Morile de apă de la Rudăria, unice în Europa de Est, vizitate...

Morile de apă de la Rudăria, unice în Europa de Est, vizitate de mii de turişti anual FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Cele 22 de mori de apă de la Rudăria, aflate în județul Caraș-Severin și incluse în patrimoniul mondial UNESCO, sunt vizitate în fiecare an de câteva mii de turiști, rezervația mulinologică fiind unică în Europa de Est.

Primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia, ne-a declarat că pe râul Rudărica se află 22 de mori de apă cu ciutură, toate fiind funcționale. Acestea sunt în proprietatea câtorva familii din comună și macină făină de peste un secol. Morile poartă numele constructorului, al locului în care sunt amplasate sau al unei „familii-șef”, precum „Îndărătnica de la perete”, „Moara din țarină” sau „Popascu”.

Rezervația mulinologică de la Rudăria, fosta denumire a comunei Eftimie Murgu, este unică în Europa de Est, fiind vizitată în fiecare an de câteva mii de turiști, români și străini. Unul dintre motive este și acela că se află foarte aproape de Cascada Bigăr, desemnată cea mai spectaculoasă din lume, în urmă cu câțiva ani. În anul 2004, morile de apă de la Rudăria au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

„În perioada interbelică existau 48 de mori de apă, dar după al Doilea Război Mondial mai mult de jumătate au fost distruse, astfel că în prezent mai există 22, toate fiind funcționale. Morile aparțin rudărenilor, oamenilor din Rudăria, nu vin persoane din alte localități să macine făină. Cel mai mult mă bucură că încep să fie vizitate de turiști din străinătate. Vin oameni din întreaga Europă, în special din Germania, Austria, Italia, Spania, Ungaria sau Serbia. Oamenii află de mori de pe Internet, în primul rând. Morile sunt vizitate de câteva mii de turiști în fiecare an, iar vara vin cele mai multe persoane”, a afirmat primarul comunei Eftimie Murgu.

Mihai Vlădia a precizat că, din păcate, drumul județean spre localitatea în care se află morile de apă, care are o lungime de șapte kilometri, nu este asfaltat, astfel că accesul spre aceste atracții turistice se face destul de greu.

„Bucuria mea și a comunității este că reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin ne-au asigurat că drumul va fi refăcut în întregime în acest an. Ultima oară a fost asfaltat înainte de anul 1989, astfel că acum drumul este foarte rău. Este păcat că drumul nu este refăcut, pentru că duce spre o emblemă a județului Caraș-Severin, a Banatului și a României. Plus că rezervația este foarte vizitată de către turiști din Europa”, a detaliat primarul comunei Eftimie Murgu.

În această vară, în localitatea Rudăria, un ONG din Timișoara, Asociația „Acasă în Banat”, va derula un proiect inedit. Astfel, cu sprijinul a zeci de voluntari, mai multe case din comuna morilor de apă vor fi zugrăvite, în cadrul proiectului „Colorează satul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.