Patronul firmei din Constanța care gestionează gunoiul în Timiș, condamnat la închisoare...

Patronul firmei din Constanța care gestionează gunoiul în Timiș, condamnat la închisoare în dosarul lui Radu Mazăre

0
DISTRIBUIȚI

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat, vineri, pe Radu Mazăre, la 9 ani și 10 luni ani de închisoare, în dosarul „Polaris”, decizia nefiind definitivă.

Judecătorii Instanței Supreme l-au condamnat, vineri, pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la 9 ani și 10 luni de închisoare cu executare, în dosarul „Polaris”. Mazăre a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese în formă continuată. Decizia poate fi atacată.

În același dosar a fost judecat și omul de afaceri Sorin Strutinsky. Acesta a fost condamnat la 7 ani şi 10 luni închisoare. Judecătorii au dispus confiscarea de la Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel câte 20.410.256,8 lei.

Magistrații au luat o decizie și în privința companiei SC Polaris Holding SRL, care trebuie să achite o amendă penală de 1.000.000 lei. Totodată, fostul deputat Eduard Martin a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare.

Potrivit minutei instanței, pentru ceilalți inculpați din dosar au fost pronunțate următoarele decizii:

– Tolea Tudorița (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani şi 6 luni închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni

– Harpalete Doru Aurelian (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani şi 6 luni închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni

– Oprea Sorina Laura (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani şi 6 luni închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni

– Pavel Alina (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani

– Mutalâp Giulnihal (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani închisoare dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani

– Stan Gabriel Marius (viceprimar al municipiului Constanţa la data faptelor) – achitat

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).

Alături de fostul edil al Constanţei, au fost trimişi în judecată deputatul PSD de atunci Eduard Martin şi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urmă pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

De asemenea, în acest dosar au fost trimişi în judecată deputatul de atunci Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L., dar şi SC Polaris M Holding S.R.L, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, precum şi pentru dare de mită.


De-a lungul anilor, compania Polaris a activat, în domeniul salubrității, în Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alba Iulia, Bumbeşti Jiu, Slobozia, precum şi în judeţele Teleorman şi Timiş.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Gabriel Stan, viceprimar al municipiului Constanţa la data faptelor, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor, pentru abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

„Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului”, susţin procurorii anticorupţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.