Zeci de evenimente în vestul țării, de Noaptea Muzeelor. Unde vă puteți...

Zeci de evenimente în vestul țării, de Noaptea Muzeelor. Unde vă puteți petrece timpul liber FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a XV-a ediţie a Nopţii Muzeelor, unul din cele mai importante evenimente muzeale ale anului la nivel european, la care vizitatorii au acces gratuit în expoziţii, va începe în acest an în întreaga Europă în 18 mai şi se va încheia după miezul nopţii.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Noaptea Muzeelor, un eveniment care se bucură de succes pe întregul continent, este patronat în prezent de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor. Alături de mii de muzee europene care participă la acest eveniment, participă şi aproape 200 de instituţii muzeale din România.

Istorie, artă, natură şi filme la muzeele arădene

În partea de vest a ţării, la Complexul Muzeal Arad, care va fi deschis pentru public între orele 20.00 şi 2.00, va putea fi vizitată expoziţia permanentă de istorie a Complexului Muzeal Arad, unde va avea loc şi proiecţia spectacolului pentru copii „Muzeul viu – În drum spre Marea Unire”, şi cea de Ştiinţele Naturii, unde prisăcarul din localitatea timişeană Şuştra Ioan Bobescu va fi prezent la expoziţia „Minunile stupului” şi unde va exista un stand cu produse apicole. În oferta muzeului arădean e inclusă şi expoziţia de pictură pe sticlă a elevilor de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi, „Cum vrei să arate muzeul tău?” cea intitulată „De la lemnul scobit la tezaur. Odiseea unei monoxile”, la kinema ikon va avea loc o proiecţie de filme iar asociaţia culturală „Noua Acropolă” Arad organizează ateliere de pictură pentru copii şi adulţi. Vor fi deschise, de asemenea, expoziţiile „Bizere – Art&Tehnology”, „Tezaur 1848/49 – Repere din colecţia de relicve a muzeului arădean”, „Prima capitală a Marii Uniri”, „Decembrie 1989” şi expoziţia „Fotbalul arădean de la începuturi la consacrare”, unde sunt expuse colecţiile Radu Romanescu, Mercea şi Iosif Sârbuţ, iar invitaţi de onoare vor fi Flavius Domide, Ioan Igna şi Gyuri Vaczi.

La muzeul de artă va putea fi vizitată expoziţia permanentă de artă europeană şi românească, expoziţia temporară a artistului plastic timişorean Doina Mihăilescu şi cea aniversară dedicată pictorului Eugen Popa, iar la sala „Clio”, expoziţia „100 de ani de administraţie românească în Arad”, completată cu o reconstituire istorică oferită de voluntarii asociaţiei „IR 33 Cetatea Aradului”. Muzeul „Sever Bocu” din Lipova îşi aşteaptă vizitatorii cu expoziţia foto-documentară „Lipova şi satele de pe Valea Mureşului”, un recital Ricardo Caria şi cu formaţia de muzică uşoară a Clubului Copiilor, iar muzeul „Ioan Slavici şi Emil Monţia” din Şiria, cu expoziţia de pictură „Salonul şirian de artă plastică” şi o proiecţie de filme documentare etnografice. Ambele muzee din judeţ vor fi deschise între orele 18.00 şi 24.00.

Tradiţie industrială la Reşiţa

La Reşiţa va fi deschis Muzeul Cineastului Amator, care participă pentru prima dată la acest eveniment, iar muzeul reşiţean invită publicul, începând cu ora 17.00, la „O noapte de artă şi război la Muzeul Banatului Montan”.

În deschidere va avea loc o demonstraţie de dans de societate, va putea fi vizitată expoziţia permanentă dedicată istoriei industriale a Banatului şi exponatul lunii mai, un patefon de fabricaţie englezească din prima jumătate a secolului XX, strămoş al pick-up-ului, care a fost importat în România în anii ʹ30 de către magazinul de muzică Jean Feder din Bucureşti, expoziţia „Arme albe şi de foc din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal”, cea a artistului plastic Bogdan Piperiu, şi va fi prezentat filmul de scurt metraj „Calea apelor” – al doilea episod din trilogia „Banatul Montan” al regizorului reşiţean Sabin Dorohoi. Şi Muzeaul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş va putea fi vizitat sâmbătă, începând cu ora 18.00, în cadrul acestui eveniment.

Atmosferă medievală, arhitectura lemnului şi satul tradiţional din Zarand

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva îşi aşteaptă vizitatorii la castelul Magna Curia din Deva, la Muzeul de Etnografie şi artă Populară din Orăştie şi la Muzeul de Istorie Locală şi Etnografie din Brad. La Deva, programul dedicat acestui eveniment va începe la ora 16.00 şi va lua sfârşit la ora 2.00. Va avea loc o prezentare de armuri medievale târzii, demonstraţii de antrenamente şi o incursiune în lumea vânătorii medievale, povestea castelului Magna Curia va fi spusă de proiecţii video-mapping pe clădire iar după ora 22.00 vor fi organizate ateliere de dans medieval, ceramică, artă textilă, crestături în lemn sau curelărie.

Muzeul din Orăştie va vernisa expoziţia „Civilizaţia lemnului – Codrul, frate cu românul”, cu numeroase informaţii despre vechi tehnici de prelucrare a lemnului şi arhitectura românească bisericească sau laică realizată în lemn, şi vor fi prezenţi meşteri populari cu obiecte meşteşugite de ei. Obiecte tradiţionale şi artizanale de lemn vor fi prezentate şi de elevi ai Şcolii Populare de Artă de la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”. Muzeul din Brad doreşte, cu acest prilej, să pună în evidenţă perpetuarea valorilor satului tradiţional zărăndean, cu tradiţiile, ritualurile şi obiceiurile sale, arta populară, meşteşugurile şi bucătăria tradiţională a satelor patriarhale.

Pe lângă o expoziţie de fotografie „Satul hunedorean în imagini”, va fi vernisată expoziţia „Icoana pe sticlă – meşteşug, artă şi har”, care va fi completată de expoziţia „Ştergarul zărăndean”. Din circuitul expoziţinal nu lipseşte nici expoziţia lui Petru Mateş din satul Dumbrava de Sus, comuna Ribiţa, ultimul meşter de fluiere din Zarand şi va fi organizată o şezătoare cu poeţi populari. Programul muzeelor din Orăştie şi Brad va fi între orele 18.00 şi 2.00.

Expoziţii temporare şi spectacole la Timişoara

Timişorenii sunt invitaţi să viziteze, începând cu ora 18.00, mai multe expoziţii temporare găzduite în spaţiile din Bastionul Theresia: „Patrimonium 2018”, vernisată în 15 mai, care prezintă exponate valoroase din colecţiile muzeului precum portrete nobiliare din secolul al XIX-lea, printre care cel al avocatului dr. Titus Olariu în primul război mondial, realizat de contesa Ilona Szecheny, un serviciu de argint lucrat de J.C. Klinkosch, furnizorul împăratului Franz Joseph, două albume cu 140 de desene din prestigioasa colecţie interbelică a scriitorului Virgil Birou sau portretul lui Pogány László, om de cultură şi proprietar al ziarului „Temesvári Hírlap”, expoziţia de grafică „Out of Time” semnată de Iosif Stroia şi vernisată în 16 mai, în care încearcă să creioneze o realitate alternativă în afara timpului, expoziţiile „Cliobox”, „Marea Unire reflectată în colecţiile cabinetului de stampe al Academiei Române”, şi nu în ultimul rând, Muzeul Popaʹs, care vor fi deschise până după miezul nopţii.

Vor putea fi admirate şi exponate din colecţia „Ştiinţele Naturii” sau exponatul lunii mai, o plachetă dedicată juristului şi scriitorului Gozsdu Elek, născut în1849 într-o familie de aromâni care şi-a pierdut averea.


Membru al Societăţii Muzeale de Istorie şi de Arheologie din Banat, el a făcut donaţii valoroase muzeului timişorean. Placheta i-a fost dedicată în 1919, la aniversarea a 50 de ani şi este expusă acum la aniversarea a o sută de ani de la naşterea sa.

Pe lângă expoziţii, muzeul timişorean a pregătit mai multe evenimente: de la ora 18.00, o prezentare de echipament, arme, tehnici de luptă din vremea castelanilor de Timiş şi vechi dansuri haiduceşti oferite de Asociaţia Losonczy István sub genericul „Timişoara în amurgul Evului Mediu”, urmată, la ora 19,00, de un spectacol coregrafic inspirat din teatrul antic, „Legenda Zburătorilor, Zânele Silvane”. La ora 20.00 începe „Rondul de noapte”, un concert Peregrinii, cu coregrafii, demonstraţii de mânuire a armelor istorice şi jonglerii medievale cu steaguri, iar la ora 21.00, „Cronici de foc” – teatru pirotehnic Peregrinii şi Deep6Project. Quartet Clasica (Gianluca Vanzelli – flaut, Maria Teglas – vioară, Gabriela Vanzelli – violă şi Marius Bernecker – violoncel), mezzosoprana Gabriella Varvari, Adrian Mardan (chitară clasică), duo contrabas-pian cu Alexandru Cranciova şi Denisa Ţârlea, acompaniaţi de balerinii Raisa Kadar şi Flavius Popa vor oferi publicului, de la ora 22.00, un concert de muzică clasică. Vor putea fi vizitate, de asemenea, expoziţiile permanente şi temporare de la muzeul de artă, între orele 18.00 şi 1.00 iar elevii de la liceul „Ion Vidu” vor oferi celor prezenţi un concert.

Muzeul Satului Bănăţean îşi aşteaptă vizitatorii între orele 19.00 şi 24.00 cu expoziţiile permanente şi temporare, la care se adaugă un circuit de vizitare cu prezentarea obiectivelor din muzeu. La Casa Artelor, evenimentul va fi marcat din 17 până în 19 mai, cu numeroase expoziţii, spectacole, lansări de carte, ateliere de creaţie şi un tur ghidat prin Timişoara, care va avea loc sâmbătă, la miezul nopţii. Între orele 10.00 şi 18.00 va putea fi vizitată şi expoziţia recent deschisă la Centrul Multifuncţional Bastion, „El Camino de Santiago. Drumul care a legat Europa”, o expoziţie de fotografie care ilustrează drumul pelerinilor din mai multe oraşe europene spre oraşul spaniol Santiago de Compostela, unde, potrivit legendei, a fost descoperit mormântul apostolului Iacob în jurul anului 830. Expoziţia va putea fi vizitată până în 25 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.