Internet pe bani europeni pentru zeci de localităţi din Timiş

Internet pe bani europeni pentru zeci de localităţi din Timiş

0
DISTRIBUIȚI

Veşti bune pentru mii de locuitori din mai multe sate din judeţul Timiş. În perioada următoare, un număr de 31 de localităţi din judeţul nostru vor beneficia de Internet. Totul în cadrul a două proiecte derulate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale cu bani europeni.

Primul dintre programe se numeşte Ro-Net, care a fost lansat în urmă cu cinci ani, dar abandonat. „În data de 23 aprilie 2019 am semnat actul efectiv de operaţionalizare a primului lot. Proiectul pe bani europeni în proporţie de 85% permite conectarea a unui număr de 715 comunităţi, unităţi administrative, sate, comun, avem chiar şi două oraşe mici, la Internet. Sunt comunităţi ce nu au intrat în zona de interes a operatorilor de telefonie mobilă, neexistând un apetit comercial pentru a justifica investiţii în fibră optică, în echipamente care să conecteze aceste comunităţi la reţeaua de telecomunicaţii naţională.


Programul are şapte loturi, iar din judeţul Timiş avem 17 localităţi care vor beneficia de Proiectul Ro-Net. Proiectul este finalizat din punct de vedere al aportului Ministerului Comunicaţiilor, există fibra optică deja conectată la aceste localităţi din judeţul Timiş, urmează ca, printr-un proces de selecţie, operatorii să folosească această infrastructură de fibră optică pentru a ajunge către aceste localităţi cu reţeaua de telecomunicaţi”, a explicat, astăzi, la Timişoara, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Un alt program derulat de Ministerul Comunicaţiilor se numeşte „Next Generation Acces”, în cadrul căruia au fost identificate aşa zisele zone albe, care nu sunt conectate la Internet.

„În timp ce Ro-Net aduce reţeaua de telecomunicaţii central, într-un punct de distribuţie la nivelul comunităţii, Next Generation Acces aduce Internetul efectiv la nivelul gospodăriilor. Deci, îl aduce până la uşa beneficiarilor. Pe zona Timiş au fost deja semnate contracte tot în baza fondurilor europene. Investiţiile vor acoperi la nivel de ţară 698 de localităţi, din care vom avea 149.000 de gospodării. În judeţul Timiş vom avea 14 localităţi, altele decât cele 17, şi un total de 2.515 gospodării, care vor beneficia de Internet de mare viteză prin program”, a detaliat Alexandru Petrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.