În județul Timiș apare un nou punct important pe harta turistică. Consiliul Județean Timiș a anunțat, astăzi, că situl arheologic Parța va fi pus în valoare cu bani europeni. Proiectul prevede, printre altele, și realizarea unui punct muzeal în localitatea Parța.
În acest sens, instituția a aprobat recent studiul de fezabilitate. Finanțarea este asigurată printr-un proiect de peste 660.000 euro, în cadrul Programului Interreg România-Republica Serbia 2014 – 2020. Prin punctajul obținut, acesta a ocupat prima poziție în lista proiectelor depuse pe Axa 4, Prioritatea 4.1.
Astfel, județul Timiș a fost selectat să implementeze proiectul „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”), în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, din Serbia.
„Suntem în linie dreaptă cu un nou proiect menit a dezvolta turismul în județul nostru. Profităm din plin de fondurile europene și investim bani pe toate domeniile importante ale comunității noastre.
Acum vorbim de turism, un sector ignorat până de curând, dar cu potențial enorm. Avem ce oferi turiștilor, dar multe dintre aceste obiective trebuie să le punem la punct. Am făcut deja pași mari. Putem aminti aici de eforturile depuse în Margina, prin crearea unui brand turistic în zonă sau de reabilitarea și transformarea în spațiu muzeal a Conacului Mocioni din Foeni”, a afirmat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
Consiliul Județean, în calitate de lider, va realiza o pagină web privind proiectul, cât și materiale informative și de promovare. De asemenea, instituția va organiza conferințe tematice. Muzeul Național al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiș, va contracta proiectarea și execuția punctului muzeal de la Parța. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii din secolul al XIII-lea.
Potrivit reprezentanților CJ Timiș, noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la târguri și către agențiile de turism.