Zilelele Maghiare Bănățene, la o nouă ediție

Zilelele Maghiare Bănățene, la o nouă ediție

0
DISTRIBUIȚI
Formația Funky Hats va susține un concert în cadrul Zilelor Maghiare Bănățene

Cea de-a 24-a ediție a Zilelor Maghiare Bănățene se desfășoară în perioada 9 – 19 mai și aduce în fața celor interesați o serie de acțiuni culturale. Seria de evenimente începe joi 9 mai la Galeria Helios, de la ora 18 cu „De la Szentendre la Timișoara – Operele lui Janos Aknay în colecția Szeppesy“, vernisajul expoziției pictorului și sculptorului ungar János Aknay, laureat al premiului Kossuth, membru ordinar al Academiei Ungare de Artă (Ungaria). Expoziția va fi vernisată de scriitorul de artă Tihamér Novotny (Ungaria). Își dă concursul: Etelka Magyari, actrița Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara.

Vineri, 10 mai, de la ora 18.30 la Colegiul de specialitate János Bolyai (Bd. Drăgălina nr. 9) va avea loc o prelegere susținută de Imre Bedő (Ungaria), fondatorul Clubului Bărbaților, legată de rolul bărbatului, al modelului tată-fiu în relațiile de cuplu și în familie.
Sâmbătă, 11 mai, de la ora 19, la clubul Capcana va avea loc o seară de joc popular pentru toți iubitorii folclorului, indiferent de vârstă. Muzica este asigurată de taraful Suttyomba din Ungaria. Organizator: Asociația Culturală Eszterlánc. Tot sâmbătă, de la ora 19, la Filarmonica Banatul va avea loc un concert Szeged Trombone Ensemble.

Duminică 12 mai, de la ora 16 în Piața Unirii, Piața Libertății, Piaţa Operei va avea loc defilarea stradală a ansamblurilor populare participante la gala de dans popular, în port popular, însoțite de taraf, iar de la ora 18 la Filarmonica Banatul evenimentul numit „În căutarea datinilor“.


Evoluează grupurile de dans, respectiv formaţiile de ţitere Nagyokréta, Kisbokréta, Morzsa Bokréta și grupul de preșcolari ale Asociației Pro Folk din Timişoara, formaţiile Eszterlánc, Százszorszép, Tűzkerék, Lármafa şi Aprókák ale Fundaţiei Culturale Eszterlánc din Timişoara (cu toții elevi ai Liceului Teoretic Béla Bartók), ansamblurile de dans popular Csűrdöngölő, Szederinda şi Rece-Fice din Tormac, Butykos din Dumbrăvița, Margaréta din Deta și Délibáb de la Jimbolia. Invitați: Ansamblul de dans din Seghedin (Ungaria), acompaniază Taraful Suttyomba (Ungaria).

Marți 14 mai la Casa Artelor, de la ora 17 va avea loc Nostalgia Kitch-ului, evenimentul de închidere a expoziției personale a artistului plastic timișorean Rudolf Kocsis, iar la Muzeul de Artă de la ora 18 vernisajul expoziției personale de plastică mică a artistului plastic timișorean Béla Szakáts, în sala barocă a Muzeului de Artă. Expoziția va fi vernisată de istoricul de artă Robert Șerban. Își dau concursul: Zsuzsanna Bakos, masterandă a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și Melitta Neag, pianistă doctorandă. Expoziția poate fi vizionată în galeriile de la parterul muzeului.  Joi 16 mai, la clubul Reflektor , de la ora 21 va avea loc concertul trupei Funky Hats (trupa rock a Liceului Teoretic Béla Bartók) alături de formația maghiară Middlemist Red din Budapesta.
Sâmbătă, 18 mai, de la ora 15 la Centrul Cultural Reformat Noul Mileniu, galerie (Spl. Morarilor 1/b.) va avea loc Moștenirea noastră – expoziție de fotografii și prezentarea albumului realizat de Organizația Tinerilor Maghiari din Timișoara. Duminică 19 mai de la ora 19, la Filarmonica Banatul va avea loc concertul virtuozului compozitor și violonist ungur Félix Lajkó (Serbia), laureat al premiului Ferenc Liszt. Își dau concursul: Attila Sidoo – chitară, József Barcza Horváth – contrabas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.