Zoli Toth se întoarce acasă cu un concert de neratat: „Mă aștept...

Zoli Toth se întoarce acasă cu un concert de neratat: „Mă aștept ca la Timișoara să se promoveze tot mai mult proiecte speciale, mai ales că în 2021 va fi capitală culturală europeană“

0
DISTRIBUIȚI

Zoli Toth se întoarce acasă, în Timișoara, alături de Cosmin Rafael Balean, pentru un experiment muzical care va surprinde ciocnirea a două lumi diferite. Ritmurile nostalgice ale duduk-ului întâlnesc ecourile futuriste ale vibrafonului, tobelor și sintetizatorului în cadrul Festivalului Internațional Timișoara Muzicală, unde experiența show-ului Home Alone face loc pe scenă, în premieră, unui alt artist excepțional. În acest nou capitol își fac loc și trei piese special create pentru eveniment, care vor putea fi ascultate, văzute și simțite în exclusivitate, marți 21 mai, de la ora 19.30, la Casa Artelor (cafeneaua Klapka). Înaintea acestui recital de neratat am realizat in interviu alături de Zoli Toth.

– Ai susținut deja câteva reprezentații cu noul tău proiect Home Alone. Cum a fost primit de public și care a fost feedback-ul melomanilor?

Foarte bine. Când am ieșit prima dată cu acest proiect am avut niște emoții fantastice. Știam că va trebui să-i scot pe ascultători din zona lor de confort, știam că tot ce e nou stresează, dar știam și că am un produs bun, melodios, ritmic, cu un arsenal de instrumente care crează o paletă sonoră deosebită. Am pe scenă sintezizatoare analogice, digitale, vibrafonul, tobe de diferite mărimi, o grămadă de accesorii. Deasemena în majoritatea concertelor sunt însoțit de lightdesignerul meu, Alin Popa.

– La concertul din Timișoara vei avea și trei piese special create pentru eveniment. Spune-ne câte puțin despre aceste compoziții.

Majoritatea pieselor fac parte din repertoriul Home Alone, dar ținând cont că voi cânta alături de Cosmin m-am gândit să fac ceva special. Duduk ul are un sunet foarte frumos și am zis că e păcat să nu-l integrez acum când am ocazia. Timișorenii sunt un public foarte deschis, iubitori de muzică electronică și de nou, așa că nu am emoții din punctul ăsta de vedere

– Vei cânta alături de Cosmin Rafael Bălean. Cum s-a născut această colaborare ?

Ne cunoaștem de 25 de ani. La început am fost colegi în liceul de muzică, apoi, mai târziu ne-am și împrietenit. Anul trecut am avut un concert foarte bun cu el pe scena Filarmonicii și am zis de ce să nu continuăm ceva ce a mers bine.


Aș face și un album cu el, să vedem ce ne rezervă timpul

– Crezi că publicul românesc este deschis către experimente muzicale de asemenea natură cum propui tu?

Publicul român este deschis către nou, din păcate nu prea ajunge la el informație de genul acesta. Tv urile și radiourile din România nu prea riscă, iar doar prin online e greu să faci educație. Deși toți îl iubesc pe Jean Michael Jarre când vii tu român să le propui ceva mai mișto decât Jarre încep să se scarpine. Poporul francez a pariat pe muzică electronică acum 40 de ani, iar acum la Filarmonica din Paris este o expoziție de câteva mii de metrii pătrați dedicată muzicii electronice. Dacă organizatorii de evenimente, managerii și casele de discuri ar risca mai mult ar apărea și trupe mult mai diverse. Trupe faine avem, chiar  multe, spații de expunere nu prea sunt… Mă aștept ca la Timișoara să se promoveze tot mai mult proiecte speciale, mai ales că în 2021 va fi capitală cultural europeană, dar pentru asta e nevoie și la nivel de administrație de oameni competenți, informați cu tot ceea ce e nou în lume.

– Unde îți dorești să ajungi cu acest proiect?Ne putem aștepta la un album solo cu aceste piese?

Sper să ajung să cânt cât mai mult. În țară și în străinătate. Am fost de curând la Paris și publicul m-a primit foarte bine. De abia aștept să mă reîntorc în octombrie.
Îmi doresc și că în toamnă să pot prezenta un album fizic pe piață. Piese am, chiar frumoase unele, aștept doar să vină vacanța de vara să pot face o selecție și să îmbunătățesc câte ceva la ele. Sunt tentat în acest moment să pun pe disc piese cântate live în concerte, dacă tot e un proiect de „live performance”

– Pentru cei care nu te cunosc, dacă ar fi să le adresezi o invitație pentru acest eveniment într-o singură propoziție, care ar fi aceasta?

Vino marți la Casa Artelor (Klapka) să auzi și să vezi un live performance de muzică electronică lăudat de revista „Rolling Stones”. Apropo, GIGWISE, una dintre cele mai tari reviste de muzică din Marea Britanie a pus proiectul Zoli TOTH – „Home Alone” printre cele mai importante 7 proiecte din România pe care trebuie să le asculți într-o viață! Vă aștept cu drag!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.