Primăria Timișoara este decisă să aloce și în acest an bani pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate privind construirea unui metrou în oraș. Nicolae Robu susține că această linie de metrou nu are cum să fie realizată de azi pe mâine, dar este nevoie de astfel de studii. Potrivit edilului-șef, a mai fost realizat un studiu de prefezabilitate, doar că acela nu mai este util, în condițiile în care Ministerul Transporturilor vrea să modernizeze actuala linie de cale ferată cu bani europeni.
„Alocăm din nou bani pentru un studiu de prefezabilitate pentru că lucrurile sunt într-o anumită dinamică. Noi, când am făcut studiul de fezabilitate pentru metrou, am vizat traseul actualei căi ferate. La acea vreme, studiul nostru de prefezabilitate a primit toate avizele de ducere în subteran a liniilor de cale ferată și de realizare cu această ocazie a unei linii de metrou de la Ministerul Transporturilor. În 2013, noi am fost primul oraș din provincie în care s-a vorbit despre metrou. Sigur că ideea a fost luată în derâdere, ca și cum iarăși ar fi fost vreo invenție prostească de-a noastră, când în orașe similare din lume există metrouri și sunt extrem de benefice, lucruri dovedite. Dar întrucât CFR-ul are un proiect cu finanțare europeană pentru modernizarea și extinderea sistemului de cale ferată pe actuala tehnologie, adică pe movile de pământ, a căzut acea variantă de transformare a zonei, pentru că e vorba de bani mulți și evident că CFR-ul nu o să renunțe la ei și atunci probabil vreo 20-30 de ani cel puțin linia de cale ferată va rămâne pe acea movilă de pământ pe care o știm și ce putem noi face este să mai realizăm anumite pasaje pe sub ea”, a explicat Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei a mai precizat că în acest an se dorește realizarea unui alt studiu de prefezabilitate pentru metrou, dar pe cu totul alte trasee, fiind necesar în cazul în care apare o oportunitate de finanțare.
„Vorbim de un metrou care să lege principalele puncte din zona periurbană cu stații care să deservească toate locurile de maxim interes din oraș.
Nu se va realiza mâine acest metrou, dar astfel de obiective, dacă nu au pregătit un studiu de prefezabilitate minimum, nu au nicio șansă să se realizeze vreodată. Pentru astfel de obiective tu treuie să fi pregătit în orice moment ca dacă apare o oportunitate de finanțare, fie de la bugetul de stat, fie de la bugetul european în cazul nostru, fie dintr-o altă sursă”, a adăugat Nicolae Robu.
Edilul-șef a amintit de faptul că după ce a realizat primul studiu de prefezabilitate, a fost căutat de o firmă din China, doritoare să construiască din banii ei metroul din Timișoara. Ideea a fost abandonată după ce Ministerul Transporturilor a anunțat că vrea să modernizeze liniile de cale ferată cu bani europeni.
„Trebuie să înțelegi că întotdeauna marile obiective încep cu astfel de studii de prefezabilitate și legea te obligă să le ai. Nu înseamnă că se și materializează toate. Aproape că ești tras la răspundere că ai făcut studiu de prefezabilitate și nu l-ai materializat. Un studiu de prefezabilitate ar putea să aibă și concluzia că nu e fezabil obiectivul din punct de vedere tehnico-economic, că nu merită să îl faci. Dar îți trebuie puțin creier să înțelegi asta, nu să vii să pedepsești pe cineva că a făcut un studiu de fezabilitate și nu a și realizat obiectivul. na este ce ți se pare că s-ar putea face, și asta vă spun eu, că am pregătire inginerească”, a precizat Nicolae Robu.
Vă reamintim că Primăria Timișoara vrea să aloce 145.000 de lei pentru întocmirea unui studiu de prefezabilitate privind realizarea „unui sistem de transport în comun de tip metrou”. Bugetul Timișoarei pe acest an va fi votat marți, în plenul consiliului local.