Un parlamentar de Timiș vrea ca tinerii să voteze de la vârsta...

Un parlamentar de Timiș vrea ca tinerii să voteze de la vârsta de 16 ani: „Au discernământ”

0
DISTRIBUIȚI

Un parlamentar de Timiș consideră că și în România, la fel ca în alte țări, tinerii ar trebui să aibă dreptul de a vota de la vârsta de 16 ani, și nu de la 18 ani. Este vorba de senatorul PNL Alina Gorghiu, care a oferit o serie de explicații în acest sens, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

„Această idee a reducerii la 16 ani a vârstei de vot nu este o noutate. Din păcate, la noi în România, dezbaterea nu se face niciodată în termeni serioși, tot timpul folosim acest mesaj pentru a capta atenția generațiilor tinere, dar nu concretizăm în niște concluzii. Cred că această idee mcare nu avea foarte multe șanse de reușită în anii anteriori, a ajuns la maturitate. Voi propune ca PNL să aibă după aceste alegeri o dezbatere serioasă cu tinerii între 16 și 20 de ani cu privire la posibilitatea de revizuire a Constituției în acest sens”, a afirmat Alina Gorghiu.

De asemenea, senatorul de Timiș a precizat că în momentul în care se vine cu o scădere a vârstei de vot, tinerii ar trebui să fie pregătiți în prealabil cu privire la Constituție, drepturi și libertăți sau democrație.

Întrebată de către un jurnalist dacă crede că tinerii de 16 ani ar avea discernământ pentru a vota, Alina Gorghiu a declarat că „ai discernământ de la 14 ani, nu de la 16 ani.


La vârsta de 16 ani, un cetățean din România este considerat că are discernământ să răspundă penal, dobândește capacitatea de muncă, își plătește taxele și impozitele ca urmare a acestui drept de muncă, în anumite condiții ai dreptul să te căsătorești la 16 ani. Ai foarte multe drepturi și obligații, ai discernământ. Cred că societatea, în general, nu doar cea românească, a evoluat foarte mult și dinamica este una cu care trebuie să ținem pasul. Da, cred cu tărie că la 16 ani poți să votezi în cunoștință de cauză dacă școala românească te pregătește pentru așa ceva”.

Senatorul liberal de Timiș a mai precizat că dacă tinerii ar putea vota de la vârsta de 16 ani, atunci ar fi mai multe șanse să rămână în România.

„Dacă vrem să-i integrăm pe acești tineri, dacă vrem ca ei să rămână în România, trebuie să îi atragi și să facă parte la decizia politică. Cu cât ei se simt mai apropiați de decizia politică, cu atât mai mult atașamentul lor față de România va crește. Eu dau credit acestor generații. Cred categoric că la 16 ani ai suficientă determinare, discernământ să poți să exerciți un drept de vot în cunoștință de cauză”, a conchis Alina Gorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.