Ministrul Comunicaţiilor, la Timişoara: Românii, tot mai interesaţi să cumpere online

Ministrul Comunicaţiilor, la Timişoara: Românii, tot mai interesaţi să cumpere online

0
DISTRIBUIȚI

comert online

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a afirmat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Consiliului Judeţean Timiş, că domeniul comerţului online este într-o continuă creştere în România.

„Comerţul online este un domeniu care are o dinamică de creştere fantastică. Doar în 2018 a crescut cu 30 la sută volumul tranzacţional faţă de 2017. Astăzi, piaţa de comerţ electronic din România a ajuns la o valoare tranzacţionată de 3,5 miliarde de euro şi este în continuare în creştere. Însă, fără doar şi poate, avem multe de făcut. La nivel european, piaţa are 600 de miliarde de euro, 67 la sută ponderea rămâne în zona Europei de Vest. Deci, avem încă mult de recuperat pentru a crea un nivel de echitate comercială, un nivel de echilibru între vestul şi estul Europei”, a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Alexandru Petrescu a mai precizat că este nevoie de actualizarea legislaţiei în România pe partea de comerţ online, urmând ca până la finalul acestui an să fie definitivată strategia şi politicile de promovare a acestui domeniu.

„Am lansat în dezbatere publică strategia şi politicile de comerţ online. A fost în dezbatere publică pentru 30 de zile, am primit contribuţii de la toţi cei direct sau indirect interesaţi şi care au simţit nevoia să vină cu o contribuţie la perfectarea strategiei.


Astăzi compilăm toate aceste recomandări, sugestii pe care le-am primit de la diferiţi jucători din această arenă comercială interesaţi, urmând ca până la sfârşitul anului 2019 să avem o Hotărâre de Guvern în care să statuăm exact strategia şi politicile de promovare a comerţului online, aşteptându-ne ca după acel moment să putem avea o creştere şi mai bună, mai sustenabilă în tot ceea ce priveşte domeniul sectorului comercial online”, a declarat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a mai adăugat că foarte puţini români care aleg să facă cumpărături online preferă să achiziţioneze produse din afara ţării, fiind nevoi de de o uniformizare a legislaţiei.

„Spuneam că 67 la sută din piaţa de e-commerce este centrată în vestul Europei. Din aceşti 67 la sută, 40 la sută din cei care merg şi cumpără online în vestul Europei cumpără transfrontalier, adică cumpără de la un agent economic online din altă ţară. În estul Europei, dar specific în România, din cei ce intră online şi doresc şi finalizează o tranzacţie comercială online, doar trei la sută cumpără transfrontalier. Evident, asta ne spune că trebuie să intrăm şi la zona de politici care să permită o mai multă încredere celor ce achiziţionează produse online, să le garantăm că produsul va fi returnat. Vorbim de o uniformizare a legislaţiei, a reglementărilor ce ţin de comerţul online la nivelul tuturor celor 28 de state ale Uniunii Europene”, a afirmat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a participat, astăzi, la Timişoara, la deschiderea conferinţei „E-commerce Interactive Dialogue”, în contextul deţinerii României a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.