Atac cibernetic asupra sistemelor informatice ale spitalelor din România

Atac cibernetic asupra sistemelor informatice ale spitalelor din România

0
DISTRIBUIȚI

Specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase la nivel național, atenția fiind îndreptată asupra sistemelor informatice din spitale. Ministerul Sănătății a confirmat atacurile.

„Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, se arată pe site-ul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au confirmat, pentru MEDIAFAX, atacul cibernetic.

La rândul său, ministrul Sorina Pintea a precizat că a transmis o informare către instituțiile din subordine cu recomandări de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

„În cursul zilei de ieri (miercuri,n.r.), am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică ce a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice.


În acest sens, ne-au fost transmise niște recomandări pe care noi, cu celeritate, le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine, spre a fi transmise spitalelor existente pe teritoriul României”, a spus ministrul la Digi24.

Pintea a mai subliniat că pacienții sunt afectați de acest atac: „În primul rând, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a rețetelor. Pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.