Homing – descoperind „acasă”: povești despre plecare și întoarcere cu artiști din...

Homing – descoperind „acasă”: povești despre plecare și întoarcere cu artiști din Germania și România

0
DISTRIBUIȚI

Ce este acasă – un loc, o speranță sau o amintire? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, un colectiv de artiști/e din România și Germania se aventurează prin colectarea de povești despre plecare și întoarcere explorând felul în care oamenii își creează acasă.

Din primăvara lui 2019 colectivul ia deja interviuri în Germania și România, iar la finalul lunii iunie va lansa un Pop-Up-schimb de povești în Casa Artelor din Timișoara. La sfârșitul lunii august rezultatele vor putea fi vizionate într-o expoziție performativă în Timișoara, iar în toamnă 2019 la Literaturhaus din Stuttgart.

„3,2 milioane de oameni au părăsit țara de la aderarea României la Uniunea Europeană. În fiecare an, 70.000 de persoane pleacă în străinătate- în fiecare oră 8 oameni pleacă. Încet, totuși, se arată o schimbare: tot mai mulți români se întorc, fie pentru că nu s-au putut acomoda sau pentru că vor să fie parte din schimbarea actuală din România. România se trezește, iar oamenii se luptă pentru viitorul țării. Dar ce rămâne în urma celor care pleacă? Cine pleacă, cine se întoarce, cine modelează viitorul? Și ce înseamnă de fapt acest acasă? Noi, o echipă de autori, actori, producători de documentare și fotografii din România și Germania, vrem să adunăm povești despre cei plecați și cei întorși din țară, să identificăm asemănările și deosebirile lor, dar și speranțele și decepțiile lor. De aceea ne îndreptăm înspre locul în care a început revoluția română, în Timișoara.
După o fază intensivă de cercetare cu numeroase interviuri urmează ca în 25 iunie să deschidem un Pop-Up-schimb de povești de 8 zile la Casa Artelor, Timișoara.


Până în 2 iulie vom lansa câte o întrebare a zilei, care să ne aducă mai aproape de înțelesul fenomenului de „acasă”: Ce gust are acasă? Cum sună acasă? De ce mai rămânem și de ce alegem să plecăm? Programul va fi atât de vast precum diferitele răspunsuri la aceste întrebări. Vom face schimb de idei și vom învăța unii de la alții în cadrul atelierelor, performance-urilor, dezbaterilor și petrecerilor pregătite de către noi.

În 28 august toate poveștile voastre despre fenomenul acasă vor prinde viață sub forma unei expoziții de o săptămână la Casa Artelor, în galeria din subteran. Sub formă de fotografii, clipuri video, text, teatru și instalații vom întoarce pe toate părțile această temă și vom intra în toatesubstraturile acestui fenomen. Ne vom pierde și ne vom regăsi în ceea ce vom descoperi că va defini acest acasă. În toamna lui 2019, expoziția se va muta într-o casă nouă, și anume în Germania, la Literaturhaus din Stuttgart“, spun organizatorii.

Evenimentul este pus la cale de un colectiv care de mai mult de 12 ani lucrează și creează în diferite ipostaze la proiecte transfrontaliere.

Membrii acestuia se prezintă în propriile cuvinte.

„Ema Stăicuț. Vindecătoare, actriță și performăriță. Are probabil nevoie de o examinare științifică, căci undeva în adâncul ei zace o centrală electrică plină de energie eternă și fericire.

Julia Lauter. Concepte, concepte, concepte scrie pe fruntea ei. Autoare și jurnalistă, își bate capul cu lucruri până lucesc. Când nu pune la cale proiecte de artă, scrie reportaje pentru Süddeutsche Magazin, Greenpeace Magazin și Reportagen. www.julialauter.com

Holger Fröhlich. Autor și jurnalist, arată cu 10 ani mai tânăr decât este, dar scrie de 20 de ori mai bine. Când nu se afundă în cărți sau oferă workshop-uri, îl găsim scriind povești pentru brand eins. www.holgerfroehlich.com

Gabriel Amza. Grafician și fotograf, este mereu atașat de bicicletă. Dar când nu pedalează, creează fotografii și materiale grafice, care dau pe spate și cel mai fioros leopard.

Andrea Wolfer. Actriță și pasionată de dramaturgie, se luptă ca o leoaică pentru cei care rămân în România, pentru a reînvia sfera culturală și a da sens într-un fel sau altul politicii“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.