Spectacolele lunii iunie pe scenele timișorene

Spectacolele lunii iunie pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI
Ladislau Rooth

În primele două zile ale lunii iunie, opera timişoreană va prezenta publicului musicalul „Disney: Beauty and the Beast” de Alan Menken, realizat în colaborare cu teatrul naţional timişorean şi interpretat în limba română. Programul lunii va continua cu opereta „Liliacul” de Johann Strauss, în data de 5 iunie.

La ora 18.00, înaintea începerii spectacolului, va fi omagiat maestrul Ladislau Rooth, fondator al operei timişorene, care împlineşte în acest an vârsta de 99 de ani şi va primi, cu acest prilej, titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara. Închis în 1944 la ghetoul din Oradea şi apoi la Auschwitz, împreună cu familia sa, a reuşit să scape de camerele de gazare şi după război şi-a continuat studiile muzicale la Budapesta. Reîntors în ţară, s-a angajat în 1947 la opera din Timişoara, al cărei dirijor a devenit un an mai târziu. Din 1953 până în 1958 a fost prim-dirijor, răstimp în care s-a aflat la pupitrul a 737 de spectacole şi a compus „Divertimento pentru orchestră”, o uvertură pentru tineret şi o pastorală pe teme de la munte. În 1960 a plecat în Israel, unde a avut o prodigioasă activitate dirijorală, şi a avut colaborări în Europa, Africa şi pe continentul american, a compus adaptări muzicale pentru spectacole de teatru şi revistă, a făcut oechestraţii pentru Placido Domingo şi Barbara Streisand, precum şi orchestraţii de muzică liturgică. În anii postdecembrişti, a colaborat cu operele din Timişoara şi Braşov şi cu filarmonicile din Arad sau Satu-Mare.

Următorul spectacol va fi musicalul „Micuţa Dorothy” de Marius Ţeicu iar în 8 iunie va avea loc „Gala micilor balerini”, un spectacol de dans susţinut de elevii studioului de dans condus de Ana Valkay. Spectacolul de operă „Turandot” de Giacomo Puccini, cântat în limba italiană şi tradus în limba română va închide, în 10 iunie, stagiunea artistică 2018/2019, dar scena operei va mai găzdui, până la sfârşitul lunii, spectacolul de balet „Coppelia” de Leo Delibes, susţinut de elevii şcolii de balet conduse de Rodica Murgu, spectacolul de dans „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, susţinut de elevii studioului de dans condus de Hellen Ganser şi un spectacol de balet „In memoriam Adriana Gadea”, susţinut de elevii şcolii de balet conduse de Denisa Jirada.

După cele două spectacole cu musicalul „Disney: Beauty and the Beast” de Alan Menken, realizat în colaborare cu opera timişoreană, în repertoriul teatrului naţional din luna iunie mai sunt cuprinse două spectacole la Sala 2, „inCREDibil”, în 5 iunie, şi „Fraţi”, în 15 iunie.

Teatrul maghiar aduce în faţa publicului spectacolele „Ursuleţul Winniw Puh” de Alan Alexander Milne, „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, „Wiener Walzer” de Görgey Gábor, „Shakespeare Sonnet 66”, „Cireşe cu cozi negri”, un spectacol invitat al teatrului „József Attila”  din Budapesta şi două reprezentaţii cu spectacolul „Swan Lake revisited – Lacul lebedelor revăzut”, care va încheia şi stagiunea, în 15 iunie.

Pe scena teatrului german vor avea loc, între 5 şi 7 iunie, trei spectacole susţinute de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti – „La institutul schimbării”, „2 femei contemporane” şi „37 Minutes of Make Believe” – urmate de două reprezentaţii cu spectacolul „Hänsel şi Gretel” după Fraţii Grimm, dintre care prima în cadrul Festivalului Artelor Timişorene, şi spectacolele „Jurnal de România.


Timişoara”, de Carmen Lidia Vidu, care va fi jucat şi la Ploieşti la sfârşitul lunii,  spectacolul invitat „Din copilăria mea…” un spectacol muzical pentru copii al teatrului de păpuşi „Gong” din Sibiu şi un concert de muzică rock al trupei RIFF din acelaşi oraş, „Europa” de David Greig şi „În umbra uitării” de Simona Vintilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.