Una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, cultura Cucuteni, în centrul...

Una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, cultura Cucuteni, în centrul atenției la Serile Patrimoniului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

„Serile patrimoniului”, demers cultural iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, propune în această săptămână o nouă temă, „Misterele culturii Cucuteni, de la simbol la protoscriere”, în care dr. Gabriel Kelemen, lector la Universitatea de Vest din Timişoara, încearcă să descifreze simboluri ale uneia dintre cele mai vestite culturi neolitice.

În cadrul conferinţei va fi prezentat cadrul geografic şi istoric al culturii Cucuteni-Tripolia, va avea loc o proiecţie cu imagini ale unor vestigii arheologice de notorietate şi vor fi analizate câteva din misterioasele simboluri ce apar pictate sau incizate pe obiecte ceramice ori idoli feminini, din întinsa cultură neolitică central-europeană.


„Sunt puse în discuţie linia şerpuită, mai apoi spirala dublă, motivele romboidale, alături de multe alte nebănuite semne-simbol ce întregesc uimitoarea paletă de arhetipuri ancestrale, parafrazând din vasta operă a ilustrei savante Marija Gimbutas – «Civilizaţia Marii Zeiţe», ori din Romulus Vulcănescu – «Mitologie Romană», cât şi din «Calea rătăcită» – Constantin Prut, lucrări avizate ce pun în valoare patrimoniul neolitic cucutenian” spune Gabriel Kelemen.

Întâlnirea va avea loc vineri, 17 martie, de la ora 17.30, în sala StudioArt a Casei Artelor de pe strada A. Pacha. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie pe adresa arheologie@culturatimis.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.