Scandal la Spitalul din Deta: directorul vrea să desființeze o secție, angajații...

Scandal la Spitalul din Deta: directorul vrea să desființeze o secție, angajații se opun. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

spital detaUn scandal a izbucnit la Spitalul Orășenesc Deta, la sfârșitul lunii trecute, după ce managerul unității medicale, Codruța Bungău, a luat decizia de a desființa secția de chirurgie. Pe de altă parte, angajații se opun și susțin că în cazul în care secția va fi închisă, pacienții din acea zonă vor fi nevoiți să meargă pentru a se trata la Timișoara.

Totul a început în urmă cu aproximativ o lună, când a avut loc concursul pentru ocuparea funcției de manager al unității medicale. S-au înscris doi candidați, Codruța Bungău, care se află la conducerea instituției de peste șase ani, și un medic chirurg, Cătălin Mihart. A câștigat concursul Codruța Bungău, iar aceasta a prevăzut în planul de management că în cazul în care va mai conduce Spitalul Orășenesc Deta încă un mandat, va desființa secția de chirurgie.

„Este vorba de niște orgolii personale la mijloc. Codruța Bungău a anunțat că vrea să închidă secția de chirurgie din orgoliu că a fost contracandidată de un medic din cadrul secției. Dacă va închide secția, nu știu cum va reuși să încadreze medicii. Spitalul este în acest moment de categoria IV, în cazul în care va fi închisă secția, trece în categoria V. Problema nu este doar a noastră, este a comunității, nu poți să lași o comunitate întreagă fără secție de chirurgie. Noi deservim în jur de 50.000 de persoane din Deta și din satele din jur. Realizăm în jur de 30 de operații pe lună, cazuri programate și mici intervenții, urgențele le trimitem la Timișoara. Dacă secția se va închide, toate cazurile chirurgicale, oricât de minore ar fi, trebuie trimise la Timișoara. Doamna director vrea să închidă secția din această vară”, ne-a declarat medicul nemulțumit că secția de chirurgie ar putea să se închidă.

Pe de altă parte, managerul Spitalului Orășenesc Deta, Codruța Bungău, ne-a explicat că este nevoie ca secția de chirurgie să se „transforme” temporar în compartimente de zi, nu să se desființeze, din cauza faptului că generează costuri foarte mari.


Astfel, directorul unității medicale a explicat că secția aduce un venit de cel mult 40.000 de lei pe lună, iar cheltuielile se ridică la 140.000 de lei.

„Nimeni nu își dorește această remaniere, este vorba de o transformare temporară a secției de chirurgie – ginecologie în compartimente de zi. În acest moment, rata de ocupare a paturilor este de doar 18% pe ginecologie și de 50% pe chirurgie. Spitalul are o datorie de două miliarde de lei vechi, care se perpetuează în fiecare lună. Noi avem șapte secții, în acest moment, din care trei sunt pe un echilibru precar. Nu am nicio intenție distructivă, este vorba de un proiect de management cu care eu am câștigat un concurs. Spitalul este subordonat consiliului local, are un consiliu de administrație, care vor hotărî ce se va întâmpla în continuare. Eu doar am luat niște cifre și am propus o soluție de ameliorare financiară. Nu avem rulaj pe aceste compartimente (n.r. ginecologie și chirurgie) și nu le putem susține din punct de vedere financiar”, a detaliat directorul Spitalului din Deta.

Codruța Bungău a precizat că în cazul în care consiliul de administrație al spitalului și consiliul local nu vor fi de acord cu propunerile făcute și nu vor veni cu alte soluții de finanțare a unității medicale, nu va accepta numirea în funcția de manager pentru încă un mandat.

„Dacă hotărăsc să mențină aceste structuri, să identifice și o sursă de finanțare. Cert este că în mod categoric nu sunt de acord să accept încă un mandat dacă nu se propune o soluție de remediere a acestor probleme. Nu mai accept un mandat în aceste condiții. Sunt cinci angajați pe chirurgie, compartiment în care se realizează între 15 și 20 de operații pe lună, plus trei nașteri pe ginecologie. Despre ce vorbim? Nu pot să țin personal acolo, nu aduce nici contravaloarea salariului unui doctor. În această formulă nu se mai poate funcționa. Eu am propus să le transform în compartimente de zi și să mai înființez încă trei compartimente noi, printre care unul de pneumologie. Dacă nu doresc să le desființeze, atunci să spună de unde iau banii, să identifice o sursă de finanțare a lor. Probabil că asta voi face, nu voi accepta numirea, dar dacă eu plec, problemele rămân”, a adăugat Codruța Bungău.

Pentru ca secția să fie desființată este nevoie să-și dea acordul consiliul de administrație al spitalului, Consiliul Local Deta, iar în final Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.