Specialiştii barajelor. Judeţul Timiş a câştigat 12 din ultimele 14 dueluri pentru...

Specialiştii barajelor. Judeţul Timiş a câştigat 12 din ultimele 14 dueluri pentru un loc în Liga a III-a

0
DISTRIBUIȚI

În fiecare pauză competiţională de vară, când marile campionate intră în vacanţă, atenţia microbiştilor se îndreaptă şi către ligile inferioare. Campioanele judeţene se bat între ele în această perioadă pentru un loc în Liga a III-a, ultima treaptă a fotbalului naţional. Iar, ca de obicei, reprezentanta Timişului s-a numărat printre marile favorite la barajul de promovare. Primul pas a fost făcut de Fortuna Becicherecu Mic pe terenul câştigătoarei Ligii a IV-a Caraş, un 2-0 la Lupac. Returul a fost şi mai facil, scor 6-1 pentru elevii lui Vasile Luţă.

Barajele de promovare în Liga a III-a au un specific aparte şi fac deliciul suporterilor care nu au şansa prea curând să-şi vadă favoriţii în Champions League sau măcar Liga I. La nivel judeţean în ultimele decenii sunt implicate mai multe comune în lupta pentru un loc în fotbalul naţional. Aşa a fost şi cazul acestui sezon în Timiş şi Caraş. Locurile 1 din ligile de top ale celor două judeţe bănăţene au fost ocupate de echipele din Becicherecu Mic, respectiv Lupac.

Sorţii au decis întâlnirea directă între cele două pentru un loc mai sus, în „fotbalul divizionar”. Fortuna Becicherecu Mic, grupare apărută pe fondul mutării şi apoi dispariţiei mai „celebrei” Mama Mia, a avut de la apariţie un parcurs perfect, reuşind să promoveze în fiecare an până acum, în condiţiile în care gruparea aflată la nord de Timişoara şi-a început viaţa în Liga a VI-a. De partea cealaltă, Voinţa Lupac – mândria croaţilor din Caraş, a mai trăit de două ori iluzia accesării Ligii a III-a prin intermediul barajului. Campioana Banatului Montan a luat faţa Viitorului Caransebeş în sezonul 2018-19, dar pornea oricum cu şansa a doua într-o dublă cu formaţia Timişului. Calculele hârtiei au fost deja confirmate parţial, în turul disputat pe terenul cărăşenilor, Fortuna sa impus cu 2-0 prin golurile experimentaţilor Deian Pecarov şi Andrei Hodiş. De altfel, în lotul pregătit de Constantin Luţă se regăsesc o serie de jucători care au evoluat mult timp în primele ligi. Aşa cum e cazul „gemenilor” Costel Zurbagiu şi Zoran Radu sau al… primarului-mijlocaş Brian Filimon.

Brian Filimon, după promovarea cu Ghiroda, alături de Leonard Naidin (dreapta)

Omul cu promovările

Brian Filimon (33 ani) e primarul comunei Măureni, aflată chiar în Caraş-Severin, dar totodată a rămas un jucător activ de fotbal. Nu doar că e un edil care practică sport, dar acesta e văzut ca un adevărat talisman de grupările din zonă care visează măcar la Liga a III-a. Mijlocaşul de meserie şi-a trecut în palmares promovări cu Progresul Gătaia, Muncitorul Reşiţa, ASU Politehnica, ACS Ghiroda şi, în ediţia precedentă, ACS Dumbrăviţa. Fortuna e ultima formaţie care l-a atras pentru îndeplinirea obiectivului de a ajunge în C şi istoria s-a repetat!

„Eram cu un pas la Tomnatic, m-a sunat Raimond Rusu (n.r. primarul Becicherecului Mic), am simţit o conexiune, compatibilitate, şi am plecat la muncă împreună… În primul rând mi-a fost greu, e un secol al timpului, mai ales funcţia pe care o am, îmi solicită mult timp, e distanţă mare de locul de desfăşurare al antrenamentelor. Cu siguranţă mi-a fost greu. Pe de altă parte e şi plăcut, pentru că sportul e o parte din mine. Prin el am motivaţia de a lupta în fiecare zi. Eu atâta timp cât joc fotbal aş vrea să am o provocare. Nu am plănuit exact dacă o să mai fiu la o echipă care vrea să promoveze. Eu am şi principiile mele, dacă nu pot să mă prezint la o mare parte din antrenamente nu sunt de acord să merg la o echipă care luptă pentru un obiectiv. Aştept să-mi aştern lucrurile şi să îmi ordonez timpul încât să mă pregătesc. Consider că sportul, la orice nivel, fără pregătire, …ar fi la un nivel de amatori. Anul acesta am făcut sacrificii foarte mari, am avut un grup frumos, o conducere parolistă din toate punctele de vedere şi foarte corectă iar noi cred că am răspuns cu aceeaşi monedă şi sper ca sâmbătă să încununăm toată munca noastră de un an de zile. Aşa cum ne-am dorit, într-un stil de campioană şi echipă care urcă la un eşalon superior”, subliniază Brian Filimon.

Jocul retur, Fortuna Becicherecu Mic – Voinţa Lupac s-a disputat sâmbăta trecută şi s-a încheiat cu un scor de „tenis” pentru gazde: 6-1. Au marcat pentru câştigători: Bogdan Centea, Deian Pecarov (2), Zoran Radu, Andrei Hodiş şi… Brian Filimon, care a închis partida cu o reuşită din penalty.

Fortuna Becicherecu Mic

Timişul, judeţ „de frunce”!

Campioana Timişului şi-a trecut în cont cea de-a 12 promovare din cele 14 posibile de la reintroducerea barajului de accedere în Liga a III-a.


Din 2006 încoace doar Chişoda lui Romică Buia şi Ghiroda s-au împiedicat în aceste dueluri cu o miză deosebită. Prima, după un meci cu semne de întrebare în faţa campioanei Mehedinţiului, Termo Tr. Severin, iar a doua a cedat la penalty-uri contra reprezentantei judeţului Alba, Industria Galda. A fost totodată şi singurul baraj disputat de timişeni cu o câştigătoare a campionatului din inima Ardealului. În rest, cel mai vestic judeţ are un bilanţ pozitiv cu restul campioanelor din zonă. Tot un singur duel în „era modernă” a mai avut loc contra unei grupări arădene, câştigat însă de AC Recaş, scor 7-0, cu Partizan Satu Mare. Moment după care vecinii de pe Mureş au făcut ce au putut pentru a evita o întâlnire viitoare cu rivalii la nivel de judeţ. Situaţia raportată la meciurile contra cărăşenelor indică o superioritate clară. 5-0 e scorul întâlnirilor între bănăţeni. Următorii cel mai prost stau hunedorenii, cu trei încleştări din trei pierdute împotriva timişenilor. În timp ce Mehedinţiul a rămas cu acel unic succes din ultimii 13 ani, pierzând în schimb alte trei baraje, cu Mama Mia, Vulturii Lugoj şi ACS Ghiroda.

Timişul e urmat la capitolul promovări în zonă de către Arad, un alt judeţ cu o potenţă financiară şi bază de selecţie peste media naţională, şi care a dat opt grupări noi Ligii a III-a în ultimii zece ani. Caraşul a avut cinci promovări în aceeaşi perioadă, dar una dintre câştigătoare, Metalul Oţelu Roşu, nu a onorat participarea în C, în timp ce Hunedoara stă cel mai prost în vest, cu doar două campioane urcate în ultima decadă (Cetate Deva şi CS Hunedoara). Nu doar comunele sau oraşele mai mici au urcat în ultima perioadă prin intermediul barajelor. UTA Bătrâna Doamnă, ASU Politehnica, Ripensia şi CSM Reşiţa au ajuns cu toate în a doua divizie după ce au trecut prin „furcile caudine” ale barajelor. Din ediţia 2014-15, sezon în urma căruia au promovat în C şi „Băieţii în ghete”, sistemul s-a schimbat şi se desfăşoară ca şi acum, cu tur şi retur. Până în urmă cu patru ani se disputa o singură manşă pe teren neutru.

Timişenele la baraj:

2005-06: Timişul Albina – Metalul Bocşa (CS) 5-0

2006-07: Mama Mia Becicherecu Mic – Pandurii Cerneţi (MH) 5-2

2007-08: Progresul Gătaia – Scorilo Caransebeş (CS) 1-0

2008-09: AC Recaş – Partizan Satu Mare (AR) 7-0

2009-10: FC Chişoda – Termo Turnu Severin (MH) 1-2

2010-11: Flacăra Făget – Jiul Petroşani (HD) 1-0

2011-12: Vulturii Lugoj – Pandurii Cerneţi (MH) 3-0

2012-13: Mama Mia Becicherecu Mic – Metalul Oţelu Roşu (CS) 3-0

2013-14: CS Ghiroda – Industria Galda de Jos (AB) 2-2, 3-4 la penalty-uri

2014-15: ASU Politehnica – Voinţa Lupac (CS) 5-1 (tur); 1-2 (retur)

2015-16: FC Ripensia – Hercules Lupeni (HD) 4-0 (tur); 3-0 (retur)

2016-17: ACS Ghiroda – Inter Petrila (HD) 2-1 (tur); 3-1 (retur)

2017-18: ACS Dumbrăviţa – Viitorul Şimian (MH) 5-0 (tur); 6-0 (retur)

2018-19: Voinţa Lupac (CS) – Fortuna Becicherecu Mic 0-2 (tur); 1-6 (retur)

*Lista conţine meciurile timişenelor începând din sezonul în care a fost reintrodus actualul sistem de promovare din Liga a IV-a în a III-a

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.