Proiecții de film pe acoperișul fostului cinematograf Studio. Clădirea va fi transformată...

Proiecții de film pe acoperișul fostului cinematograf Studio. Clădirea va fi transformată radical FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Multă igrasie, locuri în care efectiv plouă, găinaț de păsare și un parchet umflat din cauza umezelii. Aceasta este imaginea dezolantă care poate fi întâlnită în clădirea fostului cinematograf Studio, aflat chiar în centrul Timișoarei. Este locul în care, în urmă cu zeci de ani, timișorenii veneau pentru se relaxa, urmărind proiecții de film.

Clădirea a fost lăsată de izbeliște de o bună perioadă de vreme, însă sunt șanse mari să revină la viață până în anul 2021, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. În această seară a fost prezentat proiectul de reamenajare a Cinematografului Studio, iar transformările pe care clădirea le va suferi sunt radicale.

Imobilul ar urma să devină Cinematograful de Artă al Timișoarei, iar conceptul de arhitectură privind restaurarea clădirii a fost făcut public în încheierea Festivalului Filmului Francez, la Universitatea de Vest. Proiectul a fost realizat ca urmare a semnării, în vara anului trecut, a unei declarații de intenție privind înființarea unui cinematograf de artă în centrul orașului sub cupola rețelei Europa Cinemas de către Primăria Timișoara, Institutul Francez din România, asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentar, Asociația Română a Filmului Independent și o firmă de asigurări.

Arhitectul Dan Munteanu, din partea firmei care a realizat proiectul de reamenajare a Cinema Studio, a declarat că imobilul va găzdui de fapt două săli de cinema, una cu 200 de locuri și alta cu 80 de locuri. De asemenea, se vor realiza proiecții de film chiar și pe acoperiș, spațiul urmând să aibă tot aproximativ 80 de locuri.

„Nu va mai fi un cinematograf, o să fie o clădire deschisă care o să aibă o grămadă de spații care vor fi cu acces liber de public. Adică în afară de cele două săli de cinema, o să mai fie locul cu cafeneaua de la parter, spațiu de hub cu cel expozițional și terasa de sus vor fi libere, cu acces public în fiecare zi. Evident, la film se va accede cu bilet, dar va fi o clădire mult mai deschisă. Spre deosebire de un cinematograf clasic în care te duci la film, ai plătit biletul și ai intrat înăuntru, aceasta va fi o clădire deschisă cu diverse activități înăuntru. Vor fi două săli de proiecție și se va putea proiecta și pe terasa de la ultimul nivel, într-un regim de cinema de vară. O sală va fi în locul sălii de la balcon și cealaltă va fi în zona în care în acest moment este golul din fața balconului”, a explicat arhitectul timișorean.

Deocamdată, proiectul se află doar în faza de concept, urmând ca firma de asigurări să aloce banii pentru proiectare. După ce va fi întocmit, proiectul tehnic va fi donat Primăriei Timișoara, urmând ca instituția să se ocupe de ceilalți pași necesari transformării fostului Cinematograf Studio.

„Până nu se termină studiile de rezistență ale clădirii, nu putem avansa nicio idee privind valoarea investiției, pentru că încă nu știm cât este de greu avariată clădirea. Știm că este greu avariată, dar nu știm cât de greu și cât de mult vom putea păstra din ea. Fațada se păstrează în mod sigur, problema este că vor crește foarte mult costurile cu păstrarea fațadei, dar va trebui să o păstrăm pentru că este emblema clădirii și în principiu au trecut anii peste ea, nu a fost foarte bine conservată clădirea, din păcate, acum încercăm să o facem nouă”, a precizat Dan Munteanu.

Nicolae Robu a precizat că are convingerea că noul Cinematograf de Artă al Timișoarei va fi finalizat în anul 2020.

„Este un acord făcut între noi și partenerii noștri prin care, într-o valoare de circa 150.000 de euro, o să fie suportate cheltuielile de către partea franceză pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, a viziunii arhitecturale asupra proiectului și cât se poate inclusiv din proiect cu detaliile de execuție.


În această fază noi vom completa cu banii necesari pentru a transforma acest cinematograf lăsat de izbeliște aproape 30 de ani într-o cinematecă emblematică pentru orașul nostru. Eu am convingerea că vom avea probabil pe undeva prin anul 2020 o cinematecă foarte funcțională, foarte frumoasă, foarte atractivă. Vom organiza acolo inclusiv festivaluri, pentru că totul este gândit astfel încât să fie calificabilă o ofertă din partea noastră de a găzdui așa ceva la un nivel destul de ridicat. Una peste alta, eu sunt mulțumit de proiect, am niște sugestii de îmbunătățire a lui, care în mod cert ar presupune costuri mai mari decât cele avute în vedere de proiectanți, dar eu consider că atunci când vrei să faci ceva, trebuie să faci la cel mai înalt nivel și trebuie abia în plan secundar să te preocupe costurile”, a afirmat Nicolae Robu.

La evenimentul de prezentare a proiectului de reamenajare a Cinema Studio a participat și Michele Ramis, ambasadorul Franței în România, care a precizat că a decis să se implice pentru că în Timișoara este nevoie și de o sală de cinema independentă, care să promoveze filmul european, de artă.

„Este o sală de cinema închisă de 25 de ani, o adevărată bijuterie în plin centrul orașului pe care ne-am decis să-i susținem renovarea, reabilitarea și a o transforma într-o adevărată sală de cinema. Ambasada Franței este în acest proiect pentru a sprijini cu toate forțele realizarea lui pentru că este un proiect pluriparteneri și obiectivul este ca sala să fie deschisă în 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, putând astfel să găzduiască și să ofere publicului timișorean evenimente cinematografice remarcabile. Ambasada s-a implicat în proiect pentru două motive. Primul este că noi avem la București o sală de cinema independentă, care promovează filmul european, care funcționează foarte bine și credem că putem ca sala de aici să fie o replică a celei din București, dar și pentru că Ambasada Franței susține diversitatea culturală, știind că la Timișoara sunt săli de cinema în cele două centre comerciale, dar este nevoie și de o sală de cinema independentă care să promoveze filmul european, de autor, de artă”, a afirmat ambasadorul Franței în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.