem ce selectăm”, spune antrenorul naţionalei homeless. „În proporţie de 80% lotul e conturat, restul 20 mai vedem”, adaugă Rosuş. Două jucătoare ale naţionalei homeless evoluează chiar în prima ligă, la Fortuna Becicherecu Mic, în timp ce alte trei „convocate” provin de la echipa Universităţii de Vest de futsal, la care evoluează şi Adelina Ion în prezent.

Prin urmare, „Mişu” e convins că se poate obţine o performanţă mai bună decât cele reuşite cu băieţii la Mondial. „Clar o să obţină rezultate mai bune, ele toate joacă fotbal… La turneu vor fi 16 naţionale de fete împărţite în patru grupe. Obiectivul nostru e să fim în primele patru clasate. Plecăm cu dorinţa de a ne bate la premiul cel mare. Sunt şanse, nu vine Brazilia, va fi greu cu Mexicul, de cinci ori consecutiv campioana, au peste 5.000 de jucătoare din care fac selecţia. Vor fi noutăţi, Austria vine pentru prima oară… Iar africancele sunt tot timpul o surpriză plăcută”, a analizat selecţionerul „tricolorelor”.

Reunirea echipei pentru conturarea viitoarei formule se va realiza cu ocazia unui turneu care va avea loc pe 1 iunie în Piaţa Libertăţii din Timişoara. La evenimentul demonstrativ va participa şi o selecţionată de prieteni ai internaţionalei Laura Rus. Jucătoarea originară din Bocşa e cea mai valoroasă fotbalistă a României, cu evoluţii apreciate în campionatele Italiei şi Spaniei.


Vest Sport Academy şi fostele componente ale CFR-ului timişorean vor fi celelalte partenere ale naţionalei feminine homeless cu această ocazie. „Vreau ca lumea să susţină echipa, să vadă ceva nou!”, e mesajul lui Mihai Rosuş pentru timişoreni. Fotbalul de stradă presupune un teren de dimensiuni mai mici, cu un portar şi doar trei jucători de câmp.

„Trialuri” financiare

România putea să participe la turneul din Marea Britanie şi cu o echipă masculină sau mixtă, dar, ca de obicei, lichidităţile sunt un impediment important. De altfel, strângerea de fonduri pentru participarea fetelor e încă în plină desfăşurare. „M-am gândit financiar că nu o să reuşesc… În fiecare an e enorm de greu. Acum cineva din Anglia, Alina Ion, a făcut o campanie prin care şi-a donat ziua de naştere ca să strângă bani pentru biletele de avion şi echipamente. Pe primul loc e să strângem bani pentru bilete. Dacă sunt suficienţi, cumpărăm şi echipament, dacă nu, căutăm… poate ne ajută o firmă din oraş”, explică Rosuş. Campania de pe Facebook a Alinei Arvinna Ion, stabilită în Londra, fără legătură de rudenie cu Adelina, încurajează prietenii să trimită contravaloarea lalelelor roşii pe care şi le-ar fi dorit pentru aniversarea ei.

Naţionala feminină de fotbal de stradă ar avea nevoie de circa 5.000 de euro pentru Cardiff, până acum s-au strâns cam 1.600 de euro iar Alina Ion a reuşit să facă rost de majoritatea sumei cu ajutorul prietenilor ei. La fel ca în anii trecuţi, Rosuş nu a primit niciun semnal de la FRF, în timp ce apelul la autorităţile locale s-a blocat în birocraţie, bugetul nefiind aprobat la momentul cererii.

O altă sursă de venit pentru naţionalele homeless e terenul sintetic construit chiar în spatele Bisericii Metanoia. „Ne autofinanţăm cu arena, banii încasaţi intră în club şi ne susţinem financiar, dar nu ne-a ajutat vremea acum. Sperăm să se schimbe acest aspect…”, a conchis Mihai Rosuş, care s-a zbătut mult şi pentru împlinirea acestui mic vis. România câştigând un „European” chiar acasă. La terenul aflat în aer liber taxele sunt „sub piaţă” şi astfel se poate sprijini şi echipa feminină. În intervalul orar 19.00-24.00 ora costă 100 lei, respectiv 80 lei până la ora 19. Duminică e închis. Partener important pentru naţionala homeless e şi divizionara secundă ASU Politehnica, împreună cu unul dintre sponsorii „Băieţilor în ghete”.

Integrare cu mingea la picior

Desconsiderate, discriminate şi dezavantajate, aşa pot fi socotite în România persoanele de sex feminin fără adăpost sau cu situaţii grave în familie. La Homeless World Cup tinerele participante îşi vor spune povestea în faţa jurnaliştilor din alte ţări. „Tricolorele” nu fac excepţie, majoritatea au avut o situaţie familială dificilă, dar multe dintre ele au reuşit deja să-şi facă ordine în viaţă şi au devenit studente sau absolvente care lucrează în diferite domenii. Căpitan şi „secund” al naţionalei în Ţara Galilor, Adelina Ion va fi printre fetele curajoase care-şi vor face publice aspecte mai puţin plăcute din trecut.

„În mare parte, nu am trăit foarte bine din punct de vedere financiar, am avut posibilitatea să joc. Tatăl meu nu era tocmai bun cu mine, de aceea mă refugiam în fotbal, era singurul sport care-mi plăcea şi am mers mai departe. Mama mea era plecată şi am stat mai mult cu tatăl meu, care acum aproape un an a decedat… Am continuat cu fotbalul,.. M-am întâlnit cu Mişu (n.r. Mihai Rosuş), chiar mă întrebam cum s-a întâmplat, chiar aveam nevoie de asta. Am luat şi alte fete care au de asemenea părinţii plecaţi… Am început să mă implic alături de el. Am fost împreună la un curs de antrenori special pe teme de integrare socială şi aşa am ajuns la Cupa Mondială”, mărturisteşte Adelina Ion.

Absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Univ. de Vest din Timişoara, Adelina urmează acum un master în Managementul organizaţiilor sportive. Legăturile ei cu fotbalul sunt din copilăria petrecută la Lăpuşnicu Mare, în judeţul Caraş-Severin. „Am început să joc de mică, cu băieţii. Era aşa o metodă de relaxare pentru mine. Chiar din întâmplare am început să fac fotbal de performanţă şi am continuat să fac. Cu băieţii a fost benefic fizic, cât şi tactic, vezi altcumva totul, una e să te apuci cu ei de mică. Se vede diferenţa. E un avantaj mare pentru mine faţă de alte fete. La început băieţii au spus: «Nu joc că eşti fată!» Dar, după un timp, au văzut că nu le e aşa uşor să joace contra mea…”, povesteşte Adelina Ion, care a mai evoluat pe teren mare şi pentru echipa din Galaţi. Bănăţeanca e încrezătoare că împreună cu colegele sale România va face o figură frumoasă la Cardiff. „Nu am fost niciodată în altă ţară ca să joc fotbal. Eu sunt foarte optimistă şi chiar cred că vom reuşi ceva important”, a concluzionat Adelina Ion.

Peste 500 de jucători din peste 50 de ţări vor participa în vară la Homeless World Cup. Printre ambasadorii competiţiei se numără şi cunoscutul actor irlandez Colin Farrell.

Cum poţi ajuta?

Cei care vor să ajute naţionala feminină de fotbal de stradă să ajungă şi să participe în condiţii bune la Cupa Mondială de la Cardiff, o pot face prin intermediul campaniei de pe Facebook lansate de Alina Arvinna Ion sau prin donaţii în următoarele conturi bancare:

1) Asociatia Club Sportiv Fotbal de strada Metanoia:

– RON: RO96BTRL03601205R49872XX

– EUR: RO92BTRL03617205R49872XX

Banca Transilvania.

SWIFT/BIC: BTRLRO22

2) Alina Ion

– Revolut card: GB68REVO00997086981565

BIC: REVOGB21

– Revolut cell. no.: +447432346010

– Poste Pay: 5333 1710 0965 6410

CF: NIO LLZ 79E43 Z129 R

– IBAN della carta Postepay: IT84J3608105138237450337452

PostePay S.p.A.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.