Se pregătește demolarea fostei fabrici de pălării din Timișoara. În ce va...

Se pregătește demolarea fostei fabrici de pălării din Timișoara. În ce va fi transformată

1
DISTRIBUIȚI

fabrica palarii

Încă o fostă fabrică din Timișoara va dispărea. În perioada următoare va fi rasă de pe fața pământului și clădirea care a adăpostit fosta fabrică de pălării Paltim. Ilie Sîrbu, președintele Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în zona Jiul, pe locul fostei fabricii, va răsări un complex rezidențial.

„Este un Plan Urbanistic Zonal lansat în dezbatere publică la acest moment. Fabrica de pălării va dispărea și se va ridica o zonă rezidențială cu funcțiuni mixte. Va fi păstrată doar zona de birouri din față, care este monument istoric.


De asemenea, pe partea cealaltă, după liniile de tren, se ridică un alt complex, s-a dat un PUZ și legat de un supermarket care se va realiza acolo, va fi un sens giratoriu în partea dinspre Circumvalațiunii”, a precizat Ilie Sîrbu.

Președintele Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei a atras atenția asupra faptului că dispare încet, dar sigur patrimoniul cultural industrial al orașului.

„Fabrica de pălării va dispărea, noi nu ne vom opune, suntem mulțumiți că va fi păstrată partea de birouri. Este o problemă pe care am ridicat-o încă de la înființarea noastră, dispare patrimoniul cultural industrial al Timișoarei. știm că a dispărut fosta fabrică Banatul, acum nu mai există, va fi tot o zonă rezidențială, a dispărut ILSA, Kandia, acum se duce fabrica de pălării, rămânem fără acest patrimoniu. Ar trebui măcar memoria să fie păstrată sub o formă sau alta, ceva care să aducă aminte, chiar dacă ar fi un spațiu cultural, proprietarul să se gândească un pic și la memoria orașului”, a afirmat Ilie Sîrbu.

Fabrica de pălării Paltim a fost prima întreprindere de profil din sud-estul Europei, fondată în 1896. Pălăriile realizate la Timişoara au ajuns peste tot, inclusiv la armata Austro-Ungară. În graba de a închide fabrica, în 2007, proprietarii au abandonat în clădire cutii cu pălării.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.