Iohannis: Plagiatul este o formă de hoție, gândirea politicienilor este că se...

Iohannis: Plagiatul este o formă de hoție, gândirea politicienilor este că se poate

0
DISTRIBUIȚI

Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Timișoara, că plagiatul este o formă de hoție și că la noi în țară „hoții s-au cocoțat în vârful statului” din cauza societății și a mediului universitar care îl tolerează.

Președintele României a fost întrebat, vineri, la Timișoara, în cadrul unui eveniment organizat la Universitatea de Vest, dacă se gândește la un mecanism pentru stoparea plagiatului. Astfel Klaus Iohannis a precizat că există astfel de mecanisme, doar că este nevoie și de ajutorul statului.

„Mecanismul există, se numește autonomie universitară, foarte simplu.


Până când acest mecanism de autoantrenează, este nevoie și de un pic de ajutor din partea statului. Cred că aici găsim principala problemă. Plagiatul nu există doar la noi, ci și în altă parte, vorbesc de democrațiile consolidate, dacă despre un politician apare discuția că a plagiat, el pleacă din politică, unii chiar cu o carieră briliantică în politică s-au oprit și au plecat. Nu a fost nevoie de nimeni să le spună să se retragă dacă sunt hoți. La noi hoții s-au cocoțat în vârful statului și acest lucru este posibil datorită toleranței societății și mediului universitar față de plagiat. Plagiatul este o formă de hoție, dacă e tolerat”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a mai precizat că gândirea politicienilor din România este că se poate plagia. „Gândirea politicienilor este că se poate. Sper să se termine cu acest s-a putut cât mai repede. Evoluția este complexă, este de lungă durată, nu poate fi rezolvată doar să spui ok, să se termine cu plagiatul. Părerea mea personală este că cine a plagiat ar trebui să rămână fără titlul și beneficiile obținute în urma plagiatului. Și acest lucru trebuie să îl facă universitățile care le-au emis. Până nu se ajunge la autocurățire, problema nu se rezolvă. Cred că este interesul intim al universităților să respecte statutul și eliminând nu plagiatul, ci plagiatorii”, a declarat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.