Problema stadionului împiedică un obiectiv mai îndrăzneţ la Ripensia. Ce spune preşedintele...

Problema stadionului împiedică un obiectiv mai îndrăzneţ la Ripensia. Ce spune preşedintele Dumitru Mihu despre situaţia lui Pelici şi ofertele pentru Dumiter

0
DISTRIBUIȚI
Dumitru Mihu

Ripensia Timişoara încheie al doilea campionat în eşalonul secund. Deşi tehnicianul Alexandu Pelici a repetat că el vrea să-şi propună mai mult decât supravieţuirea în ediţia 2019-20, conducerea roş-galbenilor a vorbit azi despre o construcţie pas cu pas. Principalul motiv invocat de preşedintele Dumitru Mihu pentru care „Ripi” nu îşi propune să ajungă deocamdată în Liga I e infrastructura sportivă precară din oraş.

Clubul cu nume de legendă reînfiinţat în 2012 a primit azi jurnaliştii în noul birou, aflat în Primăria Veche, din Piaţa Libertăţii, practic locaţia în care în urmă cu 91 de ani a luat oficial fiinţă Ripensia. Cum vechiul stadion al clubului, UMT-ul, a fost distrus şi terenul e al unui privat, roş-galbenii încearcă să reîntregească alte aspecte care ţin de palmaresul grupării vechi, precum trofeele şi diferitele plachete ale foştilor campioni naţionali. O parte dintre ele aflându-se deja în club. „Aici a fost constituit clubul Ripensia, aşa cum cei din 2012 au reconstruit clubul, recuperăm valoric la nivel simbolic, e şi acest demers, am insistat să primim o incăpere in acest loc”, a spus Dumitru Mihu, preşedintele Ripensiei.

„La sfârşitul anului trecut am construit o societate pe acţiuni, pentru a construi infrastructura necesară pentru funcţionarea in toată componenţa, seniori şi juniori… Activitatea a decurs in limitele impuse, obiectivul anul acesta a fost supravieţuirea, apoi să facem o figură cât se poate de frumoasă. Am avut un inceput ezitant, final la fel, dar important e că mijlocul a fost consistent… Meritul principal e al jucătorilor, antrenorilor, al celor trei pe care i-am avut. Noi le mulţumim pentru toată activitatea desfăşurată in condiţii bunicele…”, a rezumat conducătorul sezonul care stă să se încheie.

Principala grijă a ripensiştilor e în primul rând legată de infrastructură, primii paşi fiind făcuţi pentru nivelul juvenil, dar nici aceştia la nivelul dorit, deocamdată. „Suntem optimişti, avem un oraş, mare, puternic, odată şi-odată se va face… Construim un club şi nu o echipă de fotbal. Ne-am ocupat mai mult de echipa mare, ne ocupăm de găsirea de locaţii, astfel incât cât mai mulţi copii să ştie că joacă la Ripensia. Avem 150 aproximativ. Suntem in perioada acumulării cantitative, ne propunem să ajungem la 4-500 de copii, să vină cât mai mulţi antrenori. Sunt baze identificate, care nu sunt folosite sau inchiriate. Sper să avem măcar 20 de antrenori fiecare cu echipa lor, să lărgim această bază”, a adăugat Mihu. Roş-galbenii au folosit baza Auto la nivel juvenil în ultimii doi ani, dar şi alte arene mici, care pot fi închiriate. Aşa cum s-a întâmplat la Urseni, unde echipa mare a mai disputat amicale.

Nevoia de stadion

Clubul continuă să caute soluţii în privinţa bazelor sportive, una dintre variante fiind şi CFR-ul, greu de dus la împlinire însă. „De multe ori chiar dacă există bunăvoinţă din partea autorităţilor, legislaţia nu permite… Am avut tatonări cu CFR-ul, există un potenţial foarte mare. Terenul… e al Primăriei. Construcţia a CFR-ului. Am avut discuţii, vom vedea dacă vom reuşi să finalizăm ceva. Va fi greu, e nevoie de investiţii serioase acolo… Nu ne permitem să facem investiţii unde nu avem o înţelegere fermă… iar legislaţia nu le permite lor”, a precizat Mitică Mihu. Acesta a adăugat că Mănuşarul, un alt teren vechi din Ciarda Roşie, e privat şi e ţinta unui proiect imobiliar, dar că a discutat şi cu primarul Nicolae Robu despre terenul „Dacia” din Mehala.

„E nevoie stringentă de un stadion… Mâine dacă ar fi unul nou de 32.000 am plăti 10.000 euro chiria… nu ne-am permite să jucăm acolo”, a mai spus Mihu, cu referire la ideea că o arenă de 10.000 de locuri ar fi în anii următori suficientă pentru fotbalul timişorean.


Cât despre arena promisă de către autorităţi, chiar lândă actualul stadion din Ciarda Roşie, acesta se află, cu doar 200.000 de lei în buget pe 2019, doar în stadiul de proiect.

Conducătorul a vorbit şi despre mărirea bazei de suporteri, audienţa din această ediţie fiind dezamăgitoare: „Grupul celor care sunt lângă Ripensia este destul de redus… încă avem mult de lucru la nivel de susţinători”. Printre iniţiativele de atragere a fanilor se numără Ripensia Cafe, o reuşită ca imagine, deşi ca buget reprezintă o pierdere, una susţinută însă de noul SA, nu de asociaţia sportivă. Un alt plan pe lângă cele două entităţi deja existente e formarea unui „club al oamenilor de afaceri – Ripensia 100. Oameni cu potenţial financiar, care să-şi aducă o contribuţie la bunul mers al clubului. Aceşti oameni de afaceri există, trebuie să le oferim seriozitate. Sper ca în perioada următoare să constituim acest club”.

Ripensia nu ar exclude în caz de nevoie o mutare temporară pe viitoarea arenă din Arad, „dar politica noastră nu e de a crea foc de artificii, nu ne dorim performanţă cu orice preţ. Noi avem probleme la bază. Eu nu o să-mi propun focuri de artificii… E o discrepanţă între antrenorul pe care-l avem, dl. Pelici, e un antrenor foarte bun. Cu aspiraţii foarte mari. Discutăm despre nivelul cubului, care e undeva la mijloc, şi infrastructura, care e jos. Şi apar astfel mari probleme. …Şi exista frustrări şi discuţii interminabile, trebuie să apropiem cele trei elemente”. Tocmai din acest motiv Dumitru Mihu susţine că Ripensia nu-şi propune cu orice preţ să ajungă în elită deocamdată. De altfel, acesta speră ca „Dan Păltinişanu” să nu fie dărâmat deocamdată, în condiţiile în care nu există planuri concrete pentru o nouă construcţie.

De asemenea, „vicele” Radu Ienovan a explicat că în ediţia 2020-21 „cerinţele de omologare” vor fi mai aspre, cerându-se 1.500 locuri pe scaune, faţă de cele 500 acum, arena din Ciarda are minimum necesar, dar teoretic mai poate suferi modificări, ajustări, pentru o mărire…

„Nu a spus că pleacă”

Gândirea patronatului pare să fie opusă faţă de cea a tehnicianului Alexandru Pelici, care a subliniat în dese rânduri că nu vrea să aibă ca obiectiv supravieţuirea. Dumitru Mihu vrea să-l convingă să rămână pentru un proiect pe termen lung, după modelul managerilor din Anglia. „Există discuţii şi cu dânsul, sigur, e un antrenor bun, care a venit să facă performanţă în oraşul lui, îl inţelegem. Nu ştiu în ce măsură, noi ca şi club, oraşul, poate să creeze condiţii ca să performeze… El mai are contract. Agendele personale nu sunt recomandate… trage prea mult şi din păcate noi nu putem să ţinem ritmul. În toamnă l-am adus, am vrut un Wenger. E nevoie de manageri, oameni care sunt în punctele cheie, asta i-am spus, că avem nevoie de un manager şi nu de un antrenor…”, a adăugat Mihu.

În sezonul viitor bugetul lui „Ripi” va fi cel puţin la acelaşi nivel cu cel avut în sezonul 2018-19, adică 650-670.000 de euro, dar oricum unul mult inferior altor grupări care anunţă deja sume de la 1 milion în sus. Timişorenii se bazează însă şi pe o drămuire mai eficientă faţă de cluburile cu finanţări din bani publici.

Dumiter la CFR, Mediop înapoi?

În acest sezon Ripensia a avut o perioadă un litigiu cu Dunărea Călăraşi, club care l-a transferat de la timişoreni, în elită, pe golgheterul Mediop Ndiaye. Până la urmă gruparea lui Dan Alexa a achitat cei 25.000 de euro datoraţi în contul mutării atacantului care acum e accidentat. Interesant e că senegalezul ar putea reveni din vară în Ciarda. „Statutul lui e incert… s-a operat la ligamentele incrucişate. Prin actul de transfer, se precizează că în cazul în care Dunărea retrogradează el se întoarce la club”, a spus Dumitru Mihu despre clauza neştiută până acum. Nu se ştie însă când va fi apt vârful. Dunărea riscă să retrogradeze deoarece mai poate spera doar la supravieţuire prin intermediul barajului.

Tot la finele stagiunii „Ripi” ar mai putea da un jucător în Liga I. E vorba de Andrei Dumiter, atacantul de 20 de ani a depăşit cota de 10 goluri şi în acest sezon şi se află pe lista lui CFR Cluj. El e atactiv şi pentru Dinamo, dar şi alte grupări din elită, mai ales că mai e eligibil „sub vârstă” un sezon şi acum antrenorii vor fi obligaţi să folosească doi jucători U22 la startul meciurilor de primă divizie. „Există oferte pentru Dumiter din Liga I. Are o clauză…”, a precizat Mihu despre cel care mai e legat trei sezoane de club. Transfermarkt.de îl „vede” pe timişorean ca valorând 250.000 de euro.

Ripensia se va reuni în principiu pe 26 iunie după jocul de vineri, de la ora 11.00, din deplasare cu Farul, în ultima etapă a acestui campionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.