EXCLUSIV Vilele copiilor primarului Timișoarei, construite după o serie de ilegalități ale...

EXCLUSIV Vilele copiilor primarului Timișoarei, construite după o serie de ilegalități ale administrației Robu. Cum s-a evitat PUZ-ul și strada Boema a devenit semi-privată

2
DISTRIBUIȚI

Vilele copiilor primarului Timișoarei au fost construite după o serie de ilegalități comise de administrația condusă de Nicolae Robu. PRESSALERT.ro a pus cap la cap toate informațiile și documentele, rezultatele contrazicând declarația lui Robu de acum trei zile, după ce DNA s-a dus să ridice documente legate și de aceste autorizații de construire. Vă reamintim că primarul a susținut, referindu-se la autorizarea vilelor copiilor săi, că ”totul este corect”.

Cum eviți un PUZ în doi pași

Nicolae Robu a cumpărat împreună cu soția o parcelă de 1027 mp pe strada Boema din Timișoara în 2005. Terenul rămâne în proprietate până în 2017 când se decide să fie dat copiilor – Andreea și Claudiu. Acum se face prima manevră ilegală. Parcela este dezmembrată în două, 512mp și 515 mp, însă operațiunea încalcă legea deoarece una dintre cele trei condiții cumulative care trebuiau să fie îndeplinite este ca adâncimea parcelei să fie mai mare decât lungimea aliniamentului. Ambele parcele rezultate, însă,  aveau frontul stradal mult mai mare decât adâncimea. Pentru această dezmembrare nu există pe site-ul Primăriei Timișoara un certificat de urbanism , operațiunea fiind înregistrată doar la OCPI.

În cazul acestei parcele atipice, orice construcție se putea realiza doar după elaborarea și aprobarea unui plan urbanistic de detaliu pentru reglementare amplasare pe parcelă și conformare arhitecturală/volumetrică. Așa s-a întâmplat, tot pe strada Boema, peste drum de vilele copiilor lui Robu, unde, în 2004, administrația condusă de Gheorghe Ciuhandu a cerut celor care au construit realizarea unui PUD, care a fost aprobat de consiliul local.

Ulterior, în 09 mai 2017, se depun cererile la Primăria Timișoara, iar cinci zile mai târziu se obțin certificatele de urbanism prin care  ele două parcele apărute în urma manevrei ilegale sunt fiecare dezmembrate, în alte trei parcele, cu condiția să fie doar clădiri înșiruite construite.

Practic, prin aceste două manevre, terenul inițial deținut de primarul Robu și soția sa este dezmembrat în șase parcele. Conform articolului 47 din Legea nr. 350/2001 “elaborarea Planului Urbanistic Zonal este obligatorie în cazul parcelărilor pentru divizarea în mai mult de trei parcele”. PUZ-ul, care însemna însă costuri suplimentare și timp pierdut, este, însă, fentat, angajații Primăriei Timișoara făcându-se că nu văd manevra inițială de rupere ilegală a parcelei în două. De altfel, într-o conferință de presă, Nicolae Robu s-a plâns, la modul general, de birocrația și pierderea de timp pentru întocmirea și realizarea unui plan urbanistic zonal.

Cum dispare ”detaliul” esențial

Andreea și Claudiu Robu vând fiecare câte două loturi de teren din cele trei pe care le au, ei rămânând cu cele din mijlocul noului complex de vile care va fi ridicat.


Ulterior, pentru cele șase parcele se cer certificate de urbanism pentru ridicarea construcțiilor. Surpriză – din document dispare condiția să fie case înșiruite, fără de care nu se putea realiza dezmembrarea parcelelor pentru că frontul stradal era mai mic de 12 m. Surse din cadrul Direcției de Urbanism a Primăriei Timișoara au declarat că ”șefa de serviciu Gabriela Borcsi (cea care a semnat în locul arhitectului șef autorizațiile de construire ilegale de pe strada Grădinarilor, n.a) a cerut ca din toate certificatele de urbanism să fie scoasă condiția cu casele înșiruite, după modelul aplicat în cazul copiilor lui Robu. Dacă se respecta această condiție toate casele trebuiau să fie lipite între ele, dintr-o limită de proprietate în alta. Nu mai putea să existe acces auto”. Se ignoră acest ”detaliu”, se eliberează certificatele de urbanism și apoi autorizațiile de construire.

Se modifică autorizațiile de construire și din parter plus etaj apare subsol plus parter și etaj, totul în doar 16 zile. În cazul copiiilor primarului, administrația Robu mai încalcă încă o dată legea – între vilele Andreei și a lui Claudiu se autorizează acces auto care este jumătate pe proprietatea unuia, jumătate pe a celuilalt fără a exista, inițial, drept de servitute. Deși autorizația este eliberată în 23 februarie 2018, în 27 februarie OCPI respinge solicitările  de înregistrare deoarece nu este însoțită și de un plan de amplasament și delimitare a terenului recepționat de OCPI Timiș. De abia în 14 martie, după refacerea documentației, se dă undă verde înscrierii dreptului de servitute asupra terenului.

Cum a devenit Boema stradă ”semi-privată”

Angajații Primăriei Timișoara au mai ignorat încă un lucru extrem de important când au eliberat autorizațiile de construire pentru cele șase vile ridicate pe fostul teren al primarului Robu. Cum strada Boema este o stradă înfundată, în 2004, când s-a realizat PUD-ul pentru casele construite peste drum de cele ale familiei Robu, s-a prevăzut ”capătul aleii se va racorda la un careu terminal de întoarcere auto de 15 m pe 15 m”. Acesta ar fi permis mașinilor să întoarcă fără a intra pe vreo proprietate privată. Careul terminal nu există însă, ci doar câte o ”limbă” de teren.  Problema accesului a fost rezolvată de Primăria Timișoara care la intrarea pe strada Boema a pus u n semn cu accesul interzis cu excepția riveranilor.

Robu nu comentează, dar asigură

Contactat de PRESSALERT.ro pentru a comenta toate aceste informații, primarul Timișoarei, Nicolae Robu a declarat ”nu comentez nimic ce este sub anchetă. N-am nici cea mai mică teamă că ar fi lucruri incorect făcute de cei de la Urbanism pentru că le-am cerut în mod expres la aceste cazuri să verifice totul, să nu se facă nici cea mai mică abatere de la lege. M-am adresat la un moment dat și Inspectoratului de Stat în Construcții unde ei aveau dubii, inspectoratul nu a răspuns. Atunci am spus aplicați interpretarea mai defavorabilă copiilor mei. Restul nu comentez. Eu sunt corect și am cerut cu sfințenie să fie totul corect aici. A durat mai bine de un an până s-a dat autorizația, să știți, asta e realitatea”.  Gabriela Borcsi nu a putut fi contactată până la ora redactării acestui material.

 

 

 

2 COMENTARII

  1. pare un dosar cusut cu ata alba la fel ca si la dragnea. dna ul daca vrea sa aiba credibilitate sa se ocupe de furturile de sute de milioane/miliarde de euro nu de politie politica

  2. In ce sens s-a adresat Robu Inspectoratului in constructii ,,unde ei aveau dubii” ?
    A facut un trafic de influenta sa incalce si acestia Legea, la cererea lui Robu ?
    Oricum cazul e ,,o picatura intr-un ocean ” DE ILEGALITATI ALE URBANISMULUI PRIMARIEI TIMISOARA. SPERAM SA FIE ANCHETATI SI PENTRU LUCRURILE INFINIT MAI GRAVE CARE AU PREJUDICIAT AVEREA STATULUI ROMAN !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.