Delegație bănățeană la slujba oficiată de Papa Francisc la Blaj

Delegație bănățeană la slujba oficiată de Papa Francisc la Blaj

0
DISTRIBUIȚI

Episcopia Greco-Catolică din Lugoj a organizat un pelerinaj pentru credincioşii care vor să fie prezenţi la pelerinajul pe care Papa Francisc îl face în România şi să ia parte, astăzi, la ceremonia religioasă de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, unde, în faţa unei mulţimi impresionante, vor fi beatificaţi şapte episcopi martiri, dintre care doi au fost episcopi ai Lugojului.

Încă din anii interbelici, biserica greco-catolică din Lugoj a adus la cunoştinţa Sfântului Scaun şi  darurile profetice ale Rafilei Găluţ din Bocsig, supranumită „fecioara stigmatizată”, şi a făcut demersuri pentru beatificarea celei care a purtat stigmatele Mântuitorului şi şi-a trăit scurta viaţă în sfinţenie, demersuri întrerupte în regimul comunist dar care au fost reluate în urmă cu patru ani.

O parte a românilor ortodocşi, în Transilvania mai ales, dar şi în zona Lugojului, s-a unit cu biserica romano-catolică şi a întemeiat biserica greco-catolică, pentru a se bucura de unele drepturi pe care le aveau cele patru religii recepte. În Banat, o parte a românilor ortodocşi a acceptat unirea cu biserica romano-catolică în 12 decembrie 1850, cu consimţământul împăratului Franz Joseph, a fost înfiinţată episcopia greco-catolică din Lugoj, iar în 1854 a fost terminată catedrala greco-catolică „Coborârea Sfântului Spirit” din oraş.

După instaurarea definitivă a regimului comunist, în 1948, episcopia greco-catolică a fost desfiinţată, cultul unit a fost scos în afara legii şi mulţi preoţi au fost aruncaţi în temniţele comuniste.


Nu după mult timp, la 7 iulie 1950, România a întrerupt şi relaţiile cu Vaticanul, acestea fiind reluate abia în 1990. În acelaşi an a fost scoasă din clandestinitate şi biserica greco-catolică iar mitropolitul Nicolae a fost primul care i-a retrocedat proprietăţile.

Surse foto: wikimapia.org, adevarul.ro, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.