Două trupe din Timișoara, la Open Air Blues Festival Brezoi. „Când muzica...

Două trupe din Timișoara, la Open Air Blues Festival Brezoi. „Când muzica este bună, când oameni care simt la fel se află împreună, se creează magie“

0
DISTRIBUIȚI

Unul din cele mai cunoscute și iubite festivaluri de blues din țară, Open Air Blues Festival Brezoi – eveniment la care participă și o serie de timișoreni – va avea loc în perioada 18 – 21 iulie și le oferă melomanilor un lineup de excepție!

Beth  Hart, una dintre cele mai bune voci feminine din lume la ora actuală, nominalizată la Premiile Grammy și câștigătoare a nenumărate discuri de platină și premii muzicale pentru albumele și pentru vocea sa, revine în România în cadrul turneului „Fire on the Floor”. Artista cu viață de film și voce despre care se spune că “oprește timpul în loc” și “este obligatoriu de ascultat live măcar o dată în viață”, considerată un mix vocal între Janis Joplin, Etta James, Billie Holiday, Otis Redding și Amy Winehouse vine în premieră la Open Air blues festival pe 18 iulie 2019, în prima zi a unui șir de artiști de blues atât celebri, cât și mai puțini cunoscuți, dar care au tot ce le trebuie pentru a scrie istorie. Beth Hart concertează alături de trupa ei, care înseamnă Jon Nichols (chitară), Bob Marinelli (bass) & Bill Ransom (tobe). Pe scena festivalului vor urcă mulți alți muzicieni inegalabili precum Eb Davies & The Superband (pentru prima dată în România), „The White Blues King” Oscar Benton, Ana Popovic, Diana Rein, Jonathon Boogie Long și mulți alți artiști. Printre cei care se vor afla pe scena evenimentului se numără și timișorenii Amalia Gaiță și JazzyBIT. Am realizat un interviu cu Mihai Răzvan Mugescu, „nașul“ festivalului Open Air Blues Festival Brezoi , în care am aflat cum s-a născut ideea care a dus la acest eveniment și  care au fost motivele pentru care pe afișul festivalului se regăsesc și artiști timișoreni.

– Cum de ți-a venit ideea de a pune la cale un festival de blues în România? Cât de greu a fost să organizezi prima ediție a evenimentului? Ce experiență anterioară în organizare de evenimente ai?

– Ideea de a organiza un festival cu muzică live cred că am avut-o încolțită în minte încă de când eram puștan și o ardeam prin rockotecile din Costinesi în anii ‘90 , dar am început să mă gândesc serios la treaba această cu câțiva ani în urmă când am simțit că îmi stă în putere să urnesc lucrurile. Îmi doream un festival de muzică în Județul Vâlcea, eu locuind în Râmnicu Vâlcea unde, împreună cu soția mea Cristina, administrez clubul ABY STAGE.  Am organizat sute de concerte în club până în prezent. Am avut șansa de a fi cooptat în echipa lui Richard Constantinidi, alături de care am organizat timp de 2 ani (2015-2016) în România concursul internațional de muzică live GBOB (Global Battle of the Bands). Am lucrat cu peste 200 de formații în aceea perioada. Cumulând aceste experiențe, am simțit că pot încerca să organizez un festival.  De ce festival de blues? În opinia mea blues-ul este o stare și nu neapărat un gen muzical. Este aceea stare de bine pe care ți-o transmite muzică ce-ți place, muzică live, vibe-ul acela special pe care reușesc anumiți artiști să-l transmită publicului. Am avut plăcerea, norocul și onoarea de a lega prietenii cu mulți dintre artiștii adevărați ai acestei țări, i-am văzut pe scenă și am trăit în public alături de mulți oameni frumoși artă lor.


Concertele au un farmec aparte. Când muzica e bună, când oameni care simt la fel se află împreună se creează magie. Un concert bun te încarcă pozitiv într-un fel aparte. Nu o spun doar din proprie experiență, mi-au confirmat sute de oameni cu care am reușit să schimb impresii despre treaba asta. Am zis să facem să fie ”blues” pentru cât mai multă lume. Blues-ul e frumos!! Greu? Nimic nu este ușor, dar dacă vrei să se întâmple lucruri trebuie să faci să se întâmple lucruri. Pot spune că am avut și noroc, norocul a fost să-l întâlnesc pe primarul Robert Schell. El își dorea ceva frumos pentru orașul Brezoi, eu îmi doream ceva frumos pentru județul Vâlcea. Ne-am unit forțele și astfel s-a născut  Open Air Blues Festival Brezoi – Vâlcea.

 

– Care sunt criteriile după care se face line up-ul aferent fiecărui an? Au un cuvânt de spus și cei din public ? Alegeți artiștii și în funcție de bugetele de care dispuneți?

– Nu sunt criterii predefinite după care se face selecția artiștilor. Mie îmi place să lucrez cu artiști pe care-i simt, dacă te simt că ești cu mine sunt și eu cu tine. Nu-mi plac artiștii care tratează fenomenul muzical strict că pe o afacere. Evident că banii sunt importanți și pentru organizator și pentru artist, fără ei nu putem face nimic, dar nu vreau să simt asta. Dacă facem cu pasiune ceea ce facem, dacă facem cu bucurie, dacă facem cât mai profi cu putință, câștigurile materiale apar și ele, dar nu trebuie să le lăsăm să ne ghideze acțiunile, nu banul trebuie să fie primordial.

– Cum vezi tu starea festivalurilor de muzică din România în 2019? Avem destule evenimente dedicate muzicii mainstream? Dar la capitolul festivaluri de nișe cum stăm? Ce ne lipsește?

– Din păcate particip la mult prea puține festivaluri față de cât mi-aș dori. România este plină de evenimente muzicale super faine. La multe dintre ele aș participa cu mare drag. Ce lipsește per total nu aș putea spune, ce pot spune cu certitudine este că din Județul Vâlcea lipsea cu desăvârșire un festival în adevăratul sens al cuvântului, asta până să apară Open Air Blues Festival Brezoi – Vâlcea.

– Anul acesta pe afișul evenimentului figurează și două nume timișorene. JazzyBIT care cântă jazz și Amalia Gaiță care cântă pop – blues. Care a fost motivația pentru care ai invitat aceste nume?

– Ambele formații m-au impresionat în primul rând muzical și în al doilea rând prin profesionalismul de care au dat dovadă în prezentările lor. Multe trupe ar trebui să ia exemplu, o prezentare profi este primul pas care trebuie făcut pentru a spera la o colaborare cu un festival sau un organizator. Amalia mi se pare un artist deosebit iar bandul ei este unul foarte solid.  Îmi plac mult băieții de la JazzyBIT, o trupă cu o virtuozitate excepțională.

– Dacă ar fi că într-o singură propoziție să descrii Brezoi Open Air Festival, care ar fi aceasta?

–  Vacanță de vară pentru iubitorii de muzică bună și natură.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.