Miniştri din domeniul educaţiei din mai multe ţări est-europene se întâlnesc la Timişoara la finalul acestei săptămâni, pe 17 şi 18 mai. Ei vor discuta, împreună cu reprezentanţii Chinei, despre politicile educaţionale şi învăţământul superior.
Vineri şi sâmbătă, la Universitatea de Vest vor fi prezenţi cunducătorii portofoliilor Educaţiei din Muntenegru, Serbia, Cehia, Ungaria, Macedonia de Nord şi România. Reuniunea este prilejuită de organizarea aici a două importante conferinţe, cea de a şaptea ediţie a Dialogului privind Politicile Educaționale în format China – Europa Centrală și de Est, respectiv cea de a şasea ediţie a Consorțiului instituțiilor de învățământ superior din China – Europa Centrală și de Est.
„Universitatea de Vest din Timișoara, aflată printre cele mai prestigioase, motivate și dinamice instituții de profil din România, aniversează 75 de ani de existență și este onorată să anunțe o nouă premieră absolută, în tradiția orașului nostru, care a înregistrat de-a lungul timpului multe premiere naționale și internaționale.
Este vorba, de această dată, de găzduirea unui format special al reuniunilor internaționale pe tematică educațională, într-o dublă sesiune China – Europa Centrală și de Est. Evenimentul vine să confirme faptul că, într-o lume din ce în ce mai globalizată, cooperarea între universităţi, state şi regiuni, în domeniile educaţiei şi cercetării, sunt esenţiale pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă”, au anunţat cei de la UVT.
Ambele evenimente sunt găzduite pentru prima oară de România. Discuţiile purtate sunt dedicate adâncirii coperării între zona Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză, în format 17+1, prin educaţie şi cercetare. La discuţii va lua parte şi Jiang Yu, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.
Formatul 17+1 reprezintă o iniţiativă a Republicii Populare Chineze, având ca obiective intensificarea şi extinderea cooperării acesteia cu 12 state din Uniunea Europeană şi 5 state din zona Balcanilor în domeniile: investiţiilor, transportului, finanţelor, ştiinţei, educaţiei şi culturii. Statele din zona europeană reprezentate la evenimente sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia. Cele două evenimente, găzduite în 2019 de către România, prin Universitatea de Vest din Timişoara, sunt organizate în tandem, anual, prin rotaţie, fie în China, fie în una dintre ţările de pe continentul european.
Foto: Arhivă