Autoritățile în alertă pentru codul roșu de inundații din Timiș. Ce măsuri...

Autoritățile în alertă pentru codul roșu de inundații din Timiș. Ce măsuri s-au luat UPDATE 5 Zeci de gospodării inundate FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Precipitațiile abundente au dat mult de furcă autorităților din zona de vest a țării, iar lucrurile se pot agrava în această seară, când sunt anunțate noi ploi.

Forțele de intervenție din Timiș sunt concenrate acum în zona localității Balinț, unde râul Bega a depășit cota de pericol, iar apele sunt așteptate să mai crească, în special din cauza ploilor anunțate în amonte. Cu puțin timp înainte de ora 16.00, pentru zona respectivă, unde mai multe străzi și gospodării au fost deja inundate, a fost anunțată o nouă alertă de furtună.

La fața locului s-a deplasat și prefectul Eva Andreaș, care i-a convocat la Balinț pe toți primarii din vecinătate, pentru o întâlnire la ora 16.00. De asemenea, Centrul Mobil de Comandă al ISU Timiș s-a mutat în zonă.

În localitate se află și angajați ai Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA), pregătiți să intervină. „Așa cum se vede, cum a fost transmis de INHGA, suntem pe cod roșu pe râul Bega începând de la Balinț, pe tronsonul pe care ne aflăm, până la CHizătău, o zonă îndiguită. Suntem la cota 656, iar la 650 am intrat în cota de pericol, și în continuare se pare că va crește nivelul apei în această zonă. Sperăm să se oprească ploile, dar putem avea creșteri în continuare. Prognoza dată este undeva la 680. În condiții normale, așa cum se vede, mai avem nivel de gardă, în unele locuri depășim cu tot cu gardă 680, dar suntem pregătiți cu camioane de nisip, probabil vom avea colegi și de la ISU, de la jandarmi, pentru zonele în care ar putea fi afectate localități. Sigur că vor fi în continuare ieșiri, deversări în zone agricole, pe pășuni, chiar pe culturi. Vom vedea în momentul în care se trage linie, mâine după-amiază, pentru că din a doua zi de paști suntem în continuu pe fază de apărare”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA.

Vom reveni cu amănunte.

UPDATE În timp ce se discuta despre situația din zonă la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență reunit la Balinț, în zonă a început o furtună care a durat câteva zeci de minute, iar nivelul apei pe Bega este în continuă creștere.


La comitetul de urgență au fost convocați toți primarii din zonă pentru a evalua situația și a se pregăti intervențiile necesare în cazul în care apele vor continua să crească.

UPDATE 2 S-a terminat ședința la care au participat prefectul Eva Andreaș, președintele CJ Timiș Călin Dobra, primarii localităților din zonă și reprezentanți ai serviciilor de urgență, iar veștile nu sunt deloc bune, în condițiile în care se anunță noi precipitații de 30-35 l/mp, apele au crescut în timpul ședinței cu 3 centimetri. Probleme vor fi dacă Bega trece de cota 680, iar zona care va fi afectată cel mai mult este localitatea Bodo. Centrul mobil al ISU și 20 de pompieri rămân în zonă, iar o echipă DSP a fost solicitată pentru a verifica apa din fântăni, pentru că pânza freatică în zonă este foarte sus.

În zona afectată de inundații și-a făcut apariția și ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, care mai devreme a participat și la înmormântarea polițistului Cristian Amariei, la Recaș.

Pompierii au fost mobilizați în zona Babșa, în aval de Balinț, pentru a suplimenta digul cu saci de nisip.

UPDATE 3 La ieșirea din Balinț spre Bodo, localitatea învecinată, mai multe porțiuni de drum au fost acoperite de apă. La Bodo, un locatar, dar și cei trei porci ai săi au fost evacuați de pompieri cu barca din calea apelor.

UPDATE 4 O porțiune din drumul care leagă Ohaba Română de Ohaba Lungă s-a surpat în urma acțiunii apelor. La balinț, nivelul Begăi a atins un maxim istoric, 667 centimetri, dar a început să scadă. Autoritățile nu renunță însă, la alertă, pentru că la noapte, conform prognozei meteo, sunt așteptate noi precipitații care ar putea ridica din nou nivelul apelor.

UPDATE 5 Până astăzi, la ora 18.30, ISU Timiș a intervenit în nouă localități, fiind inundate 46 de gospodării, cinci locuințe, două drumuri comunale, mai multe curți și grădini. Pompierii au evacuat 11 persoane, trei porci și 65 de păsări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.