Furtuna care a lovit Timișul, sub lupa meteorologilor. Unde a fost înregistrată...

Furtuna care a lovit Timișul, sub lupa meteorologilor. Unde a fost înregistrată cea mai mare viteză a vântului

0
DISTRIBUIȚI

Furtuna puternică care s-a abătut, aseară, asupra județelor Timiș și Arad a făcut prăpăd, mai mulți copaci fiind doborâți la pământ, acoperișuri au fost smulse de vântul puternic, iar aproape 15.000 de gospodării au rămas fără curent.

Meteorologul Silvia Barbu, șeful Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Banat – Crișana, ne-a declarat că nu poate confirma apariția unei tornade între Dudeștii Vechi și Sânnicolau Mare, însă a precizat că vântul în această zonă a bătut cu putere, fiind cel mai probabil vorba de o „pseudo-tornadă”.

„Eu nu pot confirma așa ceva, nu a fost tornadă, a fost un fake, nu a fost tornadă, dar intensificări de vânt cu aspect de vilejie am avut, într-adevăr, și viteza vântului în zona Sânnicolau a fost de 26 de metri pe secundă, asta înseamnă peste 90 km/h și este normal ca o viteză de genul acesta să producă și pagube.


Într-adevăr a fost o furtună violentă. Am avut un sistem (n.r. noros) frontal care a fost foarte bine conturat și a avut și o viteză destul de mare, a măturat pe unde a trecut. Au fost furtuni, am avut și averse de ploaie, am avut și descărcări electrice, căderi de grindină și intensificările de vânt de care vă vorbeam. Viteza maximă a fost înregistrată la Sânnicolau Mare, 26 de metri pe secundă. Cantitățile de precipitații nu au fost foarte mari, în general între 20 și 30 de l/mp. dar furtuna s-a deplasat cu viteză, a venit foarte repede, cu viteză mare”, a explicat Silvia Barbu.

De asemenea, meteorologul a precizat, în privința alertelor meteo emise, că severitatea unor astfel de fenomene nu poate fi estimată cu o oră înainte, de exemplu, pentru că au o evoluție imprevizibilă.

„Noi am dat o mulțime de atenționări cod portocaliu. noi eram sub atenționare cod galben de ieri după-amiază de la ora 16.00 până azi-dimineață la ora 06.00, iar în cursul serii s-au emis vreo șase sau șapte avertizări cod portocaliu pentru județul timiș. Și pentru Timișoara a fost emisă avertizarea aceea cod portocaliu nu aș zice un pic mai târziu, colegii mei au lucrat la flux continuu, s-a dat în timp rezonabil. Fenomenele acestea este foarte greu să le avertizezi cu o oră înainte pentru că au o evoluție imprevizibilă și nu știi exact cât de severe vor fi. Oricum eram sub cod galben, rămânea de văzut dacă va ajunge la severitatea de cod portocaliu sau nu, iar în Timișoara nu a fost atât de urât ca în zona Sânnicolau, de exemplu”, a detaliat Silvia Barbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.