Traian Băsescu:” În timp ce fermierul român primește la hectar 196 de...

Traian Băsescu:” În timp ce fermierul român primește la hectar 196 de euro, fermierul francez primește 420 de euro”. Ce spune despre declarația de la Sibiu a liderilor UE

0
DISTRIBUIȚI

Traian Băsescu a afirmat, astăzi, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că Summitul de la Sibiu a fost unul reușit pentru România din toate punctele de vedere. De asemenea, fostul președinte a precizat că liderii europeni au fost întâmpinați cu aplauze de către români, „cu respect, cu dragoste chiar, ceea ce a fost un semnal impresionant”.

Totodată, Traian Băsescu a considerat că Declarația de la Sibiu, adoptată de liderii UE, a încercat să transmită optimism către europeni, dar care nu acoperă „mai nimic”.

„Este doar o declarație care să încerce a transmite optimism către europeni, care își pun foarte multe întrebări cu privire la capacitatea structurilor Uniunii Europene de a le rezolva problemele. Deci este o declarație optimistă, dar care nu acoperă mai nimic. Este destinată strict publicului care are mai puțină informație și o să vă dau câteva exemple. O primă teză a declarației este o singură Europă de la est la vest și de la nord la sud. Este ceea ce susținem noi, o singură Europă, numai că declarația nu acoperă realitatea că în interior se dă o bătălie pentru ca bugetele să fie separate între statele din zona euro și statele din zona non-euro. Asta nu mai e o singură Europă, deja sunt două”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a vorbit și despre o altă teză a Declarației de la Sibiu, care se referă la respectarea principiului echității, criticând modul în care sunt alocate subvențiile pentru agricultură.

„Să ne uităm la subvențiile pentru agricultură. În timp ce fermierul român primește la hectar 196 de euro, fermierul francez primește 420 de euro. În timp ce fermierul român primește 3.000 euro pentru hectarul de roșii pe care le tot înghite Dragnea, o să termine toate roșiile, fermierul spaniol, care ne exportă roșia acum, primește 6.000 de euro la hectar.


Deci este greu să vorbim despre aplicarea principiului echității. O altă teză este că vom căuta întotdeauna soluții comune. Numai acum câteva luni a fost Summit-ul informal de la Roma, în care aceiași lideri europeni vorbeau de gruparea statelor în jurul unor proiecte cu care să o ia înainte, pentru că alții nu vor sau nu le pot face. Și atunci despre ce soluții comune vorbim? Deci declarația are un pronunțat caracter optimist, dar ea nu acoperă realitatea Uniunii Europene din acest moment”, a adăugat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a mai precizat că problema subvențiilor este una știută și că alocările cresc treptat. Însă, dacă se vorbește de o Uniune Europeană echitabilă, ar trebui reanalizat acest mod de alocare.

„Sigur, problema subvențiilor este o problemă știută. Statele intră în subvenția maximă pe măsură ce trece timpul. Spre exemplu, noi suntem, dacă dăm de-o parte Croația, în ultimul val de integrare, noi și Bulgaria, și probabil vor mai trece doi ani până când să avem subvențiile pe care le au astăzi Polonia, balticii, Cehia, Slovacia și Ungaria. Este o creștere treptată a alocărilor. Dar dacă vorbim de o Uniune Europeană echitabilă, atunci trebuie să reanalizăm modul de alocare al subvențiilor. Și poate e prea mult să le realizăm, dar să le apropiem mult mai mult. Nu se poate ca să vorbim de echitate când România are subvențiile la jumătate față de Franța, Germania și Spania, vechi membri ai UE. Vorbim de echitate când facem ceva mai mult pentru această echitate. La fel sigur este și conceptul de uniți la bine și la greu și nu pot să nu recunosc că în perioada de criză factura pentru Germania, Spania, Portugalia, chiar și pentru România, au plătit-o Germania, Franța, Regatul Unit, care au împrumutat bani și i-au pus la dispoziția statelor afectate de criză. Și noi am primit în perioada crizei șase miliarde de euro pe care i-a împrumutat Germania pentru noi”, a declarat Traian Băsescu.

În final, fostul președinte al României a adăugat că adoptarea de către liderii UE a Declarației de la Sibiu a avut scopul de a da un „aer de optimism”.

„Deci, este discutabilă Declarația de la Sibiu din punct de vedere al corectitudinii, dar pentru populație, pentru europeni este o declarație optimistă. Probabil au considerat că este momentul să dea un aer de optimism pentru viitorul UE”, a conchis Traian Băsescu.

Şefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul summitului din țara noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.