Părinții și elevii, puși pe drumuri degeaba. Ministrul Educației, schimbări în calendarul...

Părinții și elevii, puși pe drumuri degeaba. Ministrul Educației, schimbări în calendarul admiterii la liceu

0
DISTRIBUIȚI

Mai mulți părinți și elevi din județul Timiș au fost puși pe drumuri degeaba ieri. Astfel, aceștia s-au deplasat la școli unde se susțin probe de aptitudini pentru admiterea la liceu pentru a depune dosarul necesar în acest sens. Doar că ministrul Educației a luat decizia, ieri, de a schimba regulile în timpul jocului. Concret, Ecaterina Andronescu a emis un ordin prin care a schimbat calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape sunt deja în desfășurare.

„Nu știu exact care este motivul pentru care doamna ministru a decis să emită acest ordin. Se duc niște termene mai în față, se decalează. Ieri am început, într-adevăr, să preluăm dosarele pentru susținerea aptitudinilor, dar colegii mei deja de aseară au primit ordinul, au fost rugați ca pe toate căile de comunicație să aducă la cunoștința părinților și elevilor această modificare, astfel încât dumnealor să nu mai fie puși pe drumuri. Ce li se poate întâmpla este că se duc în 4 și 5 iunie și depun dosarele pentru susținerea probelor de aptitudini. Cred că din acest punct de vedere a fost un disconfort pentru cei care s-au deplasat deja, dar nu cred că este un lucru atât de grav încât în interesul copiilor părinții să nu poată face un drum de două ori când doresc clar îndreptarea lor spre o școală care susține probe de aptitudini.


În rest, nu ar trebui să-i dezavantajeze pe copii cu nimic, noi urmăm calendarul și facem pașii care sunt impuși”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.

Pe de altă parte, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a transmis, aseară, un comunicat, prin care-și arată nemulțumirea cu privire la schimbările de ultimă oră din calendarul admiterii în învățământul liceal de stat. Reprezentanții federației amintesc că, prin acest ordin, Ministerul Educaţiei Naţionale amână cu aproximativ o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională. De asemenea, prin acelaşi act, se amână până la 30 mai şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, lucru care „va afecta grav şi mişcarea de personal”, informează federația.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în Bucureşti, de mâine, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Federația solicită anularea ordinului emis ieri de Ministerul Educației. În condițiile în care nu se va reveni asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, amenință că va demara acţiuni de protest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.