Frumusețile din Banatul Montan și Clisura Dunării, inspirație pentru artiști

Frumusețile din Banatul Montan și Clisura Dunării, inspirație pentru artiști

0
DISTRIBUIȚI

În această săptămână, mai mulţi artişti plastici din Timişoara, dar şi din Franţa, Isreael, Lituania, Serbia şi Polonia, participă la tabăra de creaţie artistică şi documentare „Clisura”, organizată la iniţiativa asociaţiei „Dunărea” Moldova Nouă, al cărei scop este promovarea patrimoniului natural şi cultural al zonei.

Clisura Dunării, prin ochii pictorilor

Timp de trei zile, artiştii vor vizita localităţile Sfânta Elena, Divici, Baziaş, Gârnic, Sicheviţa, vor face plimbări în Balta Nerei, Valea Mare, pe insula Ostrov şi pe faleza Dunării, vor vedea mănăstirile din zonă şi Muzeul Etnografic Ceh din Şopotu Nou, vor asista la măcinarea porumbului într-o veche moară de apă, se vor delecta cu faimoasa ciorbă de peşte, o specialitate gastronomică în clisură, iar restul zilelor vor fi dedicate picturii. Sâmbătă, 28 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării, va fi organizată o masă rotundă la care sunt aşteptate oficialităţi locale, reprezentanţi ai ministerului Turismului şi operatori de turism, tema propusă pentru discuţii fiind „Viitorul turismului dunărean, în viziunea artiştilor participanţi”. Tablourile realizate de cei care participă la această tabără vor fi prezentate publicului în expoziţii organizate la Reşiţa şi la Timişoara, după care vor fi expuse la Centrul de Informare şi promovare Turistică Moldova Nouă şi, cu prilejul unor evenimente, la Casa de Cultură Moldova Nouă.

Frumuseţile cărăşene, imortalizate de artişti fotografi

Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa organizează în perioada 1-4 iulie prima ediţie a taberei de creaţie fotografică „Interferenţe”, la care sunt aşteptaţi să participe profesori şi elevi ai şcolilor de artă – secţia fotografică – din întreaga ţară.


Invitat special va fi artistul fotograf Nelu Scripciuc, membru fondator şi preşedinte al Foto Club Pro Arad, autor a numeroase expoziţii la saloane naţionale şi internaţionale, care va prezenta unele teme legate de arta fotografică. Tabăra va avea loc în cunoscuta staţiune Băile Herculane, care urmează să capteze atenţia fotografilor, dar nu vor fi ocolite nici împrejurimile, printre care complexul de mori de la Rudăria, minunatele peisaje ale Văii Cernei şi aşezările pline de tradiţii, Cheile Ţăşnei, cascada Vânturătoarea sau zona Cazanelor Dunării. Organizatorii sunt convinşi că fotografii vor avea prilejul să imortalizeze imagini de o frumuseţe unică, şi totodată să promoveze frumuseţile Caraş-Severinului. „Ideea este de a crea modalităţi noi de exprimare pentru cursanţii altor şcoli ce doresc să participe, de a arăta aceste lucruri minunate din această parte de ţară şi de a arăta publicului iubitor de fotografie felul în care aceste locuri sunt văzute prin ochiul şi interpretarea fiecărui participant” este speranţa pe care o nutreşte fotograful Flavian Săvescu, cunoscut pentru promovarea frumuseţilor naturale ale judeţului.

Surse foto: ziareromania.ro, la-povestile-ele.blogspot.com, expressdebanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.