Papa Francisc a adresat un mesaj de unitate, vineri, după întrevederea privată avută cu Patriarhul Daniel, Suveranul Pontif îndemnând la ajutor și spunând că oamenii nu trebuie să cedeze „seducției unei culturi a urii, a unei culturi a individualismului”.
„Datorită lui Dunezeu, rădăcinile noastre sunt sănătoase, sunt sănătoase și puternice și, chiar dacă crescând au suferit deformări și încercări ale timpului, suntem chemați asemenea psalmistului, să ne amintim cu recunoștință de ceea ce Domnul a făcut în noi, să înălțăm Lui un imn de laudă, unii pentru ceilalți. Amintirea pașilor făcuți împreună ne încurajează să înaintăm spre viitor, având conștiința diferențelor, dar regăsind mulțumirea atmosferei de familie, reînsuflețind memoria comuniunii, care, ca o făclie, să lumineze pașii drumului nostru. Să mergem împreună în căutarea Domnului. Ne este exemplu ceea ce a făcut Domnul în ziua Paștelui pe când mergea împreună cu ucenicii pe drumul spre Emaus, ei discutau despre cele întâmplate, despre neliniștile lor, despre îndoielile lor, Domnul i-a ascultat cu răbdare și cu inima deschisă le-a vorbit ajutându-i să înțeleagă și să discearnă evenimentele”, a transmis Suveranul Pontif.
Sanctitatea Sa a vorbit și despre schimbările sociale și culturale rapide care au avut loc în ultimii ani în lume, îndemnând la unitate.
„Și noi avem nevoie să-l ascultăm împreună pe Domnul, mai ales în aceste ultime vremuri, în care drumurile lumii au dus la schimbări sociale și culturale rapide. De dezvoltare tehnologică și de bunăstare economică au beneficiat mulți, dar cei mai mulți au rămas implacabil excluși în vreme ce globalizarea, care impune conformare, a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, slăbind etica și conviețuirea, poluate în anii recenți, de un copleșitor simțămând de teamă care, deseori, duce la atitudine de închidere și de ură. Avem nevoie să ne ajutăm, să nu cedăm seducției unei culturi a urii, a unei culturi a individualismului, care, deși nu mai puțin materialistă, mai puțin ideologică precum în timpurile persecuției, este totuși mai convingătoare”, a mai spus Papa Francisc.
Suveranul Pontif a fost prezent, vineri, la Palatul Patriarhal din București, unde a avut o întâlnire privată de aproximativ 30 de minute cu Patriarhul Daniel și apoi o întrevedere cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române.
Iată programul complet al vizitei Papei Francisc în România:
Vineri, 31 mai – Roma-București
08:10 Plecarea cu avionul de la aeroportul din Roma/Fiumicino către București
11:30 Sosirea la Aeroportul Internațional Henri Coanda-Otopeni la București
Primirea oficială la Aeroport:
12:05 Ceremonia de bun venit la intrarea complexului Palatului Prezidențial Cotroceni
12:20 Vizită de curtoazie la președintele României în Palatul Prezidențial Cotroceni
12:50 Întâlnire cu primul ministru în Palatul Prezidențial Cotroceni
13:00 Întâlnire cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic în Sala Unirii din Palatul Cotroceni.
Discursul Sfântului Părinte
15:45 Întâlnire privată cu patriarhul în Palatul Patriarhal
16:15 Întâlnire cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române în Palatul Patriarhal. Discursul Sfântului Părinte
17:00 Rugăciunea Tatăl nostru în noua Catedrală ortodoxă. Salutul Sfântului Părinte
Catedrala catolică. Piața Revoluției:
18:10 Șfânta liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif. Predica Sfântului Părinte
Sâmbătă, 1 iunie: 9:30 – Transfer de la București cu avionul, spre Bacău, apoi Papa Francisc va merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia.
Succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenți și ține omilia celebrării euharistice.
17:00 – Transport cu elicopterul pe aeroportul din Iași
17:30 – Vizită la Catedrala Romano-Catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le adresează cel de-al șaselea discurs al vizitei. În cursul serii, papa se întoarce cu avionul la București.
Duminică, 2 iunie: 9:00 – Transfer cu avionul de la București la Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj.
După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj.
17:00 – Papa sosește cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.
17:30 – Papa Francisc pleacă din România cu avionul, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.
După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului ”Salus Populi Romani” din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se întoarce la reședința sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.